BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, aralarında Kıbrıs’ın da bulunduğu  BM’nin yurt dışındaki tüm özel görevleri konusunda BM Genel Kurulu’na sunmak üzere hazırladığı raporunda Kıbrıs sorununun bütünlüklü çözümüne ulaşılabileceği konusunda iyimser olduğunu dile getirdi.

Althia gazetesi: “Ban İyimserdi” başlığı altında verdiği haberinde, BM Genel Sekreteri’nin 4 Eylül 2014 tarihini taşıyan ve dün dolaşıma verilen raporunda Kıbrıs sorununa da değindiğini ve çözüme ulaşılacağı konusunda iyimser olduğunu vurguladığını yazdı.

Habere göre Ban söz konusu raporunda özetle, “2015 yılında önemli ilerleme sağlanması durumunda BM’nin, müzakerelerde askıda kalan son unsurların ele alınması amacıyla çoklu konferansa ev sahipliği yapması olasılığından” bahsederek Kıbrıs’ta liderlerin 2015 yılında 60, müzakerecilerin ise 100 görüşme yapmalarının hedeflendiğini vurguladı.

BAN-EİDE GÖRÜŞMESİ

Gazete bir diğer haberinde, Ban’ın dün Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’yle görüşmesinin beklendiğini, ilgili açıklamanın BM Genel Sekreteri Sözcü Yardımcısı Ferhan Hak tarafından yapıldığını yazdı.

Habere göre Hak, Eide’nin birkaç günlüğüne New York’ta olacağını ve Ban’la, Kıbrıs sorununa ilişkin gelişmeleri ve atılacak adımları ele alacaklarını duyurdu.

Gazete, bir Türk gazetecinin, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Ban’a mektubunu sorması üzerine ise Hak’ın “Kıbrıs Türk lider Derviş Eroğlu’ndan mektup yok. Aslında mektup, temsilci olarak nitelendirilen Türkiye’nin Daimi Temsilcisi Mehmet Dana tarafından iletildi” yanıtını verdiğini iddia etti.