KASULİDİS: “BM ZEKAMIZI KÜÇÜMSEMEK YERİNE KONU HAKKINDA İKNA EDİCİ CEVAP VERSİN”

ALİTHİA: “BAŞKANLIK, SORUNUN ARTIK YATIŞTIĞI İNANCINDA, MÜZAKERELER ÇOK YAKINDA YENİDEN BAŞLAYACAK”

BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le telefon görüşmesi yaparak masaya döndürmeye çalışacağı haber verildi.

Fileleftheros “Ban’ın Anastasiadis’e Müdahalesi ‘Kotarılıyor’… BM Genel Sekreteri Başkan Anastasiadis’le Telefon Görüşmesi Yapacak” başlıklı haberinde Ban’ın, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İstanbul’daki yemeğe katılmasını ve Genel Sekreter’le görüşmesini gerekçe göstererek liderler görüşmesini iptal eden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’i muhtemelen bugün telefonla arayacağını yazdı.

Ban-Anastasiadis telefon görüşmesinin, Ada’daki BM Kıbrıs grubu ve Özel Danışman Espen Barth Eide’yle de istişare içerisinde kotarılmakta olduğuna dikkat çeken gazete, edindiği bilgilere dayanarak, görüşmenin aslında dün yapılacağını ancak gerekli istişareler zamanında yapılmadığı için gerçekleşmediğini belirtti.

Gazete “Ban Ki Moon, yanlış anlamaya son verip görüşmelerin yeniden başlamasını sağlamaya çalışacak. Ancak Lefkoşa, BM’nin kamuoyu önünde ‘iki toplum arasındaki toplumlararası diyalog başka, uluslararasında tanınmış Kıbrıs Cumhuriyeti devleti başka’ ayrımını yapmasında ısrarlı” ifadesine yer verdi.

Ban’ın müdahalesinin, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in müdahalesinin ardından cereyan etmekte olduğuna dikkat çekilen haberde Biden’ın, telefon görüşmelerinde Anastasiadis’e,  tepkisini anlayışla karşıladığını söylediği belirtildi.

ANASTASİADİS’TEN “TANSİYON DÜŞÜRME” MESAJI

Gazeteye göre Anastasiadis facebook hesabı üzerinden “barış içerisinde bir arada yaşamanın mümkün olabilmesi, çözümün sürekli olması, Kıbrıs halkının daha sonra devlet işleyişinde anomali olacak mı kaygısı yaşamaması için herkesi iyi niyetle, hak ve endişeleri tanıyarak, temel insan haklarını uygulayarak çalışmaya” çağırdı.

Gazete “Anastasiadis’in bu mesajı tansiyonun düşürülmesi yönünde müdahale addediliyor ancak bu, Lefkoşa’nın BM’den bir netleştirme yapması talebinde ısrar etmeyeceği anlamına gelmiyor” vurgusunu yaptı, şunları ekledi:
“Kıbrıs hükümeti meselelerin, Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in Haziran başında New York’ta BM Genel Sekreteri’yle, Sözcü Nikos Hristodulidis’in de gelecek hafta BM merkezinde yapacağı görüşmelerle de netleşebileceğini düşünüyor.”

YOANNİS KASULİDİS 

Simerini’nin “Lefkoşa’dan BM’ye Net Mesaj… Önce Netleştirme, Müzakereler Sonra” başlıklı manşet haberine göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Rum tarafının BM’den İstanbul’da olup bitenlerle ilgili net izahat ve düzeltme talebinde ısrarlı olduğunu belirterek, BM’yi “Rum tarafının zekasını küçümsememeye (aptal yerine koymamaya) ve konu hakkında ikna edici cevap vermeye çağırdı.” 

“TANGO İÇİN İKİ KİŞİ GEREK”

Haberi “Yoğunlaşma’ Yerine Yoğun Bakımda” başlığıyla iç sayfasında detaylandıran gazete, Rum Dışişleri Bakanı’nın bakanlar kurulu sonrasında 2016 içerisinde çözümü değerlendirirken “tango için iki kişi gerek” dediğine dikkat çekti.

Gazeteye göre, Rum tarafının çözüm arzusunun değişmediğini de öne süren Kasulidis, BM Genel Sekreteri’nin Sözcü Yardımcısı tarafından yapılan yeni izahattan “BM’nin sorunun ne olduğunu anlamadığının anlaşıldığını” savunarak Rum tarafının meseleyi “kişiselleştirmediğini, aleni özür de istemediğini” savundu.

Kasulidis, bugünkü liderler görüşmesinin Anastasiadis tarafından iptal edilmesine değinirken “olup bitenlerden sonra liderlerin buluşması uygun görülmüyor, görüşme yapıcı veya iyi olmayacaktı” dedi.

BM’yi “sorumluluğunu üstlenmeye” çağıran Kasulidis “izah şekliyle zekamızı küçümsemek yerine tam olarak ne olduğuna dair doyurucu ve ikna edici izahatta bulunsun. Bu netleşene kadar yarınki görüşmenin yapılması iyi olmaz” ifadesini kullandı.

BM’NİN İZAHATI TATMİN ETMEDİ

Kasulidis, BM’nin, Akıncı-Ban görüşmesinin planlı olmadığı açıklamasını hatırlatarak özetle şunları söyledi:

“Genel Sekreter’le randevu önceden ayarlanmasaydı Akıncı İstanbul’a gitmeyecekti. O zaman neden Türk tarafının, görüşme belirlenir belirlenmez Erdoğan Akıncı’yı alması için uçak gönderdi iddiası henüz yalanlanmadı? BM’nin ve Genel Sekreter’in danışmanlarının,  müzakerelerdeki ortamı bozan plansız, gelişigüzel ve kolay hareketlerde bulunmaması gerekirdi. Görüşme gayrı resmi ve tesadüf olsaydı önce, Genel Sekreter’le normal bir görüşme olarak lanse eden -ki fotoğraf da öyle diyor- Türk tarafını yalanlamaları gerekirdi.”

Espen Barth Eide’nin rolüne değinirken ise “hareketleri kişiselleştirmiyoruz.

Dikkat ettiğimiz, kendisinin hareketidir” diyen Kasulidis’e, ABD’ye yapacağı ziyaretten beklentileri de soruldu.  Kasulidis “Bu aşamada BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin karışmasını değil sadece desteğini bekliyoruz” dedi ancak “güvenlik konusunda Ankara’ya baskı yapılabileceğini” savundu.

Gazete devamla Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamayı aktardı.

“ANASTASİADİS BAN’DAN ÖZEL MEKTUP BEKLİYOR”

Politis’in “New York’tan Mektup Geliyor… Lefkoşa Bekliyor” başlıklı haberine göre Rum yönetimi, BM Genel Sekreteri Ban’ın Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’e “Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıma, KKTC’yi tanımama konusunda hiçbir bir değişiklik yoktur” mesajını içeren özel bir mektup göndermesini bekliyor. BM’nin bu yöntemle, İstanbul’da başlayan krizin kapanmasını ve müzakerelerin yeniden başlamasını umduğuna dikkat çekildi.

Gazete “diplomatik kaynaklar, önümüzdeki 24 saat içerisinde BM’nin üst kademesinden, bugüne kadarki tavrının değişmediği, BM’nin sadece Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Ada’da meşru hükümet olarak tanıdığını, Genel Sekreter ile Kıbrıslı Türk lider arasında İstanbul’da gerçekleşen görüşmenin de bu çerçevede olduğunun teyit edileceğini söyledi” ifadesine yer verdi, özetle şunları aktardı:

“Böyle bir teyit Başkan Anastasiadis’e meseleyi kapatma ve Rum tarafının tepkilerinin sonuç verdiğini söyleme fırsatı verecek.

Teyit edilmiş bilgilere göre gerek hükümet, gerekse Kıbrıs Türk tarafı ve BM prosedürün verimli ilerleyebilmesi için farklı icraatlar gerektiğini anladı. Özellikle BM, yanlış yapıldığını ve Genel Sekreter’in Sözcü Yardımcısı’nın, kısa ve planlanmamış bir görüşme olduğu izahının Anastasiadis’i tatmin etmemekle kalmayıp, görüşmeyi küçümsediğinden Mustafa Akıncı’yı da rahatsız ettiğini kabul ediyor görünüyor. Her iki taraf da kamuoyu önünde, müzakere çalışmalarına devam etme arzunu belirtiyor.”

ALİTHİA

Alithia “Liderler Zamanı… İstanbul Vukuatından Kurtulma ve Müzakerelerin Süratle Başlaması Çabası… Hristodulidis Müzakereci Olmayacak” başlıklı manşet haberinde Rum yönetiminin Cumhurbaşkanı Akıncı’nın İstanbul’a gitmesi ve Ban’la görüşmesiyle “oluşan sorunun artık yatıştığı inancında olduğunu” yazdı.

“Edindiğimiz bilgilere göre müzakereler çok yakında yeniden ve süratle başlayacak. Kıbrıslı Türklerin Yunanistan, Rumların da Türkiye liderlikleriyle çapraz görüşmelerinin de yinelenmesi düşüncesi var” ifadesini kullanan gazete özetle şunları aktardı:

“Başkanlığın, bu mesele ne kadar öne çıkarılırsa, çözüm istemeyen unsurların o kadar tepkisine neden olacak düşüncesiyle oluşan gerilimi düşürmek istediği değerlendiriliyor. Kıbrıs Rum retçi tarafının, genel seçim sonuçlarını Kıbrıs sorunu aleyhine ciro etmeye çalıştığı da ortadadır.

HRİSTODULİDİS MAVROYANNİS’İN YERİNİ ALMAYACAK

Gazetemiz ayrıca, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in Andreas Mavroyannis’in yerini almasının hiçbir şekilde söz konusu olmadığını da öğrendi. Müzakereciler yapacaklarını yaptılar ve şimdi artık liderlerin zamanı geldi. Uluslar arası unsur da 2016 içinde çözüm hedefiyle müzakerelerin süratle yeniden başlamasına katkı koymakta kararlı görünüyor.”

Haravgi de “Lefkoşa, Görüşmelerin Yeniden Başlamasına Katılıyor Ancak BM’den Doyurucu İzahat Bekliyor” başlığını attı.