Avrupa İstikrar Mekanizması’nın dün, Güney Kıbrıs’taki kooperatif bankalarının sermayelerinin yeniden yapılandırılması için gerekli olan 1,5 milyar Euro’yu ayırdığını açıkladığı bildirildi.

Simerini gazetesi, Avrupa İstikrar Mekanizması’nın Güney Kıbrıs’a vereceği 1,5 milyar Euro’luk mali desteği 18 aylık bir süre için, değişken faiz oranıyla ve tahviller halinde sağlayacağını yazdı.

Haberde, bu mali desteğin sağlanabilmesi için, önce Avrupa Komisyonu Rekabet Edilebilirlik Genel Müdürlüğü tarafından, kooperatiflerin yeniden yapılandırılması için hazırlanmış bir planın onaylanması gerektiği belirtildi.

REHN’E TEPKİLER

Öte yandan Politis gazetesi ise, Rum Maliye Bakanlığı’na Avrupa Merkez Bankası ve devlet bankalarının bağımsızlığının korunmasıyla ilgili olan Avrupa Tüzüğü maddesini hatırlatan bir mektup gönderen Avrupa Komisyonu Mali İşler Komiseri Olli Rehn’e, Rum siyasilerden tepki geldiğini yazdı.

Haberde, DİSİ ile Ekologlar ve Çevreciler Hareketi’nin Rehn’e tepki göstererek, Rum Merkez Bankası’na herhangi bir siyasi müdahalede bulunulmadığını ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ABD ziyaretinden döner dönmez, bankayla ilgili gerekli kararların alınacağını kaydettikleri belirtildi.

Gazete, Rum Hükümeti’nin konuyla ilgili Rehn’e resmi bir yanıt gönderme hazırlığında olduğunu da yazdı.