Rum Yönetimi’nin NOTAM yayınlayarak bağladığı deniz bölgesindeki çok uluslu arama kurtarma tatbikatına, bugün Fransız firkateyninin katılacağı haber verildi.

Fileleftheros “Fransız Firkateyni de MEB’de… Barbaros’un Taciz Ettiği Bölgedeki Çok Uluslu Tatbikat Çerçevesinde” başlıklı haberinde, Fransa’nın Savunma Ataşesi Hava Yarbay Robert Hazemann’ın dün öğle saatlerinde Larnaka’daki Rum “Arama Kurtarma Koordinasyon Merkezi”ni ziyaret ettiğini yazdı, ziyaretin bugünkü tatbikatla ilgisiz olmadığına dikkat çekti.

Gazete Rum Yönetimi’nin tatbikat için NAVTEX yayımladığı bölgenin Türkiye’nin NAVTEX’i tahtında Barbaros Hayreddin Paşa sismik araştırma gemisinin araştırma yaptığı bölgenin büyük bölümünü kapsadığına dikkat çekti.

Haberde Fransa’nın, bu tür tatbikatlara göre modern bir firkateynle, son dönemde Türkiye’nin faaliyet göstermekte olduğu bölgedeki tatbikata katılmasının, Fransız TOTAL şirketinin 11’inci parseldeki sondaj çalışmalarının devam etmekte olması nedeniyle, bir mesaj olduğu öne sürüldü.

Habere göre, bugün sabah saatlerinde başlayıp öğlene kadar devam edeceği açıklanan tatbikat için yayımlanan NAVTEX, Baf’ın Dimi köyü sahilinin 5 deniz mili açığından başlayıp güney doğu istikametinde 70 deniz mili uzunluk ve kuzey batı istikametinde 50 deniz mili genişlikteki 3 bin 500 deniz millik alanı kapsıyor.

Bu bölgenin, Barbaros sismik araştırma gemisinin faaliyet bölgesinin neredeyse tamamını içine aldığına dikkat çeken gazete, Rum Yönetimi’nin Larnaka körfezi açıklarında da arama kurtarma tatbikatı icra etmek maksadıyla ikinci bir NOTAM daha yayımladığını hatırlattı.