FİLELEFTHEROS TÜRKİYE’YLE İLGİLİ YILLIK RAPOR TASLAĞINI YAYIMLADI

  Avrupa Parlamentosu’nun, Türkiye’yle ilgili yıllık raporunda, Kıbrıs sorununun 2016 içerisinde iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde çözülmesi beklentisi bulunduğunun yer aldığı haber verildi.

Brüksel çıkışlı haberinde, rapor taslağını ele geçirdiğini belirten Fileleftheros, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in, Rum yönetimince engellenen 5 başlığın gelecek mart ayında müzakereye açılması taahhüdüne yer verilirken, “Türk askerinin Kıbrıs’tan çekilmeye başlaması ve Maraş’ın BM’ye devredilmesi gerektiği” vurgusu yapıldığını yazdığı rapora ilişkin; “karpuzu ortadan bölünmeye çalışıldığı” yorumunu yaptı.

Gazete raporda, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkçenin resmi AB dili olması inisiyatifinin kutlandığına işaret ederek, kutlamanın girişim yapılmadan gelmesinin “soru işaretlerine neden olduğunu”  yazdı.

Türkiye’nin ve aralarında Güney Kıbrıs’ın da bulunduğu bütün müdahil tarafların müzakere prosedürüne ve sonuçlarına aktif destek vermeye çağrıldığına işaret eden gazete Türkiye’nin gümrük birliğinin yükseltilmesine destek beyan edilmesini, hava ve deniz limanlarını Rum uçak ve gemilerine açmadığı gerekçesiyle “olumsuz” diye niteledi.

Habere göre Kıbrıs sorununa 4 paragraf ayrılan rapor taslağında:

1-Ada’nın Kıbrıs Türk ve Rum toplum liderlerinin yapıcı yaklaşımları ve “bu yılın ikinci yarısından önce” adil, kapsamlı ve sürdürülebilir çözüm için çalışma kararlılığından övgüyle söz ediliyor.

2-Güven Yaratıcı Önlemler’e işaret edilerek iki sınır geçidi açılmasından, enerji ve telefon hatlarının birleştirilmesinden söz ediliyor ve AB’ye, çözüme gerek siyasi gerek ekonomik destek verme çağrısı yapılıyor. Kayıp Şahıslar Komitesi’ne Askeri bölgeler de dahil bütün alanlara erişim olanağı tanındığına işaret ediliyor.

3- Rum Yönetimi Başkanı’nın Türkçenin AB dili olması inisiyatifi kutlanıyor, müktesebatın gelecekte, çözüm anlaşmasının başlamasıyla birlikte Kıbrıs Türk oluşturucu devletçiğinde uygulanmasının ve AB’ye hazırlık için iki toplumlu alt komite kurulmasının gereğine işaret ediliyor.

4-Türkiye’nin Ek Protokolü hiçbir ayrım gözetmeden bütün üye ülkelere uygulama yükümlülüğünü yerine getirmemesinden üzüntü belirtiliyor.




..........................