YABANCI DİPLOMATLAR: “ANKARA YALNIZ DEĞİL, ÜÇÜNCÜ ÜLKELERLE ARASINDA İLETİŞİM KANALLARI KURDU”

“KIBRIS CUMHURİYETİ’NİN TEMSİLİYETİNİ ÖNGÖRMEYEN BİR KONFERANS KABUL EDİLEMEZ”

Fileleftheros, Ankara’nın, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis’in New York’ta Genel Sekreter’le üçlü görüşmesinin ardından Kıbrıs sorununda 5’li konferans düzenlenmesi için perde gerisi faaliyette bulunduğunu savundu.

Haberi “Ankara Beşli Kotarıyor… Türkiye New York görüşmesi İçin Yoğun Perde Gerisi Geliştiriyor” başlığıyla manşete çeken gazete, Türkiye’nin, Kıbrıs sorununda geriye kalan başlıklar kapanmadan da beşli konferans yapılabileceği görüşünde olduğunu ve TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yarın KKTC’ye yapacağı ziyaretin de bu çabayla ilintili olduğunu öne sürdü.

Gazete Beşli konferansın “uzak bir hayal olduğunu” iddia etti ancak üçüncü ülkelerle direkt iletişim içerisinde bulunan Türkiye’nin bunu mümkün gördüğünü kaydeden gazete “böyle bir gelişme, gerek konferansın oluşumu (kimlerin katılacağı),gerekse açık olan Toprak, Mülkiyet, Yönetim, AB, Ekonomi başlıkları açısından tehlikeli patikalara gidiş anlamına gelecek”  iddiasını ortaya attı.

Haberi iç sayfasında “Beşli Konferans İçin Senaryo Hazırlıyorlar”  başlığı altında detaylandıran gazete “diplomatik kaynakların” Çavuşoğlu ziyaretini, Cumhurbaşkanı Akıncı ve Başbakan Özgürgün’ün Ankara temaslarının devamı niteliğinde gördüğünü ve esasta 15 Temmuz’daki darbe girişimi ve FETÖ konularının ele alınmasına karşın “Kıbrıs sorununda yeniden kırmızı çizgiler çekildiğini ve bundan sonra atılacak adımlara işaret edildiğini” belirtti.

Gazete, Rum tarafından “bilgi sahibi kaynakların”, “bugünkü olgular temelinde, güvenlik konularının ele alınacağı bir uluslararası konferanstan söz etmek için henüz erken. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin temsiliyetini öngörmeyen bir formül de kabul edilemez” dediğine dikkat çekti.

Yabancı diplomatik kaynakların ise “Ankara tek başına hareket etmiyor. Kıbrıs sorunuyla ezelden beridir rol oynayan üçüncü ülkelerle iletişim kanalları da kurdu” dediğine dikkat çeken gazete, devamla “Beşli konferansın yapılması ve bunun Lefkoşa tarafından –beklenmekte olan- reddedilmesi de, Türkiye’nin suçlama oyunu içerisinde olması da ihtimal dışı değildir” ifadesine yer verdi.