“KIBRIS SORUNUNDA ATILACAK ADIMLAR KARARLAŞTIRILDI”

ANASTASİADİS: “EKİM’DEKİ GÖRÜNTÜ YİNELENİRSE MASADAN KALKARIM, MÜZAKERELER ÇÖKER”

YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI MÜZAKERELER İÇİN UZMANLAR GRUBU OLUŞTURUYOR

YUNANİSTAN-GÜNEY KIBRIS-MISIR YENİ ENERJİ ZİRVESİ YAKINDA GÜNEY KIBRIS’TA. İSRAİL İLE DE ADIMLAR ATILACAK

ÇİPRAS: “BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ STRATEJİSİNİ AB’DAKİ MÜZAKERE TAKTİĞİMİZİ GELİŞTİRMEK İÇİN KULLANACAĞIZ”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis dün Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la görüştü. Görüşmede, Kıbrıs sorununda bundan sonra atılacak adımlar ve yapılacak faaliyetlerin kararlaştırıldığı bildirildi.

Rum basınında yer alan haberlere göre, Yunan Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs müzakerelerinde Rum Yönetimi’ni takviye etmek için bir uzmanlar grubu oluşturacak. Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır arasında önümüzdeki günlerde yeni üçlü görüşme yapılacak ve İsrail ile de adımlar atılmasına karar verildi.

Fileleftheros’un “Güçlü Koordinasyon Daha Sıkı İşbirliği... Lefkoşa ve Atina Çeşitli Alanlarda Bundan Sonraki Gelişmelere Hazır” başlıklı haberine göre, Yunanistan Başbakanlığı’nda dün gerçekleşen ve Kıbrıs sorunu, bölgesel ve ekonomik konuların masaya yatırıldığı görüşmede koordinasyon ve temasların artırılması kararlaştırıldı.

Haberde, Anastasiadis’in, müzakerelerin yeniden başlaması arifesinde Çipras’a Kıbrıs sorunuyla ilgili detaylı bilgi verdiği, bundan sonra atılacak adımlar konusunda da mutabakat sağlandığı belirtildi.

Çipras ile Anastasiadis görüşme sonrasında yaptıkları ortak açıklamada, Barbaros Hayreddin Paşa’nın bölgeden ayrılması ve Navtex’in sona ermesinin ardından müzakerelerin yeniden başlaması şartlarının oluştuğunu söyledi.

Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın “saldırı” olarak algılayacağı bir faaliyette bulunması halinde (Doğu Akdeniz’de hidrokarbon aramaları gibi) bunun, “müzakereleri rayından çıkaracağı” ortak görüşünü dillendirdiler.

YUNAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI UZMANLAR GRUBU OLUŞTURUYOR

Haberde, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın bir teknokrat grubu oluşturup, müzakerelerde Rum tarafını takviye edeceği vurgulandı.

Anastasiadis-Çipras görüşmesinde KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçimi ile Türkiye’de 7 Haziran’da yapılacak genel seçimler de ele alındı ve Atina’nın Ankara’nın niyetiyle ilgili her fırsatı değerlendireceği belirtildi.

Görüşmede, bölgesel işbirlikleri çerçevesinde Yunanistan, Güney Kıbrıs ve Mısır’ın önümüzdeki günlerde –yakın olduğu için- Rum tarafında yeni bir görüşme yapılması kararlaştırıldı. Anastasiadis’in Mayıs’ta Tel Aviv’e yapacağı ziyaret ışığı altında İsrail’le de adımlar atılacağı kaydedildi.

TÜRKİYE’YLE İŞBİRLİĞİNE KIBRIS SORUNUNDA İLERLEME ŞARTI

Anastasiadis birkaç gün önce Rum tarafında, dün de Çipras’la birlikte açıkladığı yeni üçlü zirveyle ilgili konuşurken “Arap körfezi ülkeleriyle ve hatta Türkiye’yle de barış şartlarının oluşmasını istiyoruz. Yeter ki gerek Kıbrıs’ta, gerek Yunanistan ve Türkiye arasında oluşan sorunların aşılması için onlar da çaba harcasın. Barış ve işbirliği için elimizi uzatıyoruz” dedi.

Aleksis Çipras ise Güney Kıbrıs ve Mısır ile aralarındakinin kapalı bir ittifak olmadığını bütün güçlere, İsrail’e ve hatta “çoklu işbirliğinin gerekliliğini anlama ve Avrupa hukukuna saygı gösterdiği ölçüde Türkiye’ye bile açık olduğunu” söyledi. Çipras, şunları ekledi:

“Süreç içerisinde Türkiye’yle bile anlaşmazlıklarımızı çözme, ekonomi, enerji, ticaret alanlarında işbirliği olanağı olmasından memnun olurum. Elbette ki Avrupa hukukuna saygı göstermesi ve Kıbrıs sorunu gibi açık olan kritik meselelerde ilerleme kaydedilmesi şartıyla...”

BÖLGESEL İŞBİRLİĞİ STRATEJİSİ

Çipras bu stratejinin (Güney Kıbrıs, Mısır ve İsrail ile bölgesel ittifak) önemine vurgu yaparak “Yunanistan’ın jeopolitik dinamiğini Avrupa alanında yapılmakta olan kritik müzakerede de değerlendirmek istiyor” dedi. Yunanistan’ın krizde ekonomik dinamiğinin büyük bölümünü kaybettiğini ancak jeopolitik dinamiğini kaybetmediğini söyleyen Çipras şunları söyledi:

“Kıbrıs sorununun çözümü ve adil bir çözüme uygun şekilde hazırlık, ileriye doğru bir adım ve ülkenin jeopolitik dinamiğini ve Avrupa alanındaki müzakere taktiğimizi güçlendirmek için kullanacağımız baskı unsuru olabilir.”

Çipras’ın Anastasiadis’e ekonominin gidişatı hakkında da bilgi verdiğini, halen dikenli konular olsa da iyimser vurgu yaptığını belirten gazete, Rum ve Yunan hükümetlerinin bu alanda da koordinasyon içinde birbirlerini destekleyeceklerini teyit ettiklerini yazdı.

Habere göre, Çipras Anastasiadis’e, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs’ı ticari alışverişlerinde yüzde 26 vergi uyguladığı ülkeler listesinden çıkaracağını Pazartesi günü ilan edeceğini de söyledi.

“EKİM’DEKİ GÖRÜNTÜ YİNELENİRSE MASADAN KALKARIM, MÜZAKERELER ÇÖKER”

Aynı gazete “Türk Tavrıyla İlgili Teyitler Geçmişte de Verilmişti” başlıklı haberinde Anastasiadis’in Çipras’la görüşmesi sonrasında basına yaptığı açıklamada  “Şubat 2014 tarihli Ortak Açıklama ve daha önceki Doruk Anlaşmaları temelinde mümkün olan en kısa zamanda çözümden” söz ettiğini yazdı.

Habere göre, Anastasiadis “olumsuz olmak istemiyorum ama teyitlere rağmen geçen Ekim ayındaki görüntü yinelenirse, diyaloğun daha fazla devam etmesi mümkün değildir” ifadesini kullandı.

Politis “Sürpriz Beklemiyor” başlıklı haberinde Atina’daki Çipras-Anastasiadis görüşmesinde Rum tarafının müzakere masasına dönmesine olanak tanıyan ön şartların var olduğu saptamasında bulunulduğunu yazdı. Anastasiadis için de “Türkiye ve Kıbrıslı Türkler, Kıbrıs sorununun en kısa sürede çözümünün ortak menfaat olduğunu kabul edecek” ifadesi kullanıldı.

ENERJİYLE İLGİLİ YENİ ZİRVE

Gazete, Çipras’ın da Güney Kıbrıs, Mısır ve Yunanistan arasında çok yakında Rum tarafında enerjiyle ilgili yeni bir üçlü zirve yapılacağını açıkladığını ekledi.

Alithia haberi “Anastasiadis-Çipras Ortak Saptaması... Müzakerelerin Yeniden Başlama Ön Şartları Yaratıldı... Anastasiadis Her İstikamete, Türk Meydan Okumalarının Tekrarlanması Halinde Müzakerelerden Ayrılacağı ve Müzakerelerin Çökeceği Açık Ve Net Mesajını Verdi” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Simerini “Yeni Üçlü Zirve Planlanıyor... Lefkoşa, Atina ve Kahire Yeniden Aynı Masada Olacak” başlığını attı ve Çipras’ın Anastasiadis’le görüşmesinin ardından, bölgedeki diğer ülkelere, gelecekteki benzer görüşmelere katılma meydan okuma-davetinde bulunduğunu yazdı.

EIDE SAMARAS’I ENDİŞELENDİRİYOR

Gazete “Eide Samaras’ı Endişelendiriyor” başlıklı haberinde ise Yunanistan eski başbakanlarından Andonis Samaras’ın, Anastasiadis’le görüşmesinin ardından “BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin son açıklamalarını beğendiğimi söyleyemeyeceğim” dediğini yazdı.

“Bütün unsurların istikrar sağlayıcı, doğru istikamette, bizim ve Kıbrıs’ın çok istediği şartlarda davranmasını umuyorum” diyen Samaras “Atina, Kıbrıs Türk tarafıyla Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin yeniden başlaması çabalarına destek vermelidir. Yunanistan ile Kıbrıs arasındaki, sorunun çözümü için şart olan koordinasyonun devamını dilerim” vurgusunu yaptı.