“BİR SONRAKİ HEDEF İLKELER ANLAŞMASI”

“ANASTASİADİS KONSEY’E DÖNÜŞÜ OLMAYAN BİR NOKTADA BULUNDUKLARINI SÖYLEDİ”

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “müzakere sürecinde bir sonraki hedefin ilkeler anlaşması olduğunu” söyledi.

Fileleftheros gazetesi “İlkeler Anlaşmasını Pişiriyorlar-Teknik Ayrıntıları Sona Bırakarak Çerçeveyi Sonuçlandırmak İçin Isınma-Sonraki Hedef İlkeler Anlaşması-Anastasiadis, Ayrıntılar Görüşüldüğü ve Boşluklar Doldurulduğu Zaman Çerçeveyi Sunacak” başlıklı haberinde, müzakere sürecinin bir sonraki büyük hedefinin, teknik ayrıntıların görüşülmesini referandum öncesine bırakarak ilkeler anlaşmasının sağlanması olduğunu yazdı.

Gazete, Rum tarafının bu anlaşmayı ilkeler anlaşması olarak nitelendirdiğini, Kıbrıs Türk tarafının ise bunun ara anlaşmayı teşkil ettiğini düşündüğünü belirtti.

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Ulusal Konsey’e bilgi verirken, bütünlüklü paket ortaya çıkmadan herhangi bir anlaşmayı imzalamasının ve halkın önünde koymasının söz konusu olmadığını dile getirdiğini yazan gazete, Rum liderin teknik ayrıntıların ne olduğu konusunda ayrıntılara girmediğini kaydetti. 

Gazete, teknik ayrıntıların; anayasa, yasalar ve BM tarafından kayda geçirilen 103 boşluk belgesindeki askıda olan bir çok konuyla alakalı olduğunu, ayrıca altı başlığa dahil edilmeyen siyasi konuların da bulunduğunu belirtti.

Habere göre Anastasiadis, Ulusal Konsey üyelerine, “dönüşü olmayan bir noktada bulunduklarını” da söyledi.

Yol haritasının bulunmadığını ancak sürecin aşamalarını belirleyen bir planlamanın bulunduğuna dikkat çeken Rum lider, izlenen sürecin doğru olduğunu da söyledi ve “olası tuzaklara” ilişkin muhalefet partilerinin söylediklerine de yanıt verdi.

Habere göre Anastasiadis, “Türk tarafının toprak ve güvenlik başlığında takındığı tavra yönelik “endişe ve kaygısını” dile getirdi.

Görüşünü dile getirmeyen DİSİ hariç, geriye kalan diğer partilerin toprak konusunun görüşülmesi için yurt dışına gidilmesine gerek olmadığını belirttiklerini yazan gazete, Anastasiadis’in bu görüşleri muhtemelen bugün Akıncı’nın gündemine getireceğini belirtti.

Gazete, partilerin görüşlerinden, çağrılmaları durumunda yurt dışında Anastasiadis’e eşlik edeceklerinin anlaşıldığını da yazdı.

Habere göre Anastasiadis, toprak konusundaki görüşmelerin anlaşma rayına girmesi durumunda beşli konferans konusunda uzlaşma göstereceğini ifade etti.

Politis gazetesi de konuya ilişkin haberleri, “Ulusal Konsey’de Konular Yerine Gelişmelere İlişkin Bilgilendirme-Göreceli Memnuniyet” başlıklarıyla aktardı.

Gazete, siyasi partilerin dünkü Ulusal Konsey toplantısının ardından bilgilendirme konusunda memnun göründüklerini ancak müzakerelerin özüne ilişkin endişelerini ve itirazlarını dile getirdiklerini yazdı. 

Ulusal Konsey toplantısının müzakere başlıkları olan AB ve Ekonomi konularında yapılmasının planlandığını, ancak parti başkanlarının talebinin ardından Anastasiadis’in müzakere masasındaki son gelişmeler ile ekim ayının ilk iki görüşmesi hakkında bilgilendirmede bulunduğunu yazan gazete, DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos’un, Akıncı’nın “bu yıl içerisinde siyasi çözüm olabileceği ve teknik sorunların sonraya bırakılabileceği” şeklindeki açıklamasından endişe belirttiğini kaydetti.

Habere göre, “müzakere konularını çok iyi bilen” bir kaynak, “görüşülmesi mümkün olan teknik konuların, bir anlaşmaya varılması halinde müzakere konularıyla alakalı olmayacağını” ifade etti.

Aynı kaynak, bir örnek vererek, “Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum memur oranının müzakere masasında ele alınacağını, mevcut memurların anlaşma sonrasında federal devlette çalışmayı isteyip istemediğini  dile getirmeye çağrılacağını” söyledi. Anayasanın yazımı gibi konuların ise teknik bir çalışmayı teşkil ettiğini ifade etti.   

HRİSTODULİDİS 

Gazetelere göre, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis  Ulusal Konsey toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada Anastasiadis’in mecliste temsil  edilen partilerin görüşlerini ve endişelerini dikkate aldığını ifade etti.

Fileleftheros ve diğer gazetelere göre Hristodulidis, “çoğu kez açıklamaların ve yorumların Kıbrıs Türk tarafınca müzakere masasında üzerinde anlaşmaya varılanlar veya Rum tarafının tezi olarak sunulduğunu veya yorumlandığını” iddia ederek, açıklama ve yorum yaparken oldukça dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın ara anlaşmaya ilişkin sözlerinin sorulması üzerine, “ara anlaşmanın söz konusu olmadığını” ifade eden Hristodulidis, “geçmişte daha önce ele alınmayan Kıbrıs sorununun çözüm boyutlarının, ekonomik boyutun ve çözümün ilk günü için şimdiden yapılan görüşmenin Anastasiadis tarafından masaya getirildiğini” söyledi.

“2016 yılı içerisinde bir anlaşmanın sağlanmasının ve bazı teknik/prosedürel konuların sonraya kalmasının mümkün olup olmadığı” sorusuna da Hristodulidis, “Ara anlaşma mümkün değil, bu nettir” yanıtını verdi.

DİSİ DIŞINDAKİLER ENDİŞELİ

Politis gazetesi, talep edilmesi durumunda Anastasiadis’e yurt dışında eşlik edip etmeyecekleri sorusuna olumlu yanıt veren tek parti liderinin DİSİ Başkanı Averof Neofitu olduğunu, diğer partilerin çekinceleri bulunduğunu da yazdı.

Habere göre AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, “daha gidilecek mesafe bulunduğunu” söyledi.

Yurt dışına gitmeye neden görmediğini söyleyen Kiprianu, ancak yurt dışı konusunda ısrar edilmesi durumunda, kimsenin kendilerine baskı yapmaması şartıyla, sorun çıkarmayacaklarını da belirtti.

DİKO Başkanı Nikolas Papadopulos  ise, “New York’ta bertaraf edilenlerin, dönüşlerinde  Akıncı ve Eide tarafından empoze edildiğini, buna bağlı olarak  endişelerinin devam ettiğini” ifade etti.

Papadopulos, ara anlaşmaya ilişkin baskı yapıldığından da söz etti

Papadopulos, Simerini gazetesine yaptığı açıklamada da, Anastasiadis’in iki saat kendilerini “ara anlaşmanın ileriye götürülmesinin mantıklı olduğu” konusunda ikna etmeye çalıştığını, AKEL ve DİSİ hariç diğer partilerin çoğunun buna karşı çıktığını belirtti.

Anastasiadis’in teknik konularla ilgili  çelişki içerisinde olduğunu ve “lafı gevelediğini” ifade eden Papadopulos, bu konuda Anastasiadis’in başka, Mavroyannis’in başka söylediğini belirtti.

Politis gazetesine göre EDEK Başkanı Marinos Sizopulos ise, toplantıyı “verimli ve  en iyi toplantılardan biri” olarak nitelendirirken, en kısa zamanda çözümün herkesin arzusu olduğunu kaydetti.

Dayanışma Hareketi Başkanı Eleni Theoharus da, toprak konusu için yurt dışına gidilmesine gerek olmadığını söyledi, bilgilerin sızdırılması tehlikesinin Kıbrıs Türk tarafından kaynaklanabileceğini iddia etti.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ile Ekologlar ve Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis de, yurt dışında müzakere yapılmasına karşı çıktı.

ELAM ise, müzakerelerin yanlış zeminde yapıldığını belirtti.
Habere ilişkin diğer gazete başlıkları şöyle:
Alithia: “Ne Kıbrıs Sorununun Çözümünde Ara Anlaşma, Ne De Dış Tehlikeler”
Haravgi: “Ulusal Konsey’de Endişe Ancak İyi Bir Ortam”
Simerini: “Partilerin Toprak İçin Anastasiadis’e Eşlik Edip Etmeyeceği Belirsiz- Bilgilendirmede Boşluk ve Belirsizlik”