Lefkoşa, 1 Temmuz 16 : Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, üzerinde anlaşmaya varılan metodolojiyle, Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakereler çerçevesinde önümüzdeki aylarda daha büyük ilerleme olması yönündeki beklentisini dile getirdi.

Alithia gazetesine göre Anastasiadis, İngiliz yeni Yüksek Komiseri John Christopher (William) Matthew Kidd’in güven mektubunu teslim aldığı törende konuşma yaptı.

İki tarafın 2015 Mayıs ayından bu yana yönetim ve güç paylaşımı, mülkiyet, ekonomi ve AB başlıklarında önemli miktarda konuda görüş birliğine vardığını söyleyen Anastasiadis, ancak yukarıdaki başlıklarda önemli anlaşmazlıkların var olmaya devam ettiğini savundu.

Anastasiadis, iki belirleyici başlık olan toprak düzenlemeleri ile güvenlik ve garantilerde, ayrıca temel ve bütünlük çözümün ayrılmaz bir parçası olan diğer konularda özlü görüşmenin yapılmadığını belirtti.

Konuşmasında, Akıncı ile yapacakları görüşmelere de değinen Anastasiadis, üzerinde anlaşmaya varılan metodolojiyle önümüzdeki aylarda daha büyük ilerlemenin olmasının beklendiğine dair inancını belirtti.

Anastasiadis, her konu demetinin ele alınacağı haftada iki kez görüşmenin yapılmasıyla müzakere sürecinin yoğunlaşacağını ifade etti.

Dolayısıyla görüşmelerinin, hedefli, sonuçlara odaklı ve pratik olacağını; gerek mevcut anlaşmazlıklar, gerekse müzakere için bekleyen konulara odaklanacağını söyleyen Anastasiadis, 2016 yılında bir çözümün halka mümkün olduğuna dair iyimserliğini dile getirirken, bunun olması için,  iki tarafın, karşılıklı anlayış ruhu içerisinde ve taraflar arasında güveni ve müzakerelerin iyi atmosferini tehlikeye atabilecek faaliyetlerden kaçınarak askıda bekleyen tüm konularda yapıcı öneriler sunarak ve görüşerek ciddiyetle taahhütte bulunması gerektiğinden söz etti.

Anastasiadis, uluslararası toplumun Güney Kıbrıs’ı desteklemesi ve Türkiye’ye müzakerelerdeki mevcut koşullarla sunulan fırsatı yakalaması, kendi tarihi sorumluğunun farkında olması ve sürece sözlü teyitlerde değil, adadaki umut atmosferini destekleyecek somut adımlar atarak belirli bir şekilde katkı koyması mesajını iletmesi gerektiğini savundu.

Anastasiadis konuşmasında Rum ekonomini ve Brexit konusunda da değindi.

İngiliz yeni Yüksek Komiseri Kidd ise Birleşik Krallığın Rum Hükümeti’nin çözüm çabalarını desteklemeye ve Kıbrıs sorununun çözümü için her türlü yardımı sunmaya devam edeceğini vurguladı.

Konuşmasında Birleşik Krallığın AB’den çıkışına ve bunun Güney Kıbrıs’a yönelik etkilerine dair var olan endişelere de değinen Kidd, Birleşik Krallık ile AB’nin gelecekteki ilişkilerinin ikili bağları zayıflatmamasının sağlanması için çalışacağı taahhüdünde bulundu.

Güney Kıbrıs ile Birleşik Krallık arasındaki işbirliği ve ortaklık ilişkisinin adadaki önceki görevinden bu yana daha da fazla geliştiği yönündeki değerlendirmelerini aktaran Kidd, adadaki ikinci görevi boyunca ana hedefinin ekonomik kalkınma, refah, savunma ve güvenlik alanlarında ikil ilişkilerin daha fazla gelişmesini sağlamak olacağını belirtti.

Haberde Kidd’in 2010 Mayıs-2014 Ağustos döneminde de İngiliz Yüksek Komiseri görevine getirildiği anımsatıldı.

Haberlerde ayrıca, Anastasiadis’in  Gürcistan’ın Güney Kıbrıs yeni Büyükelçisi’nin de güven mektubunu aldığı belirtildi.

Diğer gazetelerse Anastasiadis ile Kidd’in açıklamalarını şu başlıklarla verdi:

Simerini: “İngiliz Bilgilendirildi… Başkan Toprak ve Garantilerde Özlü Görüşme Yapılması Yapılmasının Gerekliliğin Vurguladı… Hedefli Görüşmeler… Destek Teyidi… Yeni İşbirliği Alanları… Başarının Anahtarı”

Fileleftheros: “Yeni Metodolojiyle İlerleme… Temel Boyutlarda Anlaşmazlıklar Var Olmaya Devam Ediyor”

Politis: “Başkan Daha Büyük İlerleme Görüyor… Türkiye’ye Fırsatı Yakalaması ve Olumlu Katkıda Bulunması Mesajı”

(HC/ŞEB)

*******************