“MÜLKİYET, TOPRAK, GÜVENLİK VE GARANTİLER’DEKİ ÖNEMLİ FARKLILIKLAR ÇÖZÜMDE BELİRLEYİCİ OLACAK”

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, “Mülkiyet”, “Toprak”, “Güvenlik” ve “Garantiler”deki önemli farklılıkların olası çözümde belirleyici olacağını söyledi.

Cyprus Mail’in haberine göre, Anastasiadis bugün BM Genel Kurulu’na hitaben yaptığı konuşmada, çözümün mali boyutuyla da ilgilenmek gerektiğine işaret etti.

Anastasiadis,  “Mülkiyet ve federal devletin işleyişinin maliyeti, anlaşmanın sorunsuz uygulanmasının sağlanması, çözümün ilk günü ve ne gerektireceği, Euro’nun ilk günden yasal olarak önerilmesi ve çözümün çeşitli yönlerinin hızla uygulanması” gibi konuların önemine vurgu yaptı.

Çözüm hedefinin ilgili tüm taraflar ve paydaşların, özellikle Türkiye’nin aynı istek ve yapıcı duruşu sergilemesi ve yapıcı-somut adımlar atması halinde gerçekleşebileceğini kaydeden Anastasiadis, çözüm yönünde çalışma kararlılığını yineleyerek, yoğun müzakerelere devam edip kısa sürede, mümkünse yıl sonuna kadar anlaşmaya ulaşmayı amaçladığını belirtti.

“Yönetim ve Güç Paylaşımı”, “AB” ve “Ekonomi” başlıklarında birkaç görüş ayrılıkları olduğunu kaydeden Anastasiadis, ancak en önemli farklılıkların “Mülkiyet”, “Toprak” ve “Güvenlik” ve “Garantiler” konularının özünde olduğunu söyledi.

Amacının geçmişteki başarısızlıkları göz ardı edip halka, karmaşık ve yetersiz bir anlaşma değil, net ve iyi hazırlanmış bir anlaşma sunmak olduğunu kaydeden Anastasiadis, siyasi ve ekonomik açıdan uygulanabilir, fonksiyonel ve devam eden bir çözüm sağlamayı hedeflediğini belirtti.

Anastasiadis, tüm Kıbrıslılar için “kazan-kazan” durumu yaratacak çözümün, hem Kıbrıslı Türk hem de Kıbrıslı Rumların hassasiyetleri, kaygıları ve beklentilerini karşılaması gerektiğini söyledi.

“Olası bir çözümün, modern bir AB üyesi olacak Kıbrıs’taki  ‘üçüncü ülke ordusu’ ve ‘garantilerden’  kurtulmayı da getireceğini” ifade eden  Anastasiadis, Kıbrıs sorununun çözümünün Kıbrıslıların yararına olduğu gibi, dünyanın en sorunlu bölgesinde güvenlik sağlayarak örnek olabileceğini söyledi.