“KERRY, KOENIG’LE İLGİLİ SORUN OLDUĞUNU BİLİYOR, SİSİ ANLAŞMA İÇİN ACELE EDİYOR”

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında dün Köşk’te gerçekleşen Siyasi Parti Başkanları Konseyi’nde Kıbrıs sorunu, enerji ve ekonomi konuları masaya yatırıldı. Anastasiadis muhataplarına Davos temaslarıyla ilgili bilgi de verdi.

Alithia “Kerry Büyükelçiyi Biliyor, El Sisi Acele Ediyor” başlıklı haberinde dünkü toplantıya Rum Enerji ve Maliye Bakanları Yorgos Lakkotripis ve Haris Yeorgiadis ile Başsavcı Kostas Kliridis’in de katıldığını yazdı.

Habere göre Anastasiadis Kıbrıs sorunuyla ilgili bilgi verirken BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin Davos’ta, Ban Ki-moon’un Kıbrıs Barış Gücü raporunda Kıbrıslı Türklerin izolasyonu ifadesinin yer alması ile şahsen hiçbir ilgisi olmadığını söyleyip dün BM Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirirken de objektif ve adil olacağı sözü verdiğini söyledi.

Anastasiadis parti başkanlarına Eide’nin, Güvenlik Konseyi’ne Rum tarafının müzakere masasından kalkma nedeninin Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri olduğunu anlatacağını ve “Anastasiadis’in hidrokarbonlarla ilgili askıda kalan konuların müzakerelerin son aşamasında görüşülmesini kabul ederek bir adım attığını, şimdi Türk tarafından da benzer bir adım gelmesi gerektiği” söylemini Güvenlik Konseyi önünde tekrarlayacağını ifade etti.

Davos’ta görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin sözde “MEB”i içinde araştırma yapmanın Rum yönetiminin “egemenlik hakkı olduğunu” tekrarladığını söyleyen Anastasiadis, “Kerry, Lefkoşa’daki Amerikan Büyükelçi ile ilgili bazı sorunlar olduğunu biliyor” dedi.

Gazete enerji konusunda sadece, Anastasiadis’in Davos’ta ENI CEO’su Claudio Descalzi ile görüşmesi hakkında anlattıklarına yer verdi. Gazeteye göre Descalzi’nin, ENI’nin Türk Navtex’inden etkilenmediğini, programına planlandığı şekilde devam edeceğini söyleyen ve Anastasiadis ENI-KoGas’ın 9’uncu parseldeki Amathusa yatağında değerlendirilebilir doğal gaz bulmaması halinde, Rum yönetiminin sondaj programını gözden geçireceğini söyledi. Anastasiadis “Müzakerelerin yeniden başlayabilmesi için konsorsiyumun programının geriye kalanına 2015 içerisinde kısa bir ara verilip daraltılabilir” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdel Fetah El Sisi ile Davos’taki görüşmesine de değinen Anastasiadis, El Sisi’nin Rum ve Mısır enerji bakanları arasındaki, Afrodit parselinden doğal gazın Mısır’a satılması görüşmelerinin süratlendirilmesine katıldığını söyledi. Anastasiadis “El Sisi, şu anda seçimler arifesinde olan İsrail’in beklenmemesi, Kıbrıs-Mısır anlaşmasının en kısa sürede yapılması gerektiğini söyledi” dedi.

Gazete Rum Sözcü Hristodulidis’in, ekonomi başlığı altında, ipotekli malların satışı yasasıyla ilgili bir uzlaşı yolu arandığını açıkladığını yazdı.