“DERİN KONULARA GİRDİK, DAHA ALINACAK YOL VAR”

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, bugünkü liderler görüşmesinin, mevcut anlaşmazlıklara rağmen yaratıcı bir görüşme olduğunu söyledi.

Rum haber kaynaklarına göre, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bugün gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından Rum Başkanlık Sarayına dönüşünde basına açıklama yapan Anastasiadis, derin konulara girdiklerini ve daha alınacak yol olduğunu ifade etti.

Anlaşmazlıklar tespit edildiğini, fakat taraflarda endişeye sebep olan sorunların ele alınması için irade bulunduğunu dile getiren Anastasiadis, samimi bir ortamda, var olan anlaşmazlıklara rağmen, tarafların tezlerinin ele alındığını kaydetti. Anastasiadis, iki ciddi konu diye nitelediği toprak ve garantilerin nasıl ele alınabileceğine dair görüş alışverişinde bulunduklarını da anlattı.

Garantiler veya toprak düzenlemeleri konusundaki anlaşmazlıkların teyit edilip edilmediği şeklindeki bir soruya karşılık ise Anastasiadis “Anlaşmazlıklar tespit edildi, ancak yaratıcı bir diyalog içinde, bunların aşılmasına dair irade de tespit edildi. Bu tabiî ki en nihayetinde ortaya çıkacak. Bu derinlere girilen ilk görüşmeydi. Ancak bunun konuyla ilgili ilk görüşme olduğunu söyleyemeyeceğim, çünkü zaman zaman basit fikir alışverişleri oldu” diye konuştu.

Kıbrıs Türk tarafının tutumunun 12 yıl öncesiyle ilgili olarak, farklı olup olmadığına dair bir soruya karşılık ise Anastasiadis “gelişme halindeki diyaloğu etkileyebilecek yorumlar yapmak istemediğini” dile getirdi.

“Bütün görüşlerin, hatta farklı görüşlerin dahi yaratıcı bir maksadı olduğunu” ifade eden Anastasiadis, “önemli olanın bu olduğunu ve bunun yaratıcı bir sonun başlangıcı olabileceğini” de söyledi.

İki taraf için de çok hassas olan bir konudan bahsettiklerini ifade eden Anastasiadis, herkesin ne söylediğinin özel bir dikkatle takip edileceğini belirtti.

Anlaşmazlıkların aşılıp aşılamayacağına dair bir soruya ise Anastasiadis, “diyalogu sürdürmeleri halinde, mesafelerin azalabileceğini, aynı zamanda sorunların, endişelerin ve olası tehditlerin aşılması için yaratıcı bir çaba ortaya çıkabileceğini” dile getirdi.

Bir gazetecinin iyimser olup olmadığı sorusuna ise Rum lider “İyimserlikten bahsetmedim. Mevcut anlaşmazlıkların olduğu, yaratıcı bir görüşmeden söz ettim” yanıtını verdi.