“LEFKOŞA VE MAĞUSA SURLAR İÇİNDEKİ DİNİ VE KÜLTÜREL ANITLARIN BAKIM ONARIMI, ORTAK HALK PAZARI OLUŞTURULMASI”

SINIR BELEDİYELERİNİN TALEPLERİ:“GENÇ ÇİFTLERE TEŞVİK VERİLSİN, GEÇİTLER AÇILSIN, KİLİSELERİ KULLANMA HAKKI VERİLSİN”

ANDREAS MAVROYANNİS YENİ BİR GARANTİ SİSTEMİ ARANDIĞINI AÇIKLADI

 Kıbrıslı Türk ve Rum Müzakerecilerin Güven Yaratıcı Önlemlerle (GYÖ) ilgili “omerta”  (sessizlik-gizlilik kuralı) konusunda anlaşmalarına karşın Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Rum tarafının açılmasını istediği “Pirgo”, “Piroi” (Gaziler) ve Derinya geçitleri konusunda Türk tarafından, “her üç bölgenin de birinci derece askeri bölge olduğu” cevabını aldığını açıkladı.

Simerini, “Başkan Anastasiadis Perşembeye Kadar Sabır Tavsiye Ediyor... GYÖ’lerde Giz Perdesi” başlıklı haberinde Anastasiadis’in, Rum tarafının açılmasını istediği geçitler için Türk tarafının, birinci derece askeri bölge olduğu cevabını aldıklarını bazı sınır belediyelerinin başkanlarıyla dün yaptığı görüşmede söylediğini yazdı.

“GYÖ’lere bile Akıncı değil Ankara karar veriyor” yorumunu yapan gazeteye göre Anastasiadis, yukarıda belirtilen izahına rağmen, yapacakları bilgilendirme görüşmesinde Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis’ten işiteceklerine bağlı olarak Perşembe günü bazı geçiş noktalarının açılabileceğini söyledi.

“İSTEDİĞİMİZ BARİKATLAR AÇILMAZSA BAŞKA BİR BARİKAT AÇILMASINA RIZA GÖSTERMEYECEĞİZ”

Habere göre Anastasiadis “Lefkoşa’nın talep ettiği barikatlar için güvenlik ve askeri bölge gerekçeleri ortaya konurken Kıbrıs Türk tarafının istediği başka bir barikatın açılmasına rıza göstermeyeceğiz” ifadesini kullandı. Gazete Anastasiadis’in bu ifadesinin, Lefke-Aplıç geçidine göndermede bulunduğuna işaret etti.

Gazete Anastasiadis’in “Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili açıklamalarına uymadığı ortaya çıkacağından Türkiye’nin barikatların açılmasını reddetmeye hiçbir bahanesi yok. Bir yandan çözüm istediğini söylerken öte yandan askeri bölge konuları öne süremez” diyerek iyimserlik belirttiğini yazdı.

Gazeteye göre “Derinya” Belediye Başkanı Andros Karayannis’in, Anastasiadis’le dünkü görüşmenin ardından heyeti (Ay. Demet, Lefkoşa, Eğlence, Yeri, Kiracıköy ve Derinya) adına yaptığı açıklamada, Perşembe günü bazı GYÖ’ler açıklanacağını doğruladı, “Gizlilik kararı var, Başkan Anastasiadis’in Kıbrıslı Türk liderle görüşeceği Perşembe gününe kadar açıklama yapmamasına saygı duyuyorum” dedi.

“LEFKOŞA VE MAĞUSA SURLAR İÇİNDEKİ DİNİ VE KÜLTÜREL ANITLARIN BAKIM ONARIMI, ORTAK HALK PAZARI OLUŞTURULMASI”

Gazete şunları da ekledi:

“Şu ana kadarki olgularla, sahnenin değişken olmasına karşın, -beklenmeyen bir şey olmazsa- önümüzdeki Perşembe günü Lefkoşa ve Mağusa surlariçindeki dini ve kültürel anıtların bakım-onarımı ile büyük ihtimalle ortak halk pazarı oluşturulmasına paralel Baf Kapısı geçidinin açılmasının açıklanması bekleniyor.”

“GENÇ ÇİFTLERE TEŞVİK VERİLSİN, GEÇİTLER AÇILSIN, KİLİSELERİ KULLANMA HAKKI VERİLSİN”

Fileleftheros “Sınır Belediyeleri, Canlandırma Teşvikleri İstiyor... Başkan’dan Piroi ve Derinya Barikatının Açılmasını İstediler” başlıklı haberinde sınır belediyelerinin dünkü görüşmede Anastasiadis’ten terk edilmiş sınıra yakın bölgelerin yeniden canlandırılması için genç çiftlere teşvik verilecek bir strateji planı yapılmasını, Gaziler-Derinya geçitlerinin açılması ve kendilerine KKTC’de bulunan kiliseleri kullanma hakkı verilmesini istediklerini yazdı.

GAZİLER VE LEFKE AÇILIRSA BAF KAPISI DA AÇILACAK

Alithia “Piroi (Gaziler)-Lefke-Baf Kapısı... Barikatların Açılması, Perşembe Günkü Yeni Görüşmeleri Çerçevesinde Akıncı ve Anastasiadis’in Ele Alacağı GYÖ’lerin Üst Sırasında” başlığıyla manşete çektiği haberinde Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ve Rum dengi Andreas Mavroyannis’in dün, “siyasi değeri düşük” GYÖ’leri ele aldıklarını hatırlattı.

Gazete Piroi (Gaziler) ve Lefke geçitlerinin açılmasının ortak GYÖ listesinin üst sırasında olduğuna dair bilgi edindiğini yazdı ve bu geçitlerin açılması halinde başka bir geçit daha (Baf Kapısı) açılacağını yazdı.

Habere göre Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis dün Super Sport FM’e yaptığı açıklamada bütün GYÖ’lerin bir defada açıklanmayacağını, prosedürün devam ettirileceğini şu sözlerle ifade etti:

“Bu, diyaloğun ve açıklamaların devam edeceği bir şeydir. En azından hedef budur. Görüşülen ve açıklanmasını beklememiz gereken konulardan biri de barikatlar konusudur.”

“YENİ BİR GARANTİ SİSTEMİ ARANIYOR”

Politis “Yeni Bir Garanti Sistemi Aranıyor” başlıklı manşet haberinde Kıbrıslı Türk ve Rum müzakerecilerin derin konulara girerek garantiler konusunu masaya koyduklarını, dünkü görüşmede Türkiye de dahil olmadan ilerlemesi zor olan Toprak, Mülkiyet ve Garantiler başlıklarındaki karşılıklı tezleri gözden geçirmeye devam ettiklerini yazdı.

Habere göre Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis DİSİ’nin gençlik kolu NEDİSİ tarafından dün akşam düzenlenen iki toplumlu etkinlikte, “Her iki tarafın da endişelerine cevap verecek yeni bir garanti sistemi aranmakta olduğunu, bu sistemin ana direğinin de Avrupa olacağını” açıkladı.

Gazete bu bağlamda Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker’in haziran ayının ikinci yarısında Ada’ya geleceğini, bu şekilde de Avrupa’nın prosedüre katılım deresinin somutlaştırılacağını hatırlattı.

ÇAVUŞOĞLU BUGÜN EIDE YARIN GELİYOR

Fileleftheros “Prosedür Derine İniyor... Çavuşoğlu ve Eide geliyor” başlıklı haberinde TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bugün, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de yarın Ada’ya geleceğini, bu durumun müzakerelerin yakında derin konulara gireceğini doğruladığını yazdı.

Liderlerin 28 Mayıs’takli görüşmesine, bu amaçla Ada’ya gelecek olan Eide’nin de katılacağını kaydeden gazete Çavuşoğlu’nun KKTC’de olacak olmasının ise “Ankara’nın Kıbrıs sorununun yönetiminde Akıncı’ya açık çek vermek niyetinde olmadığını gösterdiğini” savundu, Çavuşoğlu’nun Daily Sabah gazetesine verdiği mülakatın satır başlarına yer verdi.

Gazete TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün İstanbul’da başlayan 6’ncı Enerji Konuları Düzenleme Forumu’nda yaptığı konuşmanın özetini “Erdoğan: Enerji Konularında Geri Adım Atmayız... ‘KKTC’ Üzerinden Projeler” başlığıyla aktardı ve “Ankara’nın enerji konularındaki pozisyonu değişmiyor. Erdoğan ‘Türkiye kilit ülkedir’ diyerek kendini tekrar etti” yorumunu yaptı.

“ERDOĞAN HER ŞEYİ TORPİLLEDİ”

Simerini de manşetten değerlendirdiği haberine “Erdoğan Daha Başlamadan Diyaloğu Dinamitledi... Doğal Gaz Konusunda Bir Adım Bile Gerilemeyiz... Ankara’nın Sultanı, Türkiye Kıbrıs’taki Enerji Konusunda Kilit Ülke Diyor... Çavuşoğlu Akıncı’ya Çizgiyi Çizmek İçin Geliyor” başlık ve spotlarını attı.

Gazete Erdoğan’ın, Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında başrol oyuncusu olduğu, doğal gaz konusundaki pozisyonunda gerilemediği, bütün enerji kaynaklarının Kıbrıslıların tamamına ait olduğu ve Türkiye’nin bu politikasından taviz vermeyeceği açıklamaları için şu yorumu yaptı:

“Kıbrıs Türk tarafının vermeye çalıştığı çözüm niyetinde samimi olduğu görüntüsünden çok uzak açıklamalar yaparak her şeyi torpilliyor.”