BM’DEN “KIBRIS CUMHURİYETİ BAŞKA TOPLUMLARARASI DİYALOG BAŞKA” AÇIKLAMASI BEKLİYOR, AKSİ HALDE MÜZAKERELERE KATILMAYACAK

“EIDE, POZİSYONUMUZU BİLMESİNE RAĞMEN AKINCI-BAN GÖRÜŞMESİNİ AYARLADI”

MÜZAKERECİLER VEDA GÖRÜŞMESİ YAPTI, EİDE’NİN DE KATILACAĞI İKİNCİ GÖRÜŞMELER RUM TARAFINCA İPTAL EDİLDİ

ÇİPRAS’LA TOPRAK, GARANTİLER, ENERJİ VE BÖLGE ÜLKELERİYLE GÖRÜŞMELER MASAYA YATIRILDI

MİTSOTAKİS: “ÖTEKİ TARAF DERKEN TÜRKİYE’Yİ KAST EDİYORUZ”

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın Dünya İnsani Zirvesi çerçevesinde verilen yemeğe katılmasını ve Genel Sekreter Ban Ki Moon’la görüşmesini gerekçe göstererek Danışman Espen Barth Eide ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bu haftaki randevularını iptal eden Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, “ipi germekte kararlı olduğu” bildirildi.

Politis “Düzeltme Olmadan Dönmüyor… Anastasiadis BM’den Hareket Bekliyor… Anastasiadis ve Akıncı İle Görüşen Biden’den Müdahale” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in, BM düzeltme yapmazsa, müzakere masasına geri dönmemekte ve ipi germekte kararlı olduğunu yazdı, “Böylece seçimlerden sonra hızlanması beklenen müzakere prosedürü esasen dondu, yürütülmekte olan diplomasinin sonuçları bekleniyor” ifadesini kullandı.

Habere göre dün öğleden sonra ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ı telefonla arayarak İstanbul’da cereyan edenleri uzun uzun anlattığını açıklayan Anastasiadis “Aynı veya benzer görüntülerin tekrarlanmaması için inisiyatif almasını bekliyorum” dedi.

Gazete haberini “Müzakereler Ancak BM’nin Düzeltme Hareketleriyle Yeniden Başlar… Anastasiadis Israrlı” başlığıyla iç sayfasında detaylandırdı.

Anastasiadis’in İstanbul’daki yemekte başlayan krizi devam ettirerek, hem BM’ye hem de Cumhurbaşkanı Akıncı’ya; BM düzeltme hareketi veya açıklama yapmadan müzakere masasına dönmeyeceği mesajı verdiğine dikkat çeken gazete, Rum tarafının, “müzakerelerin devam edebilmesi için bazı şeylerin netleştirilmesi gerektiği” görüşünde olduğunu yazdı.

Habere göre Anastasiadis Atina’dan Güney’e döner dönmez, ABD Başkan Yardımcısı Biden’la, İstanbul’da olup bitenleri anlattığı uzun bir telefon görüşmesi yaptıklarını belirterek “Aynı veya benzer şeylerin tekrarlanmaması için Biden’ın faaliyet üstleneceğine inanmak istiyorum” dedi.

BM’nin Güney Kıbrıs’a tuzak mı kurduğu sorusuna muhatap olan Anastasiadis “Tuzak meselesi olduğunu zannetmiyorum. Kötü yönetme meselesidir ancak kabul edilmesi söz konusu değildir. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin herhangi bir şekilde küçümsenmesini asla kabul etmeyiz” dedi.  Anastasiedis, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin meseleye müdahiliyeti sorulduğunda ise yorum yapmak istemedi.

Nikos Anastasiadis “Kıbrıs Türk tarafının samimi, özellikle de her bir liderin, diğer liderin endişelerine gösterebileceği hassasiyete sahip olmasını dilerim” dedi ve “Ben ne söylüyorsam onu kast ettiğimi gösterdim. Aynısını öteki taraftan da bekliyorum” ifadesini kullandı.

“MESELE YEMEK VEYA BAN’LA GÖRÜŞMESİ DEĞİLDİ”

İstanbul’da olanları anlatırken  “Mesele, yemek veya Akıncı-Ban görüşmesi değildi” diyen Anastasiadis şöyle devam etti:

“Ancak Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sorgulanması kabul edilemez. İki toplum arasında yürütülen müzakereler başka, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin devlet varlığı ve itibarı başka. Bir toplumun devlet varlığıyla eşitlenmesi istenemez. Kıbrıs devleti ortaktır. Kıbrıslı Türk vatandaşlarımızın buna duyarlılık göstermesi gerekirdi.

1960 her iki toplumla ilgiliydi, sadece biriyle değil.
BM de Kıbrıs sorunundaki icraatlarında artık ciddiyet takınmalıdır. Bu nedenle, gelecek günlerde veya gelecek çabalarda herkesin ciddiyet göstereceğini ummak istiyorum.”

ÇİPRAS ANASTASİADİS’E HAK VERDİ

Habere göre Anastasiadis dün (öğleye kadar) Atina’da Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile bir araya geldi.

Görüşmede müzakerelerde 4 başlıkta bugüne kadar kaydedilen ilerleme, Toprak ve Garantiler konusunda ne yapılması gerektiği konusunda karşılıklı bilgilendirme yapıldı. Garantiler konusunun uzun uzun ele alındığı görüşmede Çipras, Yunanistan’ın 1960 statüsüne devam etmek istemediğini, Anastasiadis de “askeri garantiler olamayacağını” söyledi. 

İstanbul'daki zirve konusunda ise erken ayrıldığı için Erdoğan’ın verdiği yemeğe katılmadığını söyleyen Çipras, Anastasiadis’in, “başka türlü davranamayacak olmasını” haklı buldu. Anastasiadis ve Çipras Türk vatandaşlarının AB ülkelerine girişlerinde vizelerin kaldırılması konusunu da ele aldı.

Alithia “Başkan’dan BM’ye ve Türkiye’ye Net Mesaj… Küçümsemeye Sıfır Tolerans” başlıklı manşet haberinde Rum tarafının, İstanbul’da cereyan edenlerle ilgili tavrını izah çabası ve ardından Anastasiadis’in Eide ve Akıncı ile görüşmelerinin iptal etmesinin hedefini maddeler halinde sıraladı.

Gazeteye göre Rum yönetiminin hedefi:
 “1-Rahatsızlığının ve sert tepkisinin nedenlerinin açıkça anlaşılması,
2-Her istikamete,  buna benzer, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin küçümsenmesi vakasını ve sahte devletin yükseltilmesinde ısrarı kabul etmeyeceği mesajını vermek,
3-Kıbrıs hükümetinin müzakereleri kesmediği ancak iki toplum arasındaki toplumlararası diyaloğun başka, uluslararasında tanınan Kıbrıs Cumhuriyeti devletinin başka şey olduğuna inandığını açıkça ortaya koymak.”

ABD BAŞKAN YARDIMCISI’NDAN VE BRÜKSEL’DEN MÜDAHALE İSTEDİ

Habere göre Anastasiadis bu nedenle dün ABD Başkan Yardımcısı Biden ile uzun bir telefon görüşmesi yaparak “bu tür vukuatların tekrarlanmaması için BM ve Türkiye nezdinde müdahale etmesini istedi.”

Brüksel’den meseleye müdahale etmesini isteyen Anastasiadis Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’i ve Sözcü Nikos Hristodulidis’i önümüzdeki hafta New York’a gönderiyor. Anastasiadis,  Kasulidis ve Hristodulidis’e, BM’ye Rum tarafının tezlerini ve İstanbul’daki davranış şeklinden, Genel Sekreter Ban’ın Cumhurbaşkanı Akıncı’yla görüşmeyi kabul etmesinden ve “resmen dile getirmese bile bütün bu olanlardan büyük sorumluluğu olduğuna inandığı” Espen Barth Eide’den ve perde gerisindeki faaliyetlerinden duyduğu rahatsızlığı iletme direktifi verdi.

Anastasiadis’in dün Eide ile ilgili bir soruya “daha fazla yorum yapmak istemiyorum” yanıtı vermiş olmasına karşın Eide ile ilişkilerinin ciddi şekilde bozulduğuna dikkat çeken gazete, tam da bu nedenle Rum tarafının girişimlerinin Genel Sekreter’in Ada’daki temsilcileri aracılığıyla değil doğrudan BM Genel Sekreteri’nin ofisinde yapılacağını vurguladı, şunları ekledi:

“Nikos Hristodulidis’in New York’taki temasları sırasında Lefkoşa’nın, doğrudan veya dolaylı olarak Eide’nin uzaklaştırılması konusunu da gündeme getirmesi ihtimal dışı değil. Hristodulidis New York’a, Kasulidis’in Ban ile New York’taki planlı görüşmesinden üç gün önce gidecek. Bu da Lefkoşa’nın İstanbul’da olup bitenlere ve BM’nin sorumluluklarına verdiği önemin büyüklüğünü gösteriyor.”

BM’DEN “KIBRIS CUMHURİYETİ BAŞKA TOPLUMLARARASI DİYALOG BAŞKA” AÇIKLAMASI BEKLİYORLAR

Fileleftheros “Tertiplerin Arkasında Eide… BM’nin Tavrından Atina da Rahatsız… Müzakerecilerin BM temsilcisiyle Görüşmesi De Olmadı” başlıklı haberinde Rum Yönetimi’nin, İstanbul’da olanlarla ilgili aleni izahat beklediği BM’nin, “uluslararasında tanınmış Kıbrıs Cumhuriyeti başka, toplumlararası diyalog ve iki toplum başka olduğunu açıkça ortaya koymasını” istediğini yazdı.

Gazete “İstanbul’da olup bitenlerin arkasında Espen Barth Eide’nin olduğu ve prosedürü tehlikeye soktuğu artık çok nettir” ifadesini öne çıkardı, özetle şunları yazdı:

HER ŞEYDEN EIDE SORUMLU

“Yetkili bir kaynak gazetemize, ‘Lefkoşa BM’den, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı’nın (siyasi açıdan) yükseltilmesi maharetleri konusunda İstanbul’da cereyan edenler hakkında aleni izahat bekliyor. Tatmin edici izahat/açıklama yapılmadan müzakere prosedürü ilerlemez, sorumluluğu da BM’nin olur’ dedi.

Hükümet, olup bitenlerden, Lefkoşa’nın pozisyonunu biliyor olmasına rağmen Kıbrıslı Türk liderin Genel Sekreter’le görüşmesini ayarlayan Genel Sekreter’in Özel Danışmanı Eide’nin sorumlu olduğunu düşünüyor.

BM’nin, Akıncı’ya daveti Türkiye’nin yaptığı, kendisinin karışmadığı argümanı kabul edilse bile başka büyük bir yanlış daha yapıldı. BM, işgal liderinin Ban Ki Moon’la görüşmesi konusunda ikna edici değil.

MÜZAKERECİLER VEDA GÖRÜŞMESİ YAPTI

Dünkü müzakereciler görüşmesi, İstanbul’da olanların gölgesinde, Andreas Mavroyannis’in ayrılacak olması vesilesiyle de veda görüşmesi niteliğinde oldu. Mavroyannis Haziran başlarında New York’a gidecek ve bilindiği gibi 71’inci BM Genel Kurulu başkanlığına adaydır, seçimler 13 Haziran’da yapılacak.

Müzakerelerin dün öğleden sonra Espen Barth Eide’nin de katılımıyla yapması gereken ikinci görüşmeleri ise Kıbrıs Rum tarafınca iptal edildiğinden gerçekleşmedi.”

BIDEN’LE TELEFON GÖRÜŞMESİ ÖNCEDEN PLANLIYDI

Gazete Anastasiadis’in, ABD Başkan Yardımcısı Biden ile telefon görüşmesinin önceden planlı olduğunu, İstanbul’da cereyan edilenleri de bu vesileyle anlattığını haber verdi.

Simerini “Müzakerelerde Genel Kriz… Başkan Anastasiadis Biden’a Bilgi Verdi, Eide’ye Çok Öfkeli… Atina ve Lefkoşa Türk Tahriklerine Karşı Uygun Adım” başlıklı manşet haberinde Anastasiadis’in İstanbul sonrasında gittiği Atina’da, dün Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Cumhurbaşkanı Pavlopulos ve ana muhalefet başkanı Kiriakos Mitsotakis’le görüştüğünü yazdı.

Anastasiadis’in Atina’da, ilk kez Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis’in katılımıyla gerçekleştirilen Ulusal Dış Politika Konseyi toplantısına da iştirak ettiğini yazan gazete, İstanbul’daki yemeğe Akıncı da katıldığı için katılmaması ve planlanandan erken ayrılmasını Atina’nın onayladığını belirtti.

ANASTASİADİS VE ÇİPRAS GÖRÜŞMELERİNİ YOĞUNLAŞTIRACAK

Gazete Anastasiadis ile Çipras’ın Kıbrıs sorunu ve bölgesel meseleleri ele aldıkları dünkü görüşmelerinde Anastasiadis Cumhurbaşkanı Akıncı ile bugün gerçekleşmesi gereken görüşmesini iptal etme gerekçelerini, müzakerelerde 4 başlıkta kaydedilen gelişmeleri anlattığını yazdı.

Habere göre, görüşmede Toprak ve Garantiler ile çözümün ilk gününden yürürlüğe girmesi gereken, askerlerin çekilmesi, v.b. konular masaya yatırıldı. Anastasiadis ve Çipras temaslarını yoğunlaştırmaya, Dışişleri bakanları ile Anastasiadis ve Çipras’ın diplomatik danışmanları düzeyindeki karşılıklı bilgilendirmeye devam etmesine karar verdiler.

Enerji ve üçlü işbirlikleri de ele alındığı görüşmede, Anastasiadis’in Rum Yönetimi’nin üçüncü tur arama-sondaj ruhsatı ihalesi, İstanbul’da Lübnan Başbakanı ile yaptığı görüşme, Lübnan ve Mısır’la dörtlü görüşmenin ne zaman yapılacağı (muhtemelen Ağustos sonu veya Eylül başı)  İsrail’le ikinci, Ürdün ve Lübnan’la da yeni görüşmeler hakkında bilgi verdiği belirtildi.

PAVLOPULOS:  “KIBRIS SORUNUNDA TAVRIMIZ ORTAK”

Anastasiadis’in Çipras’tan önce Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos’la bir araya geldiği de kaydedildi.

Habere göre görüşmede, Kıbrıs sorununda Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın ortak tavrına vurgu yapan Pavlopulos “Çözüm ancak BM, Güvenlik Konseyi kararları ve Avrupa müktesebatı temelinde gelebilir. Egemen Kıbrıs işgal sürdürülmeden, tek bir Kıbrıs’tan başka bir şey olamaz” dedi.

Anastasiadis ise “Kıbrıs sorununda Kıbrıs halkı, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türkler tarafından kabul edilir tek çözüm, Avrupa müktesebatına, insan haklarının güvence altına alınmasına, Avrupa ilkelerine, uluslararası hukuka dayalı çözümdür. Garantileri ve garantörleri olan çağdaş devlet yoktur”  dedi.

“ÖTEKİ TARAF DERKEN TÜRKİYE’Yİ KAST EDİYORUZ”

Ana muhalefet ND (Yeni Demokrasi) partisi Başkanı Kiriakos Mitsotakis ise “Ankara’nın, son günlerde de gördüğümüz bu uygulamaları Kıbrıs sorununun çözümü yönünde yapıcı değildir. BM örgütü bunu çok ciddi şekilde dikkate almalıdır. Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yapıcı tavrı ve iradesi biliniyor.  Aynı tavrı diğer taraf da sergilemelidir. Diğer taraf derken öncelikle Türkiye’yi, sonra Kıbrıs Türk tarafını kast ediyoruz” dedi.