ANASTASİADİS DIŞ RUMLARI BİLGİLENDİRDİ

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, müzakereler çerçevesinde yarın yapılacak Toprak, Mülkiyet ve Garantilere ilişkin görüşmenin çok önemli olduğunu ifade etti.

Simerini gazetesine göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, dış Rumlar onuruna verdiği resepsiyonda yaptığı konuşmada, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ile yarın yapacağı görüşmenin ve bunu takip edecek gelişim halindeki yoğunlaştırılmış diyaloğun çok önemli olduğunu söyledi.

Anastasiadis, yarının nihai aşama olmayacağını, tarafların, toprak düzenlemeleri, güvenlik ve garantiler konularını nasıl karşıladığını görmek için görüş alışverişinin başlangıcı olacağını da dile getirdi.

Anastasiadis konuşmasında Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “bir tarafın güvenliği diğer tarafı tehdit etmemelidir” şeklindeki söyleminin doğru olduğunu belirterek bunun, Kıbrıs Türk toplumu ile ilgili değil, “işgalin”, Türk askerinin varlığı ve Türkiye’deki gelişmelerin ağırlığı altındaki Kıbrıs Rum toplumuyla alakalı olduğunu belirtti.

Uzlaşmaya varılan merkezi hükümetin, devletlerden her birinin sakinlerinin iradesini değiştirecek şekilde bölgesel hükümetlere müdahale etmeyeceğini belirten Anastasiadis, insan haklarının garanti altına alınmasını denetleyen ve bunu takip eden AB üyesi iken, birilerinin, Kıbrıslı Türklerin endişelerinin teminat altına alınması için garantilerin devam etmesi, Türk ordusunun veya belli miktarda askerin kalmasının olmazsa olmaz olduğunu söylemesine neden görmediğini de ifade etti.

Anastasiadis Kıbrıslı Rumların endişelerinin, 42 yıldır “işgalin” sonuçlarını, Türk askerinin varlığını yaşadıkları için de aynı derecede eşit olduğunu belirtti.

ANASTASİADİS DIŞ RUMLARI BİLGİLENDİRDİ

Fileleftheros gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, dış Rumlar toplantısına katılan PSEKA, POMAK ve NEPOMAK heyetlerini kabul ederek Kıbrıs sorunundaki müzakereler süreci hakkında bilgilendirdiğini yazdı. 

DIŞ RUMLAR KASULİDİS VE LAKKOTRİPİS TARAFINDAN DA BİLGİLENDİRİLDİ

Fileleftheros gazetesi Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Enerji, Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Yorgos Lakkotripis ve Maliye Bakanı Haris Yeorgiadis’in, Güney Kıbrıs’ta devam eden dış Rumlar toplantısına katılarak kapalı oturumlarla dış Rumları bilgilendirdiklerini yazdı.

Habere göre Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, dış Rumlara Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ve Güney Kıbrıs’ın dış politikası konusunda bilgi verirken Enerji Bakanı Lakkotripis, hidrokarbon konuları ile enerji politikası, Maliye Bakanı ise ekonomi konularından söz etti.

Öte yandan Simerini gazetesi, Rum siyasi parti temsilcilerinin de dış Rumlar toplantısına katılarak, Kıbrıs sorunun çözüm müzakereleri süreci, Türkiye’deki darbe girişimi ve bunun Kıbrıs sorununa etkileri konularına değindiklerini yazdı.