DAVUTOĞLU’NUN KKTC ZİYARETİNE RUM BASINININ YORUMU: “KIBRIS SORUNUNDA HAREKETLİLİĞİN EŞİĞİNDEYİZ”

HRİSTODULİDİS: “TÜRKİYE ÇÖZÜM İSTİYORSA EN AZINDAN KAPALI MARAŞ’IN İADESİ ÖNERİMİZE CEVAP VEREBİLİR”

RUM TARAFI DAVUTOĞLU’NUN KKTC ZİYARETİ İÇİN LİDERLER YEMEĞİYLE AYNI GÜNÜ SEÇME NEDENİNİ SORGULUYOR

ANASTASİADİS MÜZAKERELERİN TOPRAK, MÜLKİYET VE TC KÖKENLİLER GİBİ KONULARA ODAKLANILARAK DEVAM ETMESİNİ İSTEYECEK

 BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de katılımıyla dün akşam Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in biraraya geldiği yemek vesilesiyle müzakerelerin al-ver aşamasına girebileceği, TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da KKTC ziyareti sırasında yeni bir başlangıçtan söz ettiğine işaret eden Rum basını, Kıbrıs sorununda yeni bir hareketliliğin eşiğinde olunduğu yorumunu yaptı

Alithia “Dün Akşam Yemek, Bugün Görüşme... Kıbrıs Sorunu Yeniden... Ban Müzakerelerin Al-Ver Aşamasına Teşvik Ederken Davutoğlu Yeni Bir Başlangıçtan Söz Etti” başlıklı manşet haberinde, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra almayı beklediği mesajı yeni Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan değil ama yeni Başbakanı Ahmet Davutoğlu’ndan “nihayet aldığını” yazdı.

ANASTASİADİS BEKLEDİĞİ MESAJI SONUNDA ALDI...

Gazete, Anastasiadis’in sonunda aldığını yazdığı mesajın, Davutoğlu’nun dünkü KKTC ziyareti sırasında söylediği şu sözler olduğunu belirtti: “Buradan Sayın Anastasiadis’e çağrı yapıyorum. Gelin bu barışı yarın değil, gelecek hafta değil, gelecek yıl değil bugün yapalım. Şimdi eylem zamanıdır. Liderler yemeği iyi bir fırsat, güzel bir başlangıçtır.  Müzakerelerin gecikmesi zaman kaybıdır. Rum tarafındaki ulusal konsey karar alınmasını zorlaştırıyor.”

Davutoğlu’nun Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras’a da mesaj vererek, Ada’yı birlikte ziyaret etmeye çağırdığını belirten gazete okurlarına, Türkiye Başbakanı’nın şu sözlerini de aktardı: “Sayın Başbakan hazırsa birlikte Güney’e gidelim, birlikte çay içip konuşalım. Ardından Kuzey’e gidelim, yine birlikte olalım.”

Gazete okurlarına, Davutoğlu’nun KKTC ziyareti sırasında yaptığı açıklamaları geniş şekilde aktardı.

Gazeteye göre, Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Davutoğlu’nun KKTC ziyaretinin “yasadışı olduğunu” iddia ederek, Rum yönetiminin bu ziyareti “kınadığını” ; BM, AB ve diğer uluslararası merciler nezdinde girişimlerde bulunacağını açıkladı. 

HRİSTODULİDİS: “TÜRKİYE ÇÖZÜM İSTİYORSA EN AZINDAN KAPALI MARAŞ’IN İADESİ ÖNERİMİZE CEVAP VEREBİLİR”

Hristodulidis yazılı açıklamasında, “Ahmet Davutoğlu ve Türkiye Kıbrıs sorununun çözümünü gerçekten istiyorsa kabul edilemez tezlerini kesin bir şekilde bırakmalıdır. En azından Başkan Nikos Anastasiadis’in kapalı Maraş’ın yasal sakinlerine iadesiyle ilgili önerisine cevap verebilir” iddiasında bulundu.

Rum Sözcü, Davutoğlu’nun KKTC ziyaretinin iki liderin BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı’nın da hazır bulunacağı akşam yemeğiyle aynı zamana denk gelmesinin “soru işaretleri yarattığını” da savundu.

Gazete, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın da Başbakan Davutoğlu’na,” sorunun özüyle ilgili inisiyatifler alarak, Kıbrıs sorununun çözümüne katkı koymanın Türkiye’ye kalmış bir şey olduğu” mesajını verdiğini yazdı.

Politis “Kıbrıs Sorununda Gelişmeler Kotarılıyor... Davutoğlu Barış Kisvesiyle İşgal Bölgelerinde... BM Genel Sekreteri Harekete hazır” başlıklı haberinde, Davutoğlu’nun, “sürekli bir çözüm bulunması gereğine odaklı, Erdoğan’dan daha ılımlı ancak özde çok da farklı olmadan” KKTC’ye geldiğini, Yunanistan Başbakanı Samaras’ı da birlikte Kıbrıs’ı ziyaret etmeye davet ettiğini yazdı.

KKTC’ye destek beyan ederek çözüme hazır olduğu söyleyen Davutoğlu için “diplomatik konuştu” yorumunu öne çıkaran gazete, Türkiye Başbakanı’nın KKTC temaslarını ve burada yaptığı açıklamaları okurlarına detaylarıyla aktardı.

“NEDEN ŞİMDİ?...”

Gazete, haberinin “Lefkoşa: Neden Şimdi?” başlığıyla ayırdığı bölümünde ise, Rum Sözcü Hristodulidis’in, “yasadışı olduğunu” iddia ettiği ziyaret nedeniyle BM, AB ve diğer merciler nezdinde girişimde bulunacaklarını ifade ettiği yazılı açıklamasına yer verdi.

Gazete, Rum tarafının, Genel Sekreter’in Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin dün akşam liderler onuruna verdiği yemek sırasında TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC’ye gelmek için seçtiği zaman konusunu gündeme getirmesinin beklendiğine işaret etti.

DİKO ve diğer küçük partilerin de, dün akşamki yemeğin iptal edilmesini istediklerini belirten gazete, yemeğin iptalini talep etmeyen tek partinin AKEL olduğunu ancak bu partinin de Davutoğlu’nun ziyaretini “kınadığını” ve müzakerelerde varılan görüş birlikleri kazanımlarının değerlendirilmesini istediğini yazdı.

Fileleftheros, Davutoğlu’nun ziyaretiyle ilgili haberini okurlarına “Sahte Devleti İki Gözünüz gibi... Davutoğlu’nun Mesajı İşgal Bölgelerinin ‘Ana Vatan’ Şemsiyesi Altında Güçlendirilmesi... Yunanistan’ın, Sorunun Parçası Olarak Müdahil Olmasında Israr Ediyor” başlık ve spotlarıyla aktardı.

Gazete “Partilerin Davutoğlu Ziyaretinden Hoşnutsuzluğu... Başkan’a Kıbrıs Sorunuyla İlgili Yeni Telkinler... Ankara’ya Karşı Ortak Tavır” başlıklı haberinde ise, iktidardaki DİSİ dışındaki bütün partilerin TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC ziyaretinden rahatsızlık belirterek tepki gösterdiğini, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’ten de bu ziyaret nedeniyle dün akşamki yemeği iptal etmesini istediklerini yazdı.

ANASTASİADİS MÜZAKERELERİN TOPRAK, MÜLKİYET VE TC KÖKENLİLER GİBİ KONULARA ODAKLANILARAK DEVAM ETMESİNİ İSTEYECEK

Simerini, Kıbrıs Türk tarafı üçüncü aşamaya hemen geçilmesini istediği, Rum tarafı da görüş birliklerinin kategorilere ayrılarak kaydedilmesini şart koştuğundan, Rum tarafının bugünkü liderler görüşmesinden beklentilerinin çok düşük olduğunu yazdı, edindiği bilgilere dayanarak şu detayları aktardı:

“Sigma TV’nin dün yayınladığı üzere Başkan Anastasiadis, Eroğlu’nun Rum tarafının önerilerini reddetmeyi sürdürmesi halinde müzakerelerin toprak, mülkiyet ve yerleşikler gibi hiç dokunulmamış özlü konulara odaklanılarak devam etmesini isteyecek.

İyi bilgili kaynaklara göre Espen Barth Eide, Genel Sekreter’den, müzakerelerdeki usule ve öze ilişkin çıkmazın ortadan kaldırılması kesin direktifini aldı. BM’nin hedefi, iki lider ve Eide New York’a gitmeden önce müzakerelerin, iki tarafın da uzlaştığı çerçevede devam etmesidir.

İki lider ve Eide dün akşam, bugünkü görüşmeye hazırlık niteliğindeki yemeğe katıldı.  Daha çok sosyal nitelik taşıyan yemekte diyaloğun sürdürülmesi yöntemleri görüşüldü, iki lider de Eide’nin önüne, yeniden birleşmiş bir Kıbrıs’la ilgili vizyonlarını koydu. Yemeğin tamamlanmasının ardından basına açıklama yapılmadı.

Edindiğimiz bilgilere göre, Başkan Anastasiadis yemek sırasında, Davutoğlu’nun yasadışı ziyareti konusunu sert bir üslupla gündeme getirdi ve benzer tahrik hareketlerinin iki toplum arasında uzlaşı sağlanması çabalarını daha da zorlaştırdığına vurgu yaptı.”