RUM BASINI AKINCI’NIN AÇIKLAMASINI OLDUKÇA AYDINLATICI BULDU

“ÜÇ BAŞLIKTA İLERLEME SAĞLANDI AMA DAHA EPEYCE YOL KAT EDİLMESİ GEREK”

GÖRÜŞMENİN SONUCUNU MÜZAKERECİLER KAĞIDA GEÇİRECEK

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin de hazır bulunduğu dünkü görüşmesi, Rum basınında, “ilerleme kaydedildiği” vurgusuyla yer buldu.

Liderlerin önce bir buçuk saat baş başa görüştükleri, daha sonra Kıbrıslı Türk ve Rum müzakereciler ile Eide’nin de (bir buçuk saat) dahil olduğu, en son da iki tarafın müzakere heyetlerinin de katıldığı görüşmede, Yönetim, Mülkiyet ve Toprak konularında bir miktar ilerleme sağlandığı vurgulandı.

Gazetelerin Cumhurbaşkanı Akıncı’nın görüşme sonrasında yaptığı açıklamaya, Eide’nin açıklamasından daha geniş ölçekte yer verdikleri dikkat çekti.

Fileleftheros “Müzakerelerdeki Anahtar Akıncı-Anastasiadis Baş Başa Görüşmeleri... Müzakereler Adım Adım İlerliyor... Kıbrıslı Türk Lider Oldukça Aydınlatıcı” başlıklı haberinde, ele alınan üç başlıkta ilerleme kaydedilmesine karşın daha epeyce yol kat edilmesi gerektiğine işaret etti.

Akıncı-Anastasiadis baş başa görüşmesinde görüş alış verişinde bulunulduğunu ve bunun içeriğinin detaylardan çok siyasi olduğunu kaydeden gazete dünkü görüşmenin sonucunun Müzakereciler Özdil Nami ve Mavroyannis tarafından kaydedileceğini yazdı.

Liderlerin dün ele almaya başladığı Yönetim, Mülkiyet ve Toprak başlıklarının Temmuz sonuna kadar irdelenmesinin beklendiğine vurgu yapan gazete, Akıncı’nın görüşme sonrasında yaptığı açıklamaya “düşük perdeden konuştuğu aşikâr olsa da daha çok açıklayıcıydı. Yani iyi ortamı idame ettirirken çıtayı da yükseltmiyor” yorumunu getirdi.

Gazete Cumhurbaşkanı Akıncı’nın açıklamasının satırbaşlarını 5 bölüm halinde özetleyerek okurlarına aktardı.

Gazetenin “AB’nin Müdahiliyeti Masada... Akıncı Brüksel’den Kıbrıslı Türklerin Müktesebatla Hazırlanmasını İsteyecek... Akıncı Avrupa Pasaportu İçin Gidiyor” başlıklı haberinde de Cumhurbaşkanı Akıncı’nın bugün Brüksel’de gerçekleştireceği temaslara yer verildi.

“KURULACAK FEDERAL DEVLET AB İÇERİSİNDE OLACAK”

Akıncı’nın görüşeceği Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Komisyon Başkanı Jean Claude Juncker’in AB’nin Kıbrıs müzakerelerine müdahiliyetini gündeme getirmesinin beklendiğine işaret eden gazete Cumhurbaşkanı’nın “Çözümden sonra kurulacak federal devlet AB içerisinde olacak” sözünü öne çıkardı.

Alithia “Liderler Karşılıklı Anlayış Saptadı” başlığı altında, dünkü görüşmenin, tarafların müzakerelerle ilgili niyetleri açısından iyi bir sınama olduğu görüşüne yer verdi.

Liderlerin siyasi düzeyde yakınlaşma sağladıklarını ve müzakerecilerine, bu yeni ilerlemeyi kâğıda dökme direktifi verdiklerine dikkat çeken gazete özetle şu detaylara yer verdi:

“Liderler baş başa görüşmelerinde askıda bulunan birçok konuda karşılıklı anlayış sağladı ve siyasi düzeyde görüş birliğine vardı. Bu işi, liderlerin, görüş birliklerini ilettiği Özdil Nami ve Andreas Mavroyannis tamamlayacak.

Liderler, halen açıklanmış Güven Yaratıcı Önlemlerin (GYÖ) gidişatıyla ilgili bilgi aldı ve tezgâhtaki diğer önlemlerle ilgili görüş alış verişinde bulundu.

Gazetemizin öğrendiğine göre Dikelya ve Lefke geçitlerinin açılması konusunda, ön hazırlıkların devam ettiği, işlerin iyi gittiği, yollara ve başka çalışmalara gerek olduğu, yaz tatili dolayısıyla biraz gecikme olacağı ancak şimdilik başka bir sorun görünmediği tespit edildi.

Elektrik ve telefon şebekelerinin birleştirilmesi konusunda teknik düzeydeki görüşmeler ilerliyor, daha yapılması gereken çok iş bulunduğu,  elektrik şebekesi bağlantısında cep telefonlarına göre daha ileride bulunulduğu ve zorluklara rağmen bu iki GYÖ’nün Temmuz içerisinde uygulanması hedefinin erişilebilir göründüğü saptandı.”

İki liderin Rum Ticaret ve Sanayi Odası (KEVE) ile Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) tarafından 8 Temmuz’da organize edilecek etkinlikte bir araya geleceğine ve aynı gün dini liderler II. Hrisostomos ve Talip Atalay ile bir araya geleceklerine dikkat çeken gazete, Eide ve Akıncı’nın dünkü açıklamalarına yer verdi.

Simerini “Eide İlerleme Teşhis Etti” başlıklı haberinde dünkü liderler görüşmesinin ardından Eide’nin ve Akıncı’nın yaptığı açıklamalara geniş yer verdi, Akıncı’nın Eylülde dörtlü konferansın gayrı resmi hedef olduğu ve TC kökenlilerin ülkeye entegre olduğu sözlerini öne çıkardı.

Gazete Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in görüşmeyle ilgili değerlendirmesindeki, BM Genel Sekreteri’nin Özel Danışmanı Eide’nin görüşme sonrasında yaptığı açıklamanın her şeyi anlattığı vurgusuna dikkat çekti.

Gazete “iyi bilgili kaynaklarına” işaret ederek, dünkü görüşme sırasında liderlerin, Nami, Mavroyannis ve Eide’ye var olan anlaşmazlıkları ve çözüm yöntemleriyle ilgili bilgi verdiklerini belirterek “bazı konular, gelecek görüşmeye kadar müzakere edilebilmek üzere daha ileri incelenerek müzakere belgelerine eklenecek” ifadesini kullandı.

“Akıncı Bugün Juncker İle Görüşüyor... Henüz Başındalar Ama İlerleme İle” başlığını atan Politis Rum Yönetimi Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in dün ilerleme kaydedildiğini doğrulamakla beraber, büyük anlaşmazlıklar ve zor konular bulunduğuna dikkat çektiğini yazdı.

Habere göre Hristodulidis dün “POLİTİS” radyosuna yaptığı açıklamada hangi noktalarda ilerleme sağlandığı, nerelerde anlaşmazlık olduğuna ilişkin detay vermekten kaçındı.

Hristodulidis, Liderlerin baş başa görüşmesinde henüz yakınlaşma sağlanmamış noktalarda ‘siyasi görüşme’ yaptığını, görüşlerinin bazı noktalarda örtüştüğünü, bazı noktalarda örtüşmediğini belirledikten sonra müzakerecilerinden, karşılıklı anlayış noktalarını kağıda dökmelerini istediklerini anlattı.

“İLERLEMELER YÖNETİM VE MÜLKİYETTE”

Haravgi ise “İki Lider ‘İlerleme Başardı’... Yakınlaşmalar Özellikle Yönetim ve Mülkiyet Konularında” başlıklı haberinde, edindiği bilgilere dayanarak ilerleme kaydedilen meselelerin yönetim ve mülkiyet başlıklarında olduğunu yazdı.

Gazete Yönetim başlığında hayati noktalardaki anlaşmazlıkların devam ettiğini, bu noktalardan birinin de temel özgürlüklerle ilgili olduğunu aktardı. Mülkiyette sağlanan ilerlemenin ise Kıbrıs Türk tarafının toplu mülk mübadelesi (Eroğlu’nun) tezini benimsememesinden ibaret olduğunu savundu.

Kaynaklarının, harita sunulamadığı veya oranlardan söz edilemediğinden toprakta özlü ilerleme olamayacağına dikkat çektiklerini yazan gazete, “kriterlerle ilgili ifadeler de ‘sürdürülebilirlik, verimlilik, kıyı şeridi uzunluğu’ ile ilgilidir. Akıncı-Anastasiadis yakınlaşmalarındaki bütün ilerlemeyi, Akıncı’nın sözcüsü Barış Burcu’nun geçen hafta dile getirdiği “AA” kısaltması özetliyor” ifadesine yer verdi.