MICHAEL ROT, MEB ANLAŞMAZLIKLARI İÇİN BM’Yİ ADRES GÖSTERDİ

“KIBRIS SORUNUNUN ÇÖZÜM ZAMANI GELMİŞTİR”

“TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE BAŞLIKLARIYLA İLGİLİ BEKLENEN KARAR MAALESEF ENGELLENİYOR”

“TÜRKİYE İADE ANLAŞMASI İLE KISA SÜRE ÖNCE ANAHTAR YÜKÜMLÜLÜĞÜNÜ YERİNE GETİRDİ. BU ADIMIN TANINMASI GEREKİR”

Almanya Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Michael Rot yarın Kıbrıs’a geliyor.

Simerini “Çözüm Zamanıdır.. Michael Rot Kıbrıs Sorunu ve Ekonomi Odağıyla Kıbrıs’a Geliyor” başlıklı haberinde, Rot’un Rum Yönetimi Başkanı Nikos  Anastasiadis ile Kıbrıs müzakerelerinin gidişatını görüşecek. Gazete Rot’un Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis ile de temas edeceğini  yazdı.

Haberde ayrıca 19 Eylül’e kadar Kıbrıs’ta bulunacak Rot’un, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ile de görüşeceği bilgisine yer verildi.

Rot, ziyareti öncesinde Rum Haber Ajansı’na (KİPE) verdiği söyleşide, Kıbrıs sorununun çözüm zamanının geldiğine vurgu yaptı ve MEB’le ilgili konuların göğüslenmesi için doğru yerin BM olduğunun altını çizdi.

Gazeteye göre, Rot, ziyaretinin maksadının ne olduğu ve Almanya’nın, Rum ekonomisinin çeşitli alanlarda kalkınması için uygulamayı hedeflediği planları olup olmadığı yönündeki soruları yanıtında, ana hedefinin, Kıbrıs sorunundaki müzakerelerin bugün içerisinde bulunduğu durumla ilgili net bir görüntü almak olduğuna işaret etti.

Rot, şöyle devam etti:

“Bu maksatla Başkan Anastasiadis’le ve iki müzakereciyle görüşmeler yapacağım. Yine, istisnai bir görev yaptığına inandığım Kayıp Şahıslar Komitesi ile görüşeceğim.

Ekonominin ve para-finans krizinin etkileri beni çok endişelendiriyor. Bu nedenle genç Kıbrıslılarla ve diğer sivil toplum temsilcileriyle bir araya gelerek, gençlerin işsizliği ve mültecilerin durumunu görüşeceğim.  İlerlemeyi planladığımız yöntemlerden birisi de Kıbrıs’taki küçük ve orta ölçekli işletmeler için finans şartlarının iyileştirilmesi için bir finansman birimi kurulmasıdır. Almanya’da benzer örgütler büyük başarı kaydettiler.”

Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili bugünkü olasılıkları nasıl değerlendirdiği sorulan Rot “Üyelik prosedürü çerçevesinde Türkiye ile AB arasındaki ilişkileri güçlendirmeye devam etmeliyiz. Bu her iki tarafın da çıkarına olacak” dedi.

“TÜRKİYE’NİN MÜZAKERE BAŞLIKLARIYLA İLGİLİ KARARI ENGELLENİYOR”

Türkiye’den, reformlar konusunda daha çok çaba harcamasını beklediklerini anlatan Rot, şöyle devam etti:

“Demokrasi ve hukuk devleti, dini özgürlükler, ifade ve basın özgürlüğü, AB üyeliğinin olmazsa, olmazlarıdır. Bu çerçevede, hayati önem taşıyan bu konulardaki müzakere başlıklarının açılması kritik bir unsurdur. Maalesef, aralarında Kıbrıs’ın da bulunduğu AB üyelerinin tamamının çıkarına olmasına karşın bu beklenen karar (başlıkların açılması) engelleniyor.

Türkiye, kısa süre önce, iade anlaşmasıyla bir anahtar yükümlülüğünü yerine getirdi. Bu adımın tanınması gerekir. Tabii Türkiye, diğer bütün aday ülkeler gibi, müktesebata tam olarak uymalıdır, buna Ankara Protokolü’nün uygulanması da dâhildir.”

“MEB’DEKİ İHLALLERİN GÖĞÜSLENMESİ İÇİN DOĞRU TARAF BM’DİR”

Michael Rot, Berlin’in Kıbrıs sorunuyla ilgili tutumunun ve Doğu Akdeniz’deki sözde “Türk tehditlerine” bakış açısının ne olduğuna ilişkin soruyu yanıtına “Kıbrıs sorununun çözüm müzakerelerinin nihayet yeniden başlamış olması olumlu bir gelişmedir” dedi.

Rot, şöyle devam etti:

“Çözüm zamanıdır. Her iki taraf da başarılı bir sonuca ulaşılması için olabildiğince sıkı çalışmak zorundadır. BM Genel Sekreteri’nin yeni Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin geçen hafta Kıbrıs’ta gerçekleştirdiği görüşmeler, soruna bir çözüm bulunmasının ne kadar önemli olduğunun altını bir kez daha çizdi. Müzakereler, sebepsiz yere yavaşlatılmamalıdır.

Bize göre, münhasır ekonomik bölgedeki MEB ihlallerin göğüslenmesi için doğru taraf BM’dir.”

MICHAEL ROT KIBRIS TÜRK VE RUM SİYASİ PARTİLERİNİN YETKİLİLERİYLE DE GÖRÜŞECEK

Fileleftheros “Türk Tehditleri İçin BM’ye... Berlin’den Teşvik” başlığıyla yansıttığı haberinde Rot’un, Rum yönetiminin tek yanlı “münhasır ekonomik bölge” ilan ettiği Doğu Akdeniz’le ilgili anlaşmazlıklar için BM’yi adres gösterdiğini öne çıkardı.

Gazete, Rot’un 17-19 Eylül dönemindeki ziyaret programına da kısaca yer verdi.

Gazeteye göre Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Kıbrıslı Türk Müzakereci Kudret Özersay ve Rum muadili Andreas Mavroyannis’le görüşecek olan Rot her iki taraftan siyasi parti yetkilileriyle de bir araya gelecek.

Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Aleksandros Zinon ile de görüşecek ve kriz bölgelerinin tahliyesiyle ilgili teknik nitelikli bir işbirliği anlaşmasına imza atacak Rot, 18 Eylül’de Goethe Enstitüsü’nde “Almanya ve Kıbrıs Farklı bir AB’de” konulu konferans verecek. Rot’a Alman Sosyal Demokrat Partisi ve Yeşiller Partisi’nden birer milletvekili eşlik edecek