ALMANYA-GÜNEY KIBRIS ARASINDA ANLAŞMA

Lefkoşa, 19 Eylül 14 : Almanya Dışişleri Bakanlığı AB İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Michael Roth, Türkiye’nin AB sürecinin ilerlemesi konusunda, Türkiye ve Güney Kıbrıs’ın karşılıklı taviz vermesi gerektiğinden söz etti.

Fileleftheros gazetesi: “Karşılıklı Tavizler İstedi – Michael Roth’dan Ankara ve Lefkoşa’ya Kıbrıs Sorunu ve AB-Türkiye İlişkileri Konusunda Mesajlar” başlıkları altında verdiği haberinde, dünden itibaren Güney Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Almanya Dışişleri Bakanlığı AB İşlerinden Sorumlu Müsteşarı Michael Roth’un dün “Gothe Enstitüsünde” yaptığı konuşmada, Türkiye ve Güney Kıbrıs’a yönelik mesajlar verdiğini yazdı.

Habere göre Roth konuşmasında, Türkiye’nin AB sürecinin ilerlememesi konusunda Türkiye ve Güney Kıbrıs’a “sorumluluk yükleyerek, ülkesinin Türkiye’nin 23 ve 24 numaralı müzakere başlıklarının açılması için çabaladığını” ifade etti.

Roth, “Türkiye’de, özellikle yolsuzluk, ifade özgülüğü ve yargının bağımsızlığı konusunda yaşanan gelişmeler hakkında susmaya niyeti olmadığını” belirterek “AB’nin ortak bir pazardan çok daha fazlası olduğunu, bir değerler toplumu olduğunu, bu yüzden de demokrasi ve adalet ilkelerinde ilerlemenin katılım müzakerelerinin merkezinde yer aldığını” iddia etti.

Ülkesinin Türkiye’nin 23 ve 24 numaralı başlıkların açılması için çaba sarf ettiğini ve yakın zamanda Rum hükümetinden olumu yanıt geleceğini umduğunu ifade eden Roth, uzlaşı olabilmesi için Türkiye’nin Ankara Protokolü’nü uygulaması gerektiğini savundu.

Roth, “Bu anlaşmazlık sadece Türkiye ile Kıbrıs arasında değildir, AB’yi de ilgilendirir” şeklinde konuştu.

Konuşmasında Kıbrıs sorununa da değinen Roth, “fırsat penceresinin her zaman açık olmayacağı” uyarısında bulunarak, Almanya’nın yeniden birleşmesi müzakerelerinin sadece birkaç ay sürdüğünü hatırlattı.

Roth, bu örneğin, politikacıların bazen, fırsat penceresi kapanmadan önce cesaret ve kararlılıkla hareket etmelerinin gerektiğini gösterdiğini söyledi.

ALMAN VATANDAŞLARININ TAHLİYESİ KONUSUNDA ANLAŞMA

Gazete, Roth’un temasları çerçevesinde dün, Almanya ile Güney Kıbrıs arasında, bölgedeki kriz durumunda Alman vatandaşlarının tahliyesi için Güney Kıbrıs’ın alt yapısının kullanılabilmesine imkan sağlayacak bir anlaşmanın imzalandığını da yazdı.

Habere göre, Roth ve Rum Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Aleksandros Zinon tarafından imzalanan anlaşma, bölgesel kriz durumunda Almanya vatandaşlarının, Güney Kıbrıs’ın havaalanları, limanları ve alt yapısı kullanılarak tahliye edilmesine imkan sağlıyor.

Gazete, Roth’un dün Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le de görüştüğünü belirtti ancak daha fazla ayrıntıya yer vermedi.

(SB/ÖK)