KİPRİANU BİLDİRGEYİ TEK BAŞINA DÜZENLEDİĞİ BASIN TOPLANTISIYLA AÇIKLADI

 AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu, AKEL ile Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) Kıbrıs sorunu ve bölgeyle ilgili uluslararası konularda vardığı “ortak bildirgeyi” dün Rum tarafında düzenlediği ortak basın toplantısıyla açıkladı.

Fileleftheros ve diğer gazetelerdeki haberde, Rum tarafında TKP’den bir heyet veya temsilci olup olmadığı net anlaşılamadı. Ortak bildirgede, Kıbrıs sorunundaki çıkmazın zararlı olduğu, Türk hükümetinin sözde “tek taraflı faaliyetlerinin ve özellikle Doğu Akdeniz’de ilan ettiği Navtex’in Neo-Osmanlı yayılmacılığına örnek teşkil ettiği” savunuldu.

Bildirgede Kıbrıs sorununun çözülmesinin ivedi olduğu görüşü belirtildi. “Devam eden bir kolonizasyon bulunduğu” savunuldu ve bunun Kıbrıslı Türkler için de, Rumlar için de zararlı olduğu” iddiasında bulunuldu. Bildirgede, “bulunacak çözümle Kıbrıs’ın askersizleştirilmesi, garanti haklarının kaldırılması, iki bölgeli iki toplumlu, tek egemenliği, tek uluslararası temsiliyeti ve tek vatandaşlığı olan bir federasyon temelinde birleştirilmesi gerektiği” görüşü ortaya konuldu.

Andros Kiprianu, partisinin, TKP milletvekilleriyle istişare içerisinde olduğunu ve uluslararası faaliyetleriyle ilgili çeşitli konularda görüş alış verişinde bulunduğunu da söyledi.