Rum Ticaret Sanayi Turizm ve Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis’in dün, Güney Kıbrıs’ın doğal gazı ihraç yöntemlerini çeşitlendirmesi gerektiği yönündeki açıklaması, Anastasiadis hükümetinin,  karada doğal gaz sıvılaştırma terminali inşasıyla ilgili uzun soluklu projeyi ileri götürmedeki başarısızlığının ilanı olarak nitelendirildi.

Haravgi “Terminalle İlgili Bütün Projeleri Yerle Bir Ettiler... AKEL: Benzeri Görülmemiş ve Haksız Keyfilik ve Gecikme”  başlıklı haberinde, AKEL tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya yer verdi.

Gazeteye göre açıklamada, Anastasiadis hükümetinin bugüne kadar, kara terminali inşasını destekleyecek miktarda rezerv olup olmadığının anlaşılması için sözde “Rum MEB’inde” yapılacak yeni araştırma sondajlarından çıkacak sonucu beklediğini söylemesine karşın, aniden, bu araştırma sondajlarından çıkacak sonucu, doğal gazı Mısır’a ihraç etmek için beklediğini açıkladığına işaret edildi.

Araştırma sondajlarından çıkacak sonucun Mısır’a ihraç için beklendiği açıklamasının, Anastasiadis hükümetinin doğal gazdan ticari istifade meselesini yönetme şekliyle ilgili endişelerini doğruladığına işaret eden AKEL,  kara terminalinin Güney Kıbrıs’ın bölgesel enerji merkezi haline gelmesinin tek yolu olduğuna vurgu yaptı.

AKEL “Rezerv miktarı doğal gaz sıvılaştırma kara terminali inşası için yeterli değil”  gerekçesi ile benzeri görülmemiş ve haksız bir keyfilik ve gecikme yapıldığı görüşünü ortaya koydu.

Simerini haberi “AKEL’den Enerji Politikasına İtiraz ve Kaygılar” başlığıyla aktardı.

Fileleftheros, 12’nci parselde çalışan Noble (Amerikan) ve Delek (İsrail) şirketlerinin, İsrail Antitröst (tekelleşme karşıtı) Makamı’nın emri ve yönlendirmesiyle, İsrail MEB’indeki, rezervleri küçük olan Tanin ve Karis yatakları ile rezervi büyük olan Leviathan parselinin bir bölümünü satışa çıkardığını yazdı.

Hedefin, Noble ve Delek’in İsrail doğal gaz piyasasında tekelleşmesini önlemek olduğuna işaret eden gazete, özellikle Karis yatağının İsrail ve Lübnan MEB’lerinin kesişme noktasına 4 kilometre mesafede olması nedeniyle büyük ilgi çektiğine vurgu yaptı.