Güney Kıbrıs’ın tanınmış avukatlarından aynı zamanda Titina Loizidu’nun da avukatı olan Ahilleas Dimitriadis, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, Ksenidi-Arestis ve Varnava dava kararlarını uygulamayı ret ettiği gerekçesiyle Türkiye’ye ilişkin olarak benimsediği ara kararı yorumladı.

Fileleftheros gazetesine göre Ahilleas Dimitriadis, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin ara kararını, önceki kararlardan daha güçlü olarak nitelendirdi.

Dimitriadis, söz konusu ara karara, ilk kez Kıbrıslı Rum kayıplarla ve aralarından Ksenidi-Arestis’in(davasının)de bulunduğu, mülkiyet haklarının çiğnenmesiyle alakalı Türkiye aleyhine olan 33 davanın da dahil edildiğini belirtti.

Dimitriadis, gerek hükümetin gerekse Rum Avrupa Parlamentosu üyelerinin bu ara kararı, Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin ilerleme raporunun yayımlanması ışığında AB’nin önüne koyması ve Avrupa Komisyonu’na izahat etmesi gerektiğini ifade etti.

KAYIPLAR KONUSU

Öte yandan Simerini gazetesi, Rum Yönetimi’nin, sadece siyasi düzeyde olmamakla birlikte, kayıpların akıbetinin belirlenmesi konusunda olumlu gelişmelerin yaşanması için perde gerisinde faaliyetler yürüttüğünü savundu.

Gazete tüm faaliyetlerin, Ankara’nın, kayıpların gömülü olduğu bilgisinin bulunduğu askeri bölgelerin açılmasını kabul etmesi ve belirli süreçler aracılığıyla Türk ordusunun arşivlerine ulaşılmasına rıza göstermesiyle ilgili olduğunu ileri sürdü.

Gazete aynı haberinin içerisinde, Otonom Kayıp Şahıslar Komitesi’nin Kıbrıslı Rum üyesi Nestoras Nestoros’un 1974 Barış Harekatı sırasında kaybolan Yunan kayıp yakınlarının ayrıntılı bir şekilde bilgilendirilmesi amacıyla bugünlerde Yunanistan’a gitmesinin beklendiğini de yazdı.