Güney Kıbrıs’ta dün 3 Mart 1957 tarihinde İngilizler tarafından öldürülen EOKA’cı Grigori Afksendiu’yu anma töreni gerçekleştirildiği haber verildi.

Simerini gazetesi, Rum Milli Muhafız Ordusu (RMMO) Komutanı Yeorgios Basiakulis, Polis Genel Müdürü Zaharias Hrisostomu, Yunanistan’ın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği yetkilileri, siyasi parti temsilcileri, örgüt ve kurumların yetkilileri ve halkın katıldığı törende Rum Hükümetini Savunma Bakanı Hristoforos Fokaidis’in temsil ettiğini aktardı.

Gazete kilisede gerçekleştirilen anma töreninin ardından Afksendiu ve arkadaşlarının saklandığı sığınağa gidilerek duaların okunduğunu ve sığınağa çelenklerin konulduğunu kaydetti.

Habere göre Fokaidis tören sırasındaki konuşmasında, 1955-1959 yıllarındaki “mücadelecilerden” söz ederek, zamanın yeni çağrılarına yeniden cevap verebilmek ve  Helenizm’in hayatta kalmasını sağlamak için aynı ideallerden ilham alabileceklerini belirtti.

Demografik değişim ve adanın kuzeyindeki sözde “kolonizasyon suçlarına” da işaret eden Fokaidis, Helenizm’in azınlık olma tehdidiyle karşı karşıya olduğunu iddia etti.