KARARINI VERMESİ İÇİN YUNANİSTAN’A AĞIR BASKI YAPIYOR

 ABD’nin Atina’dan, uluslararası alanda  “drones” olarak bilinen insansız hava araçları (UAV) filosu için Girit’te üs talep ettiği bildirildi.

Fileleftheros’un “ABD Girit’te Yeni Üs İstiyor... Washington’dan, Kabul Etmesi İçin Atina’ya Talep ve Baskı” başlıklı haberine göre ABD’nin, UAV filosunun ilk başta 6 ay veya 1 yıllığına konuşlandırılacağı, ikinci üs için izin verip vermeyeceğine karar vermesi için Yunan hükümetine ağır baskı yaptığı yolunda bilgiler bulunuyor.

Yunanistan’dan 2’nci üs talebinin ABD’nin “Güney Doğu Akdeniz’de yayılma eğilimi görülen İslami tehditleri göğüsleme” stratejisi çerçevesinde olduğunu yazan gazete, bu meselenin yönetilmesinin Atina için siyasi açıdan çok zor olduğuna işaret etti, özetle şunları yazdı:

“Hükümetin, ülkede yabancı askeri kuvvet konuşlandırılmasını kabul etmek için meclisten onay alması gerekiyor. Amerikalıların yazdığı ve geçen ocak ayında Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı yetkili birimlerine verdiği ikili anlaşma planına dair müzakereler oldukça ileri aşamadadır.

Son aylarda yürütülmekte olan perde gerisi istişareleri bilebilecek durumda olan kaynaklar, meselenin çok yönlü siyasi ve hukuki parametreleri nedeniyle Dışişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ve Başbakanlık arasında birçok yazışmaya neden oldu.

Amerikan talebi ilk başta UAV’ların Kalamata Hava Üssü’ne konuşlandırılmasıyla ilgiliydi. Amerikalılar, 2011’de Libya’ya düzenlenen hava operasyonları sırasında yoğun kullandıkları bu üs üzerinde özellikle durdular. Üssün kullanılabilirliğinin, Yunanistan Milli Savunma Bakanı Dimitris Avraamopulos’un geçen yılki Pentagon (ABD Savunma Bakanlığı) ziyareti sırasında anlaşmaya varılan savunma ve stratejik işbirliği ‘yol haritası’nda açıkça belirtildiğine vurgu yaptılar.

Ancak bu başarılamadı çünkü Yunan hükümranlık bölgesinde Amerikan askeri varlığının genişlediği izlenimi yaratacaktı.  İlgi artık, 133’üncü Hava Alayı’nın konuşlu bulunduğu Kasteli’deki hava üssünün kullanılmasına yöneldi. İnsansız hava araçlarının Suda hava üssünde konuşlanması fikri bir ara-çözüm olabilir. Ancak bunun için şehircilik sorunlarının çözülmesi gerekir ki bu fikir terk edilebilir.