ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından, geçtiğimiz aylarda Rum kesimine gerçekleştirdiği ziyaret sırasında ilan edilen, Rum kesimi ile ABD arasındaki stratejik ortaklık ilişkisinin “ete kemiğe bürünmekte (şekillenmekte) olduğu” haber verildi.

Simerini gazetesi, “ABD İle İşbirliği Şekilleniyor… İki Ülkenin Stratejik Ortaklık İlişkisi Şekil ve İçerik Kazanıyor” başlıklarıyla manşetten yayımladığı haberinde, elindeki bilgilere dayanarak, işbirliğinin, savunma ve güvenlik ekipmanları (Amerikan silah ambargosuyla ilgili görüşmeler yapılıyor), eğitim konuları aynı zamanda terörizm önde gelecek şekilde, çok çeşitli konularla ilgili bilgi teatisini kapsayacağını haber verdi.

Amerikan “Noble Energy” şirketinin, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesindeki” faaliyetlerine bağlı olarak, stratejik ortaklık ilişkisinin içeriğinden, enerji güvenliğinin eksik olmasının mümkün olmadığına da vurgu yapan gazete, konuyla ilgili çabaların ileri bir safhada bulunduğunu ve haftalardır sürekli irtibat halinde bulunan Dışişleri, Savunma ve Adalet Bakanlıklarının, şimdiden ilk planlamayı yaptıklarını ekledi.

Gazete “ABD’yle Stratejik İlişki Uygulanıyor… Köşe Taşı Terörle Mücadele” başlıklarıyla iç sayfadan ise, iki ülkenin, stratejik ortaklık ilişkilerine şekil ve içerik kazandırarak, koordine olduklarını, hazırlandıklarını ve bu yönde hareket ettiklerini yazdı.

İstişarelerin Lefkoşa’nın Rum kesiminde bulunan ABD Büyükelçiliği aracılığıyla, aynı zamanda doğrudan Dışişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmekte olduğunu yazan gazete, Dışişleri Bakanlığının Savunma ve Adalet bakanlıklarını koordine etmekte olduğunu, aynı zamanda iki ülkenin stratejik ortaklık ilişkisine kazandırılacak olan içeriğin çok önemli ve çok bariz olduğunu ifade etti.

Konunun çok hassas ve çok gizli olarak nitelendirildiği Dışişleri Bakanlığında ise, tam bir sessizlik hüküm sürmekte olduğunu aktaran gazete, iki ülke arasındaki kararlılığı kanıtlayan ilk unsurun ise, kısa zaman önce iki ülke arasında gerçekleştirilen ortak arama-kurtarma tatbikatı olduğunu belirtti.

Gösterilen çabanın oldukça bariz, ileri safhada ve örgütlü olduğunu kaydeden gazete, elindeki bilgilere dayanarak, son haftalarda sürekli irtibat halinde bulunan Dışişleri, Savunma ve Adalet Bakanlıklarının, ilk planlamayı yaptıklarını ve bakanların da önümüzdeki haftanın ortalarında bir araya geleceğini iletti.

“Toplanan bilgilere” dayanarak, her bakanlığın ABD’yle yapılacak işbirliği için, denetimindeki yetkilere göre bir plan hazırladığını da yazan gazete, yine elindeki bilgilere dayanarak, Savunma Bakanlığının, silahlanma ile seçilmiş askeri grupların eğitimi konularını ele alacağını belirtti.

Adalet Bakanlığının ise ilk olarak bilgi teatisiyle ilgili devletlerarası anlaşmaların iyileştirilmesini planladığını yazan gazete, bakanlığın ikinci olarak ise güvenlik birimlerinin gerek Rum kesimi gerek de ABD’de eğitilmesiyle ilgili programların hazırlanmasını; üçüncü ve esas olarak da ABD’den, terörizm, korsan faaliyetleri aynı zamanda kitle imha silahlarının ve diğer asimetrik tehditlerin yaygınlaştırılmasının önlenmesi ve bunlarla savaşılması için, Rum Yönetiminin giriş ve çıkış noktaları için son teknoloji güvenlik ekipmanları almasını planladığını aktardı.

Gazete, ABD açısından Rum kesiminin stratejik ortak haline gelmesi ihtiyacını güçlendiren esas unsurun, “Kıbrıs’ın” geniş bölgesindeki terörizm faaliyetlerinin artması, aynı zamanda bölgedeki rejimlerden kaynaklanan asimetrik tehditler olduğunu da ekledi.

“SİLAH AMBARGOSUYLA İLGİLİ BİRŞEY Mİ DEĞİŞİYOR?”

Yukarıdaki ara başlıkla ise, iki ülkenin stratejik ilişkisine dokunan bir alanın da, Rum Yönetimine Amerikan silahlarının satılmasıyla ilgili ambargo olduğunu ifade eden gazete, bunun çok hassas bir konudan ibaret olduğuna dikkati çekti.

Rum Yönetiminin, (Türkiye’yle gerilim yaşanmasından kaçınılması için) bu konuyu tedbirli ve son derece gizli bir şekilde ele almakta olduğunu kaydeden gazete, bununla birlikte konunun masada olduğunu ve konu hakkında gelişmeler yaşanmasının beklendiğini belirtti.

Amerika’da yaklaşan seçimler yüzünden, şimdilik ambargonun kaldırılmasından söz edilmediğini yazan gazete, bunun Amerikan Kongresi tarafından konulduğunu ve bunun kaldırılmasındaki tek yetkinin de Kongre’ye ait olduğunu anımsattı.

Gazete, ilk aşamada gerçekleştirilmeye çalışılan şeyin, devam eden ambargoya dokunmayacak şekilde haklı gösterilebilecek bir biçimde, Rum kesimine (askeri ve güvenlik) ekipmanları sağlanmasıyla ilgili geçici çözümler bulunması olduğunu belirtti.

Bütün bunların, aynı zamanda genel olarak iki ülkenin stratejik ortaklık ilişkisine kazandırılacak olan içeriğin, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in büyük olasılıkla önümüzdeki Eylül ayında New York’taki BM Genel Merkezinde ABD Başkanı Barack Obama ile yapacağı görüşmede ele alınacağını da kaydeden gazete, “Rum Hükümetinden bir kaynağın”, Anastasiadis’in Obama ile görüşmese bile, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ile kesin görüşeceğini ifade ettiğini ekledi.