“KERRY YAKINDA GELECEK”

ABD’nin Güney Kıbrıs Büyükelçisi John Koenig, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ABD Başkanı Barak Obama’yla görüşmesi için çalışmalar yaptıklarını açıkladı.

Fileleftheros gazetesinin haberine göre, ABD Büyükelçisi Koenig, Güney Lefkoşa’da gerçekleştirilen ve dün tamamlanan yurt dışında yaşayan Rumların PSEKA ve POMAK derneklerinin 27nci kongresinde Kıbrıs sorunu ve birçok konuda açıklamada bulundu.

Habere göre Koenig konuşmasında, Rum Yönetimi Başkanı Anastasiadis ile Obama’nın görüşebilmesi için çalışma yapıldığını belirterek bugüne kadar ABD ile Güney Kıbrıs ilişkilerini bu kadar çok destekleyen Anastasiadis’ten başka bir Rum Yönetimi Başkanının olmadığını, bu yüzden de Anastasiadis’in ziyaretinin gerçekleşmesinin “herkesin aklında olduğunu” ifade etti.

Koenig ayrıca, bu tür görüşmelerin gerçekleşebilmesinin epeyi zaman gerektirdiğini vurguladı ve görüşmenin 2015 veya 2016 yılında olabileceğini, büyükelçilik görevinden ayrılmadan önce bu görüşmenin gerçekleştiğini görmeyi arzuladığını ifade etti.

Gazete ayrıca, Koenig’in konuşmasında, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yakın zamanda Kıbrıs’ı ziyaret edeceği imasında bulunduğunu da belirtti.

Koenig konuşmasında Kıbrıs sorununa da değindi ve ABD’nin Kıbrıs soruna adil ve kalıcı bir çözüm sağlayacak eylemlere ve girişimlere kendini adamış olduğunu da öne sürdü.

ABD’Lİ YATIRIMCILAR GÜNEY KIBRIS’A GÜVENİYOR

Koenig konuşmasında ayrıca, Güney Kıbrıs’ta faaliyet gösteren Amerikan şirketlerine de değinerek, Noble Energy şirketinin Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesindeki (MEB) faaliyetlerinin yanı sıra enerji, kalkınma ve diğer alanlarda büyük yatırımlar gerçekleştiren başka ABD şirketlerinin de bulunduğunu ifade etti.

ABD şirketlerinin bu yatırımlarının Güney Kıbrıs ekonomisine duydukları güvenin bir göstergesi olduğunu belirten Koenig, ABD ile Güney Kıbrıs ilişkilerinin hiç olmadığı kadar iyi bir düzeyde bulunduğunu vurguladı.

Koenig, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyaretine de değindi bu ziyaretin iki ülke arasındaki ilişkiler açısından büyük önem teşkil ettiğini ve “buzdağının görünen kısmı olduğunu” belirtti.

CHRİSTOPHER: “ABD’YLE ÇIKARLARIMIZ İLK KEZ DENK DÜŞÜYOR”

Gazete, PSEKA ve POMAK derneklerinin Güney Lefkoşa’da gerçekleştirdikleri dış Rumlar kongresinin dün sona erdiğini, kongrenin dünkü bölümünde konuşan PSEKA Başkanı Philip Christopher’in ise derneğin ABD’deki faaliyetleri konusunda bilgi verdiğini yazdı.

Christopher konuşmasında, PSEKA’nın Kıbrıs sorununu ABD’de tanıtma çabalarının Biden’in adayı ziyaret etmesiyle sonuçlandığını iddia ederek “Güney Kıbrıs ve ABD’nin çıkarlarının ilk kez aynı olduğunu” söyledi.

Öte yandan gazete, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis ve Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi Andreas Mavroyannis’in dün kongreye katılan PSEKA ve POMAK üyelerine Kıbrıs sorunu ve müzakerelerin gidişatına ilişkin bilgi verdiğini yazdı.

Haberde ayrıca, katılımcıların bugün de Anastasiadis’le görüşecekleri ifade edildi.

Alithia gazetesi ise konuya ilişkin haberini: “Kerry Kıbrıs’a” başlığı altında verdi ve Koenig’in bu konudaki sözlerini aktardı.

Habere göre Koenig, Kerry’nin Kıbrıs’ı ziyaret niyetine değindiği açıklamasında, Kerry’nin ziyaretinin yakın zamanda gerçekleşeceğini düşündüğünü belirterek “Bu ziyaretten, Kerry’nin sadece Kıbrıslılarla temaslarda bulunması yönünde değil, Kıbrıs sorununun çözümü ajandasını ve ikili ilişkilerimizi ileri götürme amacıyla da faydalanmayı umut ediyoruz” şeklinde konuştu.

Politis gazetesi ise Koenig’in konuşmasında “Kıbrıs’ın iki toplumlu, iki kesimli federasyon çerçevesinde yeniden birleşmesinin ABD’nin üst düzey önceliği olduğunu” söylediğini aktardı.

Habere göre Koenig, ABD’nin Kıbrıs sorununun çözümü sürecini, “iki toplumun uygun gördüğü” ve ABD olarak “yardımcı olacağını düşündükleri bir şekilde desteklemeyi sürdüreceklerini” ifade ederken “iki tarafın, Türkiye’nin ve diğer müdahil tarafların sürecin başarısı için taahhüt üstlenmelerinin gerekli olduğunu” vurguladı.

(SB/ŞEB)