İTALYA VE ALMANYA’DAN GÜNEY KIBRIS’A DESTEK

GÜNEY KIBRIS’I SAMARAS TEMSİL EDECEK

Güney Kıbrıs’ın, AB zirvesi sonuç bildirgesi taslağına Türkiye’ye yönelik sert ifadelerin dahil edilmesini arzuladığı ve Almanya ile İtalya’nın buna mutlak destek verdiği belirtildi.

Alithia gazetesi ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in dün Brüksel’de geçirdiği rahatsızlığın ardından toplantıya katılamayacak olmasından dolayı Güney Kıbrıs’ı, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ın temsil edeceğini yazdı.

Gazete, sonuç bildirgesi taslağında, AB’nin “Türkiye tarafından Güney Kıbrıs’ın MEB’nin ihlal edilmesiyle Doğu Akdeniz’deki gerilimin artmasına ilişkin” endişesinin dile getirildiğini ifade etti.

Almanya ve İtalya’nın, Güney Kıbrıs’ın tamamıyla yanında olduğu şeklinde açıklama yaptığını yazan gazete, Almanya’nın, geçen Çarşamba günü Dışişleri Bakanlığı aracılığıyla yaptığı açıklamayla da bunu gösterdiğini belirtti.

Gazete, Güney Kıbrıs’ın sonuç bildirgesi içerisindeki talebine ise İsveç, Finlandiya ve İngiltere’den itirazların bulunduğunu yazdı.

Avrupa Konseyi’ndeki bir çok ülkenin, kınamanın, sert ve isim bazında olması gerektiğini düşündüğünü yazan gazete, İngiltere, İsveç ve Finlandiya’nın ise sert bir açıklamanın gerilimin artmasına neden olacağını görüşünü savunduğunu belirtti.

Habere göre, Almanya ve İtalya ise, bunun aksini savunarak, isme dayalı olmayan bir açıklama ile Türkiye’nin istediği her şeyi yapmaya devam edeceğini ileri sürdü.

Gazete, kınama açıklamasının yazımına ilişkin müzakerelerde bulunan Güney Kıbrıs’ın, “iki taraf veya egemenlik hakları” gibi ifadeleri istemediğini ancak yazılacak açıklamanın açık bir şekilde suçlayıcı olmasını istediğini yazdı.

Habere göre, sonuç bildirgesi taslağında “AB, Doğu Akdeniz’deki gerilimin kademeli olarak artmasına ilişkin endişesini dile getirmektedir ve Türkiye’yi, Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı duymaya çağırmaktadır. Bu koşullar altında Avrupa Konseyi, Kıbrıslıların yararına olacak bütünlüklü bir çözüm bulunmasının daha çok önemli olduğunu düşünmektedir” ifadeleri yer almaktadır.

Gazete, sonuç bildirgesinde ayrıca Türkiye’ye, Rum vatandaşlara yönelik vizeler konusundaki ayırımcılığı sonlandırması çağrısında bulunuldu.

Politis gazetesi, “AB’den Sert Mesaj İçin Mücadele-Lefkoşa, Türkiye’ye İsim Bazında Değinilmesini Başardı” başlıklı haberinde, Güney Kıbrıs’ın ilk büyük hedefini başardığını yazdı.

Gazete, Avrupa Konseyi’nin sonuç bildirgesi taslağına Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki Türkiye’nin “meydan okumalarına” ilişkin ifade konmasını benimsediğini belirtti.

Sonuç bildirgesi taslağı üzerinde hala müzakere edildiğini belirten gazete, AB’nin, Türkiye’yi Güney Kıbrıs’ın egemenlik haklarına saygı göstermeye çağırdığını yazdı.

Güney Kıbrıs’ın, Fransa, İtalya ve Almanya’nın desteğiyle Türkiye’ye isim bazında değinilmesini arzuladığını kaydeden gazete, İngiltere, İsveç ve Finlandiya’nın ise daha ılımlı ifadeleri tercih ettiğini belirtti.

Almanya ve Fransa’nın Güney Kıbrıs’a destek vermesine karşın, gerek Berlin, gerekse Paris’in, Suriye’deki Kürt cephesindeki gelişmeler nedeniyle Ankara ile ilişkilerde ciddi bir  gerginlik yaratmak istemediğini belirten gazete, Berlin ve Paris’in ayrıca Ankara’nın Avrupa güzergahına bağlı kalmasında da ısrarlı olduklarını yazdı.

Fileleftheros gazetesi ise “Rompuy Sonuç Bildirgesi Taslağına Özel İfade Ekledi” başlıklı haberinde, Avrupa Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy’un, Türkiye’nin “meydan okumalarına” ilişkin olarak eklediği özel ifade temelinde AB zirve toplantısı sonuç bildirgesi taslağının Türkiye’ye yönelik tavsiyelerde bulunduğunu bildirdi.

Habere göre, sonuç bildirgesi taslağında, “Kıbrıs sorununun çözümün yönelik doğrudan müzakerelerin yeniden başlaması için uygun ortamın yaratılması amacıyla Türkiye’ye faaliyetlerini sonlandırması” çağrısı yapılıyor.

Sonuç bildirgesi taslağındaki ilgili paragrafın Rum Yönetimi tarafından memnun edici olarak değerlendirildiğini yazan gazete, Türkiye’nin net bir şekilde kınanmasına yönelik paragrafın desteklenmesi yönünde girişimde de bulunulduğunu belirtti.

Habere göre, ilgili paragrafa ilişkin istişareler, Rompuy’un bürosu ile Anastasiadis’in yakın çalışma arkadaşları arasında yapılmakta.

HRİSTODULİDİS

Simerini gazetesine göre, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis, Avrupa Konseyi çalışmaları hakkında dün yaptığı açıklamada, AB içerisindeki ortaklardan Türkiye’ye, bölgedeki faaliyetlerini sonlandırması için  sert bir mesaj göndermesini beklediklerini ifade etti.

ANTONİS SAMARAS, GÜNEY KIBRIS’I TEMSİL EDECEK

Simerini gazetesi, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in ani rahatsızlığının tüm olguları değiştirdiğini, bu nedenle dün akşam yapılan Avrupa Konseyi zirvesine katılamadığını yazdı.

Gazete, Yunanistan liderliği ve Avrupa Konseyi Başkanı Rompuy ile mutabık kalınmasının ardından Anastasiadis’in Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras’ı Güney Kıbrıs’ı temsil etmekle görevlendirdiğini belirtti.

Alithia gazetesi, Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Anastasiadis’in Samaras tarafından temsil edilmesi nedenlerini açıkladığını yazdı.

Habere göre, Hristodulidis, Anastasiadis’in hükümete hem başkanlık ettiği, hem de devlet başkanı olduğu için Avrupa Konseyi üyelerinden birini yetkilendirmesinin mümkün olduğunu ifade etti.

Hristodulidis ayrıca Anastasiadis’in, Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras ile otelde bir araya gelerek, Samaras’a bilgi verdiğini söyledi.

PARTİLERDEN DAVUTOĞLU’NA YANIT 

Filelelftheros gazetesi, Rum siyasi partilerin, gerek Türkiye’nin Güney Kıbrıs’ın sözde MEB içerisindeki faaliyetleri, gerekse Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Kıbrıs’ın bütün kıta sahanlığında ve Münhasır Ekonomik Bölgesi’nde Rumların olduğu kadar Türklerin de hakkı vardır ve iki devletli senaryonun da konuşulması gerektiği” şeklindeki açıklamalarını yorumladığını yazdı.

Habere göre, DİSİ, Davutoğlu’nun açıklamalarının sadece kabul edilemez olmakla kalmadığını, gerçekliğe de yabancı olduğunu savundu.

DİSİ, Türkiye’nin bir kez daha Kıbrıs’ta iki devlete dayalı çözüm hedefini veya “taksim” tehdidini ortaya koymak için ithamlarda bulunduğunu ileri sürdü.

EVRO.KO Başkanı Dimitris Şilluris, Davutoğlu’nun bu açıklamalarının, Türkiye’nin Kıbrıs sorunun çözümünde kendisinin ne kast ettiği konusunda net olduğunu söyledi. Şilluris, Türkiye’nin, iki devlete dayalı çözümden bahsettiğini savundu.

Rum Çevreciler ve Ekologlar Hareketi Başkanı Yorgos Perdikis ise Rum liderliğinin uyanması gerektiğini belirterek, Türkiye’nin, kalmak için MEB’e geldiğini ileri sürdü.

Rum Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas da, Avrupalı ortakların sadece Türkiye’yi kınamasını değil, derhal gemilerini geri çekmesi ve saldırgan planlamalarını sonlandırması için Türkiye’ye çağrı yapmasını beklediklerini ifade etti.

TAKİS HACIYEORGİU-PİRİ GÖRÜŞMESİNDE MEB KONUSU

Politis gazetesi, AKEL Avrupa Parlamentosu üyesi, AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eşbaşkan Yardımcısı olan Takis Hacıyeorgiu’nun, Türkiye ilerleme raportörü Kati Piri ile bir araya geldiğini yazdı.

Habere göre, Hacıyeorgiu ile Piri arasındaki görüşmede, Kıbrıs sorunun yanı sıra Türkiye’nin, Güney Kıbrıs’ın sözde MEB’i içerisindeki faaliyetleri konusunu da gündeme getirdi.

Hacıyeorgiu, Türkiye’nin bu tür faaliyetlerinin, Kıbrıs sorunun çözümüne yönelik her çabayı da dinamitlediğini ileri sürdü.