Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde (MEB) bulunan 6, 8 ve 10 numaralı parseller için çıkılan 3’üncü tur ruhsat ihalesine başvuran 8 şirketin isimlerinin, dün resmen açıklandığı haber verildi.

Simerini gazetesi “10’uncu Parselde Saklı Hazineler… Nikos Hristodulidis: 2017’de Sondaj- Çözümle Bir Bağlantı Yok” başlıklarıyla manşetten yer verdiği haberinde, 6 numaralı parsele bir, 8 numaralı parsele de iki şirketin ilgi gösterdiğini yazdı.

EN BÜYÜK İLGİ 10’UNCU PARSELE

ENI/Total konsorsiyumunun 6’ncı parsel, ENI şirketi ve Delek Drilling/Avner Oil/Capricorn Oil konsorsiyumunun 8’inci parsel ve ENI/Total konsorsiyumu, Exxon Mobil/Qatar Petroleum konsorsiyumu ve Statoil şirketinin ise 10’uncu parsel için başvuru yaptıklarını yazan gazete, en büyük ilgiyi 10 numaralı parselin topladığını kaydetti.

Öte yandan, ilgili haberlerde şirketlerin ait oldukları ülkelere de şöyle yer verildi: “ExxonMobile (ABD), Qatar Petroleum (Katar), Statoil (Norveç), ENI (İtalya), Total (Fransa), Cairn (İngiltere-İskoçya), Delek (İsrail) ve Avner (İsrail).”

LAKKOTRİPİS

Simerini’ye göre, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis ise, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Bakanlar Kurulu’nu bilgilendirmesinin ardından dün yaptığı açıklamada, hükümetin ortaya koyduğu iki hedefi başardığını, çünkü bu şirketlerin gerek tekno-ekonomik, gerek de politik boyut açısından kendilerine yardımcı olacaklarını dile getirdi.

Gazeteye göre Lakkotripis, bütüne bakıldığında, stratejilerinin tam olarak –hem BG ile Shell’in 12’nci parsele girişi, hem de ihale konusunda değiştirdikleri bazı şartlarla- öncelikle kendilerine tekno-ekonomik, ayrıca politik boyut açısından yardımcı olacak şirketlerin cezbedilmesi olduğunu söyledi.

Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise konuyla ilgili açıklamasında, İtalyan ENI şirketinin 2017 yılında sözde Rum MEB’inde gerçekleştirmeyi planladığı sondajları anımsattı, buna paralel olarak sözde Kıbrıs MEB’indeki enerji planlamalarının Kıbrıs sorununun çözümüyle herhangi bir bağlantısı olmadığını vurguladı.

ATILACAK BİR SONRAKİ ADIMLAR

Gazeteye göre açıklamasında, atılacak bir sonraki adımları da analiz eden Enerji Bakanı Lakkotripis, ilgili mevzuatın hükümleri temelinde, sekiz şirket tarafından yapılan altı başvurunun yetkili danışma komitesi tarafından inceleneceğini dile getirdi.

Komite’nin bir rapor hazırlayacağını ve bu rapor ayrıca Enerji Bakanı’nın tavsiyesi temelinde, Rum Bakanlar Kurulu’nun -seçilecek şirketlerle- araştırma sözleşmeleri ve üretimin eşit paylaşımıyla ilgili nihai şartları müzakerelere etmesi için bir grup tayin edeceğini ifade eden Lakkotripis, tekliflerin değerlendirilmesinin yaz tatilinin ardından 21 Ağustos’ta başlamasının öngörüldüğünü söyledi.

Gazeteye göre Lakkotripis, değerlendirmenin tamamlanması ve seçilen firmaların nihai bir şekilde onaylanmasının ise 20 Kasım’da gerçekleşmesinin hesaplandığını ifade etti.

ZAMAN TAKVİMLERİ VE SONDAJLAR

Gazeteye göre, şirketlerden bazılarının 2017 yılı içerisinde sondaj yapmalarının beklenip beklenmediği sorusuna ise Lakkotripis, sürecin henüz değerlendirme aşamasına gelmediğine işaret ederek, her şirket veya konsorsiyumun önerilerinin içeriği incelenene kadar sabırlı olunması tavsiyesinde bulundu.

Şirketlerin ekonomik gücü konusundaki bir soruya da yanıt veren Lakkotripis, değerlendirme kriterleri temelinde ağırlığın yüzde 35’inin kurumun tekno-ekonomik menzili, yüzde 65’inin de şirketlerin ekonomik tekliflerine verildiğini söyledi.

VASİLİKO’DA İNŞA EDİLMESİ DÜŞÜNÜLEN TERMİNAL

Vasiliko’da doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesi perspektifi konusundaki bir soruya karşılık ise Lakkotripis, bu fikrin her zaman var olmayı sürdürdüğünü ve gerekli doğal gaz miktarları keşfedildiği zaman bunun güçlendirileceğini ifade etti.

Gazeteye göre Lakkotripis, bütün seçeneklerin masada olduğunu ve ilk unsurun, yakın gelecekte teyit edilecek keşiflerin ne olacağıyla alakalı olduğunu belirtti.

Bu çerçevede, Mısır’ın MEB’indeki Zohr yatağındaki ciddi keşfe atıfta bulunan Lakkotripis, Zohr yatağının “Eratosthenis” deniz altı dağıyla ilişkili olduğunu, bunun da tamamen sözde Rum MEB’inde bulunduğunu sözlerine ekledi.

“TERMİNAL YİNE SAHNEDE”

Öte yandan gazete “Terminal Yine Sahnede” ara başlığıyla yayımladığı haberinde, büyük şirketlerin 3’üncü tur ruhsat ihalesine gösterdiği ilginin ardından, Rum kesimine (Vasiliko bölgesine) doğal gaz sıvılaştırma terminali inşa edilmesi fikrinin de yavaş yavaş yeniden gündeme gelmeye başladığını yazdı.

Gazete, dün Energynews’e açıklama yapan Rum hükümet kaynaklarının, ABD (Exxonmobil) ve Katar’dan (Qatar Petroleum) iki büyük şirketin, 10 numaralı parselde var olduğu düşünülen miktarların, terminal planını sürdürülebilir bir hale getirebilecek miktarlarda olabileceği konusunda ciddi bir olasılık gördüklerine işaret ettiklerini aktardı.

Haravgi’de yer alan bir habere göre ise, Uluslararası İlişkiler Uzmanı Tumazos Çelepis, “doğal gaz boru hattının Kıbrıs MEB’inden geçmesi için kendilerinin iznine değil, fakat Deniz Hukuku Sözleşmesi maddeleri temelinde, inşa edilmesi için değil fakat izleyeceği güzergâh açısından, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin rızasına ihtiyaç olduğunu” söyledi.

PARTİLERİN AÇIKLAMALARI

Gazeteler, Rum siyasi partilerinin, yaptıkları açıklamalarla 3’üncü tur ihalenin sonuçlarından memnuniyet duyduklarını da yazdılar.

Gazete başlıkları şöyle:
Alithia: “Kıbrıs MEB’i Cazibe Merkezi… Kıbrıs’ın Devleri (Şirketleri)- Dev Şirketler Üçüncü Turda”

Politis: “İlklerin İlki Kıbrıs MEB’inde… ExxonMobil En Nihayet Kıbrıs’a Katar’ı Getiriyor”

Haravgi: “Büyük Oyuncular 10 Numaralı Deniz Parselini İstiyor- ExxonMobil ile Norveç Şirketi Statoil de İlk Kez Oyunda”

Fileleftheros: “Dev Şirketler MEB’i Koruyor- ExxonMobile, Qatar Petroleum ve Statoil ile Enerji Manzarasının Değişmesi- 10’uncu Parsel İçin Titanların Derbisi”