İSRAİL ENERJİ BAKANI: “EAST MED’İN İNŞA EDİLMESİ TEKNOLOJİK OLARAK MÜMKÜN”

 İsraillilerin hissedarı olduğu ve Rum Menkul Kıymetler Borsasına bağlı olan “Cyprus Opportunity” isimli Rum şirketinin, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisindeki doğal gaz yatakları için çıktığı 3’üncü tur ruhsat ihalesi konusunda, Rum Yönetimi aleyhinde, Avrupa Birliği Mahkemesine başvuruda bulunacağını duyurduğu haber verildi.

Politis gazetesi manşetten yayımladığı haberinde, şirketin, 2’inci tur ruhsat ihalesi sırasında 8 numaralı parselle ilgili başvurusunun kendisinin savunduğu üzere “uygunsuz” bir şekilde reddedilmesi konusunda Rum Yönetimi aleyhinde Yüksek Mahkemede yaptığı başvurusunun beklemede olduğu bir esnada; Rum Yönetimi’nin 6, 8 ve 10 numaralı parseller için 3’üncü tur ruhsat ihalesi ilan etmesinin uygunsuz olduğu gerekçesiyle, Rum kesimi aleyhinde AB mahkemesine başvuracağını duyurduğunu haber verdi.

Gazete, şirketin, davanın Yüksek Mahkemede görülmeye devam ettiği bir sırada, Rum Yönetimi’nin 8 numaralı parseli 3’üncü tur ruhsat ihalesi çerçevesinde takdim etmesinin yasal olmadığını savunduğunu iletti.

Gazete “edindiği bilgilere” dayanarak, “Cyprus Opportunity” şirketinin, petrol şirketlerine, şirketin kendi başvuruları ve itirazları yüzünden, bunların 8’inci parselle olası bir şekilde ilgilenmelerinin kendilerini hukuki mücadelelere sürükleyebileceği konusunda ikna etmek için, mektup gönderdiğini de belirtti.

Rum Yönetimi’nin İsrail hisseli Rum şirketinin faaliyetlerinden haberdar olduğunu ve ruhsat ihalesiyle ilgili olan birçok şirketle hali hazırda temas içerisinde olduğunu yazan gazete, Rum Yönetimi’nin bu şirketleri 3’üncü tur ruhsat ihalesine ilişkin herhangi bir yasal engel olmadığı konusunda ikna etmiş göründüğünü ifade etti.

3’üncü tur ruhsat ihalesinin, başvuruların sunulmasıyla 22 Temmuz’da “doruğa ulaşacağını” yazan gazete, “yetkili Rum hükümet kaynaklarının”, ihaleye çıkılan bütün parsellere çok ciddi ilgi olduğunu ve bu ilginin dünya devi şirketlerden gelmekte olduğunda ısrarcı olduklarını ekledi.

İSRAİL ENERJİ BAKANI: “EAST MED’İN İNŞA EDİLMESİ TEKNOLOJİK OLARAK MÜMKÜN”

Alithia gazetesinde yer alan bir habere göre, İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz “East Med” boru hattının inşa edilmesinin teknolojik açıdan mümkün olduğunu söyleyerek, boru hattının maliyetinin, geçmişte düşünüldüğü kadar yüksek olmadığını dile getirdi.

Gazete “East Med” denizaltı boru hattı inşasının gerçekleşmesi halinde, bunun İsrail’den sözde Rum “Münhasır Ekonomik Bölgesine”, oradan Girit’e, Girit’ten Yunanistan anakarasına, sonra da İtalya’ya kadar uzanacağını anımsattı.

Gazeteye göre İsrailli bakan, ülkesinin Avrupa’nın doğal gaz tedarikçisi olabileceğini ve bu alanda önemli bir oyuncu haline gelebileceğini de sözlerine ekledi.