Zirve'de belge krizi, Eide belgeyi geri çekti!


  İsviçre’nin Crans-Montana kasabasında bugün başlayan Kıbrıs zirvesi, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin hazırlaması beklenen ortak belge olmadan başlladı.

Fileleftheros ve diğer gazeteler, BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide’nin dün BM’nin Cenevre ofisinde yaptığı basın açıklamasına geniş yer vererek, Eide’nin BM’nin ortak belge sunma girişiminden vazgeçtiği şeklindeki sözlerini manşetlerine taşıdılar.

Fileleftheros: “Belgesiz Başlıyorlar – Eide Belgeyi Geri Çekti – Norveçli Diplomata Göre Yeni Konferansta Girişilen Şey Kolay Değil” başlıkları altında manşet ve iç sayfalarından geniş yer verdiği haberinde, Eide’nin dünkü basın açıklamasını yansıttı.

Gazete, Rum yönetimi ve Yunanistan’ın tepkisiyle karşılaşan belgenin geri çekilmesi kararının BM Genel Sekreteri tarafından alındığını belirterek, Eide’nin açıklamasına geniş yer verdi.

Haberde ayrıca, Eide’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın “çözüm için son fırsat” görüşüne de katılmayarak “son fırsat mı olduğunu tartışmak yerine en iyi fırsat olduğunu söylemeyi tercih ederim” şeklinde konuştuğu vurgulandı.

Gazete bir diğer haberinde ise, Eide’nin söz konusu belgesinin geri çekilmesi öncesinde yoğun diplomasi trafiği yaşandığını, Eide’nin muhataplarından “süreci sona erdireceği” uyarısı aldığını öne sürdü.
Habere göre Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias da  sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “taraflı olduğunun anlaşılmasının ardından BM’nin, BM Genel Sekreterinin Özel Danışmanı Eide’nin belgesini geri çektiği” iddiasında bulundu.

Bugün başlayacak konferansın temelini, geçtiğimiz Ocak ayında Mont Pelerin’de teknokratların yaptığı görüşmelerin oluşturacağını, iki bölümden oluşacak bugünkü görüşmelerin ilkinin güvenlik konusuyla başlayacağını ileri süren gazete, güvenlik konusunda olumlu bir ilerleme kaydedilmesi durumunda ise akşamüzeri sürecinin de yapılacağını öne sürdü.
Gazete, akşamüzeri yapılacak müzakerelere sadece iki tarafın katılacağını ve görüşmenin toprak konusuyla başlayacağını savundu.

Gazete haberinde ayrıca, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in açıklamalarına da yer verdi.

RUM SÖZCÜ: “ARA ANLAŞMA OLAMAZ”

Gazete bir diğer haberinde, Rum Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodulidis’in, Rum heyetin İsviçre’ye hareketinden önce yaptığı açıklamada, “Kıbrıs sorununda ara çözüm olamayacağını” söylediğini aktardı.

Habere göre Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafının hedefinin bütünlüklü bir çözüm olduğu iddiasında bulunurken, güvenlik ve garantiler konularındaki müzakerelerin gidişatından, sürecin olumlu olup olmayacağının belli olacağını savundu.

Hristodulidis, “Eğer Türkiye son günlerde duymakta olduğumuz tezleri Crans Montana’da da dile getirirse olumlu sonuç olmaz ve bunun sorumlusu da Türkiye olur” şeklinde konuştu.

EİDE’Yİ UNTTULAR

Gazete, Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis’in dün Cenevre’den konferansın yapılacağı Crans Montana’ya askeri helikopterle gidişi sırasında ilginç bir olay yaşandığını, Anastasiadis ve beraberindekileri götürmek üzere havalanan helikopterin, Eide’yi “unuttuğu” gerekçesiyle 10 dakika sonra geri döndüğünü yazdı.

Haberde, Eide’nin basın açıklaması yaptığı ve bu yüzden unutulduğu, geri dönen helikopterin Eide’yle birlikte yeniden havalandığı vurgulandı.  
Alithia gazetesi konuya ilişkin haberlerini, “Kıbrıs Sorununun Çözümü Operasyonu – Anastasiadis ve Kocias’ın Tepkileri Sonrasında Eide Belgesi Geri Çekildi – Yoğun Kulis Faaliyetleri” başlıkları altında verirken, dün akşamki yemek öncesinde Anastasiadis ve Kocias’ın gerçekleştirdikleri temaslara değindi.

Gazete, Anastasiadis ve Kocias’ın dün akşamki yemek öncesinde Eide ve İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson’la görüştüklerini aktardı.
Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberlerini şu başlıklarla yansıttılar:
Politis: “Ortak Belge Yok – Eide Belgesi Geri Çekildi ve Yeniden Öze Odaklanıyorlar – Eide: ‘Kolay Değil’ – Eide’yi Almayı Unuttular”.
Haravgi: “Yeniden Birleşme Fırsatı Herkesin Önünde – Konferans Türkiye’den Beklentilerle Başlıyor”.