Kooperatif Merkez Bankası’nın 49 yıllığına kullanımına verilen Zeyko eski yağ fabrikası bakımsızlıktan dökülüyor

Değeri milyon sterlinlerle ölçülen, Girne Karakum sahilindeki bir arsa üzerinde bulunan eski Zeyko Yağ Fabrikası ilgi bekliyor.

Ülkenin tek zeytinyağı fabrikası olarak bir dönem yüzlerce üreticiye hizmet veren milyonluk yatırım, içerisindeki makinelerle birlikte bir kenarda atıl, çürüyor.

Eski Zeyko Yağ Fabrikası’na yıllardır el değmedi. Fabrika binaları bakımsızlıktan dökülüyor, bahçesini yabani otlar sarmış durumda.

Fabrika, Kooperatif Merkez Bankası’nın 49 yıllığına kullanımında. Birbirine ilintili birkaç binadan oluşan eski yağ fabrikası, uzun bir süredir Kooperatif Merkez Bankası’nın iştiraklerinden biri olan Koop-Süt’ün kullanımında.

Odalar dolusu evrak atıl

Eski yağ fabrikasının bir binasında, binlerce evrak, binlerce dekont, yüzlerce dosya var.

Eski Zeyko Yağ Fabrikası faaliyette olduğu yıllarda çıkarılan ve saklanması gereken faturalar, dekontlar, fabrika ile birlikte çürüyor.

Makineler kırık dökük paslı

Fabrikanın yağ çıkarılan kısmında bulunan makineler ise yerli yerinde duruyor ancak tek farkla. Geçmişte tıkır tıkır çalışan yağ çıkarma makineleri, şimdilerde dokunduğun yerinden kırılıyor.

Uzun yıllardır bakımsız kalan makinelerin birçoğu paslı. Makinelerin üzerinde halen faaliyette olduğu yıllardan kalan yağ atıkları var.

Güvenlik görevlisi kapıda

Eski yağ fabrikasının giriş kapısında özel güvenlik çalışanları vardiya usulü, nöbet tutuyor. Fabrika gece gündüz bu güvenlik görevlileri tarafından bekleniyor.

Eski Zeyko yağ Fabrikası’na kuşlar dışında hiç kimse özel güvenlik çalışanının müsaadesi olmadan giremiyor.

Havadis