“FIRTINA NEDENİYLE SIĞINDILAR, BALIKÇILIK FAALİYETİ YAPMADILAR”

 Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı, fırtına nedeniyle bazı balıkçı teknelerinin Sahil Güvenlik ekiplerinin kontrolünde dün akşam Zafer Burnu’nda demirlediğini; teknelerin herhangi bir balıkçılık faaliyetinde bulunmadığını ve sabah bölgeden ayrıldıklarını açıkladı.

Bakanlık, dün akşam Zafer Burnu’na demirleyen gırgır tekneleriyle ilgili kamuoyunda oluşan rahatsızlık nedeniyle kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla açıklama yaptı.

Açıklamada, söz konusu teknelerin fırtına nedeniyle ülkeye sığınmak amacıyla gelen tekneler olduğu ve Sahil Güvenlik ekiplerinin kontrolünde sadece barınmak amacıyla geceyi bölgede geçirdiği belirtildi. Açıklamada, bu teknelerin herhangi bir balıkçılık faaliyetinde bulunmadığının da altı çizildi.

“TEKNELER BU SABAH ULUSLARARASI SULARA GERİ DÖNDÜ”

Geçtiğimiz yıl belirlenen demirleme alanlarına göre, Zafer Burnu bölgesinin demirlemeye yasaklanmış bölge olduğu kaydedilen açıklamada,  fırtına sebebiyle KKTC karasularına sığınan gırgır teknelerinin Ulaştırma Bakanlığı’nın oluru alınmak kaydıyla geceyi bölgede geçirmesine izin verildiği belirtildi.

Sahil Güvenlik botunun da bölgeye konuşlandırıldığı ve teknelerin sadece barınması ve seyri için refakat ettiği ifade edilen açıklamada, fırtınanın bitmesiyle tüm teknelerin bu sabah, tekrardan uluslararası sulara çıktığı kaydedildi.

“BALIKÇILIK FAALİYETİNDE BULUNULMADI”

Bakanlıktan yapılan açıklamada, KKTC ile TC Hükümeti arasında 19 Eylül 2002 tarihinde imzalanan ve Bakanlar Kurulu’nun 18 Aralık 2002 Tarih ve E-2269-2002 Sayılı Kararı Meclisin 18 Mart 2003 tarihli birleşiminde kabul olunan “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti Arasında Denizcilik Anlaşması (Onay) Yasası” uyarınca fırtına sebebiyle ülke karasularında bu gemilerin seyir, barınma vs. gibi faaliyetlerinde bulunmalarında herhangi bir sakınca olmadığı kaydedilerek, söz konusu teknelerin bu çerçevede fırtına dininceye kadar bölgede kalmasına izin verildiği ifade edildi.

Açıklamada, 27/2000 sayılı Su Ürünleri Yasası’nın 6 (3) maddesi gereğince, KKTC bayrağını taşımayan hiçbir geminin, KKTC karasuları dahilinde avcılık faaliyetinde bulunamayacağı da hatırlatıldı.

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada vatandaşlardan herhangi bir şüpheli avlanma faaliyeti görmeleri halinde Sahil Güvenlk ve ilgili birimlere bilgi vermeleri istendi