Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), üçlü kararnamelerle ayrımcılığın kurumsallaştırıldığını ileri sürerek, bunun “insanlığının en büyük kazançlarından biri olan, bir kişi hakkında işiyle ilgili olmayan bir konu dışında işe alma (tayin), terfi, taltif ve işten çıkarma işlemi yapılmayacağı ilkesi ihlal” edilmesi anlamına geldiğini savundu.

YKP tarafından yapılan açıklamada, seçim kampanyasında halkın hoşuna gideceği düşünüldüğünden siyasi partilerin üçlü kararnameye karşı çıktığı hatırlatılarak, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler’İn (CTP/BG) üçlü kararnameyi hiç değilse müsteşarlar ve bakanlık müdürleriyle sınırlandıracağı sözü verdiğini ileri sürdü.

Açıklamada, CTP/BG ile Demokrat Parti Ulusal Güçler’in (DP/UG), halen görevde olan insanların ne yapacağına bakmadan birer ikişer görevden alarak yerlerine yeni atamalar yaptığını ifade ederek bu durumu eleştirdi.

“Bunda sonra üçlü kararnamelerle atama yapmaktan vazgeçeceklerini sanmak öküz altından buzağı aramak olacaktır” denilen açıklamada, “Çünkü onlara göre bir müsteşar veya müdürü meşru (yasasal) şekilde çalıştırmak olanaksızdır” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, uygulamayla Anayasa Mahkemesi’nin kararlarıyla da kabul edilip yürürlüğe konan “Kamu idaresinin her kararı kamu yararına olduğunu gösteren bir gerekçe ile alınır” ilkesinin çiğnendiği iddia edildi.

Açıklamada şöyle denildi:

“Yeni Kıbrıs Partisi siyasi görüşü ne olursa olsun insanların meşru (yasasal) bir görevi sınırları içinde yerine getireceğine ve kötü niyetli birisi çıkarsa onun başka kötü niyetli kişiler gibi yakalanıp gereğinin yapılabileceğine inanır.”