BM Genel Sekreteri Ban’ın, Rum kesiminde bugün yapılacak başkanlık seçiminden galip çıkacak kişiyi telefonda kutlamasının ardından; yeni başkana Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile New York’ta bir randevu ayarlamasının beklendiği öne sürüldü.

Yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Kıbrıs sorununun birkaç aylık kış uykusunun ardından, yeniden BM’nin aktif konuları arasına girmekte olduğunu yazan Kathimerini gazetesi, BM Genel Sekreteri ile çalışma arkadaşlarının, başkanlık seçimlerinin hemen ardından yapacakları ilk hamleye hazırlanmakta olduklarını kaydetti.

İlk hamlenin, Ban’ın Rum Yönetiminin yeni başkanıyla yapacağı telefon görüşmesinden başka bir şey olmayacağını belirten gazete, Ban ile yeni başkanın görüşmesinin sadece tebrik ve yeni görevinde başarılı olması dileğinden ibaret olmayacağını; görüşmede yeni başkanının müzakerelerin geleceği ve sonraki adımlarla ilgili niyetlerinin gözden geçirileceğini ekledi.

Ban’ın Cumhurbaşkanı Eroğlu ile de benzer bir şekilde irtibata geçmesini beklendiğini kaydeden gazete, Ban’ın Kıbrıs sorunuyla ilgili bazı düşüncelerini, geçtiğimiz perşembe günü New York’ta bir araya geldiği Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos ile paylaştığının göründüğünü kaydetti.

Gazete, Avramopulos’un kamuoyuna yönelik açıklamalarında, Rum kesimine yönelik dayanışma mesajları göndermekle sınırlı kalsa da; meselenin Ban ile görüşmesinin oldukça üst sıralarında yer aldığını ifade etti.

Elindeki bilgilere dayanarak, Ban’ın geçtiğimiz yıllarda gösterdiği çabalar ve liderlerle Greentree’de gerçekleştirdiği iki görüşme hakkında “flashback” yaptığı yorumunda bulunan gazete, Ban’ın, müzakerelerin yeniden başlaması ve hızlı bir şekilde ilerlemesi konusundaki niyetini açıklamak için; başkanlık seçimlerinden hemen sonra, hem Rum Yönetimi’nin yeni başkanı, hem de Cumhurbaşkanı Eroğlu ile irtibata geçmesinin söz konusu olduğunu, Avramopulos’a söylediğini aktardı.

“AKŞAM YEMEĞİ İLE Mİ BAŞLANGIÇ YAPILACAK?”

Gazete yukarıdaki ara başlıkla yayımladığı haberinde ise, Ban’ın liderle yapacağı telefon görüşmelerini, genel sekreterin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in Mart ayı içerisinde adaya gelmesinin takip edeceğini haber verdi.

Mart ayı içerisinde adaya gelecek olan Downer’in, liderlerle görüşeceğini ve liderlerin müzakerelerin devamına nasıl baktıklarına dair görüşlerini kayda geçireceğini yazan gazete, BM diplomatının, bunun akabinde, Genel Sekreter Ban ve Güvenlik Konseyi’ni bilgilendirmek için New York’taki merkeze döneceğini ekledi.

Gazete, BM’nin eski taktikleri ve başkanlığa DİSİ’nin adayı Nikos Anastasiadis’in seçilmesi durumunda, iki liderin Downer tarafından akşam yemeğine davet edilmesinin olanaksız olmadığı yorumunda da bulundu.

Bununla birlikte, Ban’ın UNFICYP’le ilgili raporunda, iyi niyet misyonuyla ilgili olarak Güvenlik Konseyi’ne ayrı bir rapor sunma niyetinden bahsettiğini anımsatan gazete, ancak daimi üyelerden bazılarının buna itiraz etmesiyle, bilgilendirmenin büyük ihtimal Downer tarafından sözlü olarak yapılacağını ekledi.

“YENİ BİR GREENTREE GÖRÜŞMESİNE DOĞRU MU GİDİLİYOR?”

Gazete, Genel Sekreter Ban’ın, Yunanistan Dışişleri Bakanı Avramopulos ile yaptığı görüşmeyle ima etmeye çalıştığı şeyin, liderlerin niyetini ilk elden saptamak için, iki lideri ayrı ayrı ve ortak bir görüşme yapmak için New York’a davet etme niyeti olduğunu da ifade etti.

Bazı kesimlerin 3’üncü bir Greentree görüşmesinden, bazılarının da bundan daha azından bahsetmekte olduğunu ileten gazete, Ban’ın herhangi bir isteklilik görmesi halinde, derhal müzakereleri başlatacağı yorumunu yaptı.

“DOWNER SÜRECİN YENİDEN CANLANDIRILMASI İÇİN MART AYINDA GELİYOR”

Fileleftheros gazetesi ise yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in “valizini hazırlamakta olduğu” ve Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun da daha önce ilan ettiği gibi; Kıbrıs sorunundaki sürecin yeniden başlamasını müzakere etmek için, Mart ayı içerisinde adaya gelmesinin beklendiği haber verdi.

Rum kesiminde, bugün yapılacak olan başkanlık seçiminden sonra ortaya çıkacak yeni hükümetin ilk adımları ekonominin kritik konuları olsa da; BM’nin gelişmeler yaşanması için baskı yapacağı yorumunda bulunan Fileleftheros, Downer’in, Kıbrıs sorununun yeniden müzakere yörüngesine girmesi, kendisinin de sürece müdahil olması konusunda acele ediyor göründüğünü ekledi.