Çanakkale Kara ve Deniz Savaşlarının Yüzüncü Yıl dönümünde Yakın Doğu Üniversitesi ve Rahmi M. Koç Müzesi “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” konulu bir sergi düzenliyor. Açılışı, İstanbul’da 18 Mart’ta gerçekleştirilecek olan sergi, 9 ay boyunca Rahmi M. Koç Müzesi’nde gezilebilecek.

YDÜ Basın ve Halkla ilişkiler Dairesi Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, serginin küratörlüğünü, yurtiçi ve yurtdışında birçok müze ve sergi projesine imza atmış olan, İstanbul Deniz Müzesi eski müdürü, deniz tarihçisi ve Girne Üniversitesi Denizcilik Tarihi Araştırma Merkezi Müdürü Ali Rıza İşipek yapıyor.

“Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı” sergisinde eserleri müzelerde bulunan ressamlara ait orijinal yağlıboya tablolar, İznik çinileri, gemi modelleri, antika objeler, replikalar, kostümlü cansız mankenler, canlandırmalar, gravürler, notik malzemeler, sancak ve flamalar,  roll-up posterler ve flamalar sergilenecek.

YDÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Doç. Dr. İrfan S. Günsel, sergiyle ilgili yaptığı açıklamada, tarihin akışını değiştiren “Çanakkale Destanının” yüzüncü yıl dönümünde Yakın Doğu Üniversitesi olarak bu faaliyete imza atmaktan mutluluk ve gurur duyduklarını ifade etti.

Üniversitenin,  sosyal sorumluluk projeleri kapsamında geçtiğimiz yıllarda da kültürel ve sanatsal etkinlikler düzenlediğini anımsatan Günsel, “Bu çerçevede önümüzdeki dönemde müzecilik alanında çok önemli yer tutan Rahmi M. Koç Müzesi ile Yakın Doğu Üniversitesi ortak projesi olan Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi’nin açılışı 18 Mart  tarihinde İstanbul Rahmi M.Koç müzesinde gerçekleştirilecek ve sergi Ocak 2016’nın sonuna kadar ziyarete açık kalacaktır. Çanakkale Destanı gibi Türk tarihinde çok önemli yer tutan bir destanın 100. Yılında bu anlamlı etkinliği gerçekleştiriyor olmak KKTC ile Anavatan Türkiye’miz arasındaki sarsılmaz bağın çok önemli bir göstergesi olacaktır” dedi.

Serginin küratörü Ali Rıza İşipek, serginin içerdiği eserlerin önemine değinerek, “Bilinmeyen Yönleri ile Çanakkale Deniz Savaşı Sergisi’nde muharebenin tüm yönleriyle aktarılması adına deniz harekatı, yağlı boya tablolar, fotoğraflar, gemi modelleri, dioramalar, propaganda posterleri,  savaşın anısına çıkarılmış olan ipek ve keten hatıra mendilleri, çeşitli objeler, Nusret’in dökmüş olduğu mayınlar ile Muavenet-i Milliye muhribi tarafından atılmış olan torpidoların gerçek ölçülerdeki replikaları, Osmanlıca şema ve haritalar ile çeşitli bilgi panoları yer alacaktır” dedi.

Serginin koordinasyonunu gerçekleştiren Yakın Doğu Enstitüsü’nün Müdürü Yrd. Doç. Dr. Umut Koldaş ise,  “Çanakkale Savaşı’nın farklı ve özgün bir boyutuna odaklanarak savaşın kısıtlı imkanlarla denizde elde edilmiş zaferini yeni nesillere en iyi ve doğru bir şekilde aktarabilmek için düzenlediğimiz bu sergi aynı zamanda Türkiye ve KKTC arasındaki düşünsel, görsel ve duygusal birlikteliğin önemli bir göstergesidir” ifadesini kullandı.