Varis Tedavisinde Yeni Yöntem!

Varis hastalığının toplumun yüzde 25'ini etkileyen bir sağlık sorunu olduğunu belirten Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan Gölbaşı yaklaşık 100 yıldır uygulanan cerrahi tedavinin yerini endovenöz lazer ve mikro cerrahiye bıraktığını söyledi


Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhanGölbaşı, varis hastalığının venöz yetmezliğinden (toplardamar içerisinde yer alan kapakçıkların kanı geri kaçırması) kaynaklandığını belirtti.

Hastalığın nedenlerinin başında genetik yatkınlık ve uzun süre ayakta durmayı gerektiren yaşam tarzının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Gölbaşı fazla kilo ve çok sayıda doğumun da hastalığı tetikleyebileceğini hatırlattı. Tedavide en önemli yolun venöz yetmezliğinin ortadan kaldırılması olduğunu belirten Prof. Dr. İlhan Gölbaşı, "Venöz yetmezliği tedavi edilmediği sürece cilt üzerinde görülen varislerin çeşitli yöntemlerle ortadan kaldırılması çözüm sağlamaz. Varis tedavisinin olmazsa olmazı, doppler ultrason ile varise neden olan kaçağın saptanarak ortadan kaldırılmasıdır. Bu kaçağın tedavisi açık cerrahi veya endovenöz lazer tedavisi ile mümkündür. Yaklaşık 100 yıldır uygulanan cerrahi tedavi artık nadir olarak uygulanmakta" diye konuştu.

Günümüzde varise neden olan kaçak tedavisinde en sık uygulanan yöntemlerin başında lazer tedavisi geldiğini kaydeden Prof. Dr. Gölbaşı, işlemin lokal anestezi ile uygulandığını ve yüz güldürücü bir sonuç verdiğini kaydetti. Prof. Dr. Gölbaşı "Lazer ablasyon işlemine başlamak için ablasyon kateteri ultrason eşliğinde hedeflenen damar içerisine yerleştirilir. Damar etrafına lokal anestezi uygulanır. Katetere enerji verilir ve yavaşça damar içerisinde geriye doğru çekilir. Oluşan ısı ile damarın kaçak yapan bölümü ortadan kaldırılır" dedi.