“Üyeyik avı ülkeye uygun bir model değil”

“Üyeyik avı ülkeye uygun bir model değil”Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Sarpten: II. İnce Av diye bilinen ve Ağustos ayında yapılan av bu ülkenin doğası ve geleceği için ciddi bir tehdittir

Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Sarpten, bu yıl da açılmasıyla birlikte büyük tartışmalara neden olan İnce Av’ı Yeni Bakış’a değerlendirdi.
Sarpten, “Kuşların göç yolları üzerinde olduğundan yıl boyunca 400 e yakın farklı kuş türünü Kıbrıs’ta görmek mümkündür. Kıbrıs’tan çok daha büyük coğrafyalarda bile bu kadar fazla kuş türünün görülmemesi bir de dünyanın başka yerlerinde bulunmayan endemik türleri barındırmasından dolayı Kıbrıs her zaman yabancı kuş gözlemcilerinin ilgi odağı olmuştur. Son yıllarda yaşanan çarpık yapılaşma, kullanılan kimyasal ilaçlar ve avcılık faaliyetleri ülkemizi kuşlar için cehenneme dönüştürmüştür.” dedi.

“Ağustos ayında yapılan av bu ülkenin doğası ve geleceği için ciddi bir tehdittir”

“Özellikle, II. İnce Av diye bilinen ve Ağustos ayında yapılan av bu ülkenin doğası ve geleceği için ciddi bir tehdittir” diyen Hasan Sarpten, “Üveyik avının gerek göç mevsimine gerekse ülkemizde kuraklığın hat safhaya çıktığı bu döneme denk gelmesi nedeniyle ülkemize uygun bir av modeli olmadığı birçok kesim tarafından kabul görmektedir. Bununla birlikte, Büyük Av öncesinde kendini bilmez bazı avcılar tarafından II. İnce Avın bahane edilerek keklik, tavşan vurarak kaçak av yapmasına da zemin hazırlaması gerçek avcılar tarafından da kabul edilir değildir. Kaldı ki, bu karar alınırken ‘’Av ve Avla İlgili Yaban Hayatını Düzenleme Yasası’’nın öngördüğü gerekleri de yerine getirilmiş değildir. Doğada avlanabilecek kadar üveyik veya fassa olup olmadığı araştırılmamış olmasına rağmen bu kuşlardan her avı tarafından toplamda 40 tane vurulabilecektir. Üstelik, yasada açıkca belirtilmiş olmasına rağmen ‘‘pınarlar belirlenip çevresi ava kapatılmadan’’ II. İnce Av açılmıştır. Bununla birlikte yine yasada öngörülmesine rağmen herhangi bir sayım yapılmadan bölgelerin rastgele ava açılması da katliama zemin hazırlamıştır” diye konuştu.

AB Yabani Kuşları Koruma Direktifine atıf
Biyologlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Sarpten, AB Yabani Kuşları Koruma Direktifi üveyik kuşunun üreme dönemlerinde ve yuvaya dönme zamanında (göç) avlanmamasını emrettiğine işaret etti. Sarpten şöyle konuştu: “Ve özellikle göç etmek için kıyılarda toplanan kuşların öldürülmesini yasaklar. Ne acıdır ki, Merkezi Av Komisyonu yayınlamış olduğu av haritasında göçmen kuşlar için önemli olan birçok noktalar ava açılmış ve birçok önemli kıyı noktası göç mevsiminde ava açık bırakılmıştır. Ayrıca, bu dönemde birçok av kuşunun halen yuvada olduğu gözlemlenmiştir. Bilinmelidir ki, derneğimiz hiçbir zaman körü körüne ‘‘av karşıtı’’ bir örgüt olmamış ve her zaman ‘‘sürdürülebilir’’ avcılıktan yana olmuştur. Ancak, ağustos ayında böyle bir avın yapılması avcılık değil, sadece katliamdır. Tek temennimiz doğaya saygılı, gerçek avcıların hatalı ve yanlış kararlara itibar göstermeyerek yılın en sıcak günlerinin yaşandığı bu mevsimde ava gitmeyeceklerine olan inancımızdır. Umuyoruz ki, başta ‘‘gerçek’’ avcılar olmak üzere tehdit altında olan av ve yaban hayatını bütünüyle tehlikeye sokmak istemeyen herkes bu konuda üzerine düşeni yapacaktır”.

Sosyal medyada büyük tepki
Bu arada, İkinci ince av sezonunun açılmasına birçok vatandaş sosyal medya üzerinden tepki gösterdi. Birçok vatandaş sayıları hızla azalan av hayvanlarının koruma altına alınması gerektiğini belirtirken özellikle bu dönemin yavrulama dönemi olduğunu ve birçok yavrunun ana- babaları öldürüldüğü için açlıktan öleceklerini dile getirdi.
İşte sosyal medya üzerinden yapılan bazı eleştiriler;
-Bugün, bu fotoğraftaki gibi binlerce yavru, ana-babaları av diye katledildiği için, açlıktan ve susuzluktan ölmeye mahkum edildi... Bu yavrular, bu sıcakta, eziyet çekerek ölecek. Bu caniliğin adı da "2. İnce Av Sezonu" olacak.. (.Mustafa Gürsel)
-Fotoğrafları çekilirken bile korkuları çaresizlikleri gözlerinden okunuyor ... bir de üzerlerine alev ve Ölüm saçan tüfekler çevrili hallerini düşünmek bile istemiyorum ...(Ahmet gürses)
-Avcılık federasyonu adam olsa bu katliamlara dur derdi (Sami Tamson)
-Bu ava izin veren makam her kimse insanlıktan nasibini almamış birisidir. Düşününüz kuşlar su içmeye gidecek ve de pusuda bekleyen avcı bozuntuları da bu kuşu vuracak. Bunun adı av olamaz, bunun adı olsa olsa cinayet olur. Bunun adı katliam olur. Yazıklar olsun (Mehmet Arabacıoğlu)


Yangının sebebi avcılar mı?
Öte yandan, Büyükkonuk - Yedikonuk arasında bulunan ormanlık arazi içerisinde henüz tespit edilemeyen sebepten dolayı çıkan yangında yaklaşık 35 dönümlük arazi içerisinde bulunan çam, zeytin, harnup ve makilik alan yanmıştı.
Büyükkonuk - Yedikonuk arasında bulunan ormanlık arazi içerisinde henüz tespit edilemeyen sebepten dolayı yangın çıktı.
Polis açıklamasında, saat 11:15 sıralarında çıkan yangına, polis, itfaiye, Orman Dairesi ekipleri ile vatandaşların müdahale etti.
İki saat içinde kontrol altına alınan yangın sonucunda ilk tespitlere göre yaklaşık 35 dönümlük arazi içerisinde bulunan çam, zeytin, harnup ve makilik alan yanmıştı.
Halen çıkış nedeni belli olmayan yangına avcıların sebep olduğu olasılığı da bulunuyor. Bu arada yangının olduğu bölgede çok sayıda boş av tüfeği fişeğinin bulunması bu olasılığı artırıyor.

Yeni BAKIŞ