Üstel'den 1 Eylül Dünya Barış Günü Mesajı

Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanlığı tarafından yayınlanan mesajda, Üstel, şunları kaydetti:

“Alman Nazi orduları tarafından 76 yıl önce Polonya’ya yapılan saldırıyla 20. yüzyılın en kanlı savaşı başlamış, 1 Eylül 1939 günü itibarıyla tarihe en kanlı günlerin başlangıcı kanla yazılmıştı. Milyonlarca insanın vahşice öldürülmesi veya sakat kalmasıyla sonuçlanan bu savaşın başlangıcı olarak kabul edilen 1 Eylül tarihi, hem bu kanlı saldırılarda yaşamını yitiren masum insanları anmak, hem de bir daha böyle bir vahşetin yaşanmaması için kararlı bir duruş sergilenmesi açısından büyük önem taşımaktadır.

Yaklaşık 6 bin yılı bulan yazılı insanlık tarihinde bugüne kadar 15 binden fazla savaş yaşanması, insanlık açısından oldukça düşündürücü ve korkutucudur. İkinci Dünya Savaşı’nda yaşanan acıların bilinmesine rağmen o yıllardan bugüne 150’den fazla çeşitli boyutlarda savaş yaşanması, yüce Atatürk’ün deyişiyle ‘Yurtta sulh, Cihanda sulh’ için, ülkelerin her an hain bir saldırıya karşı bilinçli ve hazırlıklı olmasını gerektirmektedir.”

Ünal Üstel, “Kıbrıs’ta da Kıbrıs Türkleri olarak çeşitli saldırılara maruz kaldıklarını, katliamlara uğradıklarını ve bu cendereden Anavatan Türkiye’nin askeri müdahalesiyle kurtuldukları gerçeğinin asla akıllardan çıkarılmaması gerektiğine” vurgu yaptı.

20 Temmuz Barış Harekatı ile özgürlüğüne kavuşan Kıbrıs Türkü’nün, asla savaştan yana olmadığını her fırsatta dile getirdiğini, barış için gerektiğinde her türlü fedakarlığı yapmaya hazır olduğunu ortaya koyduğuna işaret eden Üstel, “Halen Orta-Doğu merkezli iç savaşların yaşandığı, terör örgütlerinin insani değerlerden uzak saldırılarla küçük çocuklar, kadınlar da dahil yüz binlerce kişiyi katlettiği günümüzde, barışa olan ihtiyaç her zamankinden fazla ve gereklidir” dedi.

Üstel, barışçıl, insancıl ve uyumlu bir karaktere sahip olan Kıbrıs Türkünün, dünyada olduğu gibi Kıbrıs’ta da yaşayabilir, hakkaniyete dayalı, gerçeklere uygun bir çözüm için iyi niyetini muhafaza ettiğini, karşı taraftan da bu yönde bir yaklaşım beklediğini kaydetti.

Ünal Üstel, bu vesileyle dünyada yaşayan tüm insanların yaşadığı topraklarda dil, din, ırk ayrımı yapılmadan barış ve uzlaşının hakim olduğu bir yaşam sürmesini dileyerek, “Barış için tüm insanlığın el ele ve gönül birliği içinde çaba göstermesini dilerim” dedi.