Umutsuzca bekliyorlar

Murat ve Hasan Koçak kardeşler, Tatlısu’da üretim yapan seracılardan aldığı ürünlerin karşılığında ileri tarihli çek kesti, Koçak kardeşlere ait yüz binlerce liralık çekler geri döndü, seracı mağdur oldu

BORÇLULAR KAPIDA:
Koçak kardeşler, ileri tarihli çekler keserek seracılardan yüklü miktarda ürün aldı, seracı, Koçak kardeşlerden aldığı çekleri, kendi borcuna karşılık fidecilere verdi. Çeklerin günü geldi, ancak bankalarda karşılığı çıkmadı,borçluları seracıların kapısına dayandı

ÇIKMAZDALAR: Biryandan yeni sezon hazırlığı yapmak zorunda olan seracı bir yandan da bankalardan kullandığı kredi taksitlerini ödemek için çırpınıyor. Üzerine bir de fide borcu yüklenen seracı çıkış yolu bulamıyor. Yeni sezon geldi çattı, borç gırtlakta, cepte 5 kuruş yok


DEVLETTEN YARDIM BEKLİYORLAR:
Seracılar, zor günleri atlatmak için devletten yardım bekliyor. Seracıların devletten talebi, Ziraat Bankası’ndan daha önceden kullandıkları kredilerin vadelerinin 1 yıl uzatılması. Kredisi olmayan seracıların kurtuluşu ise sıfır faizli kredi imkanı sağlanması

KÜÇÜK KARDEŞ GELDİ: Piyasaya yüklü miktarda borç bırakıp yurt dışına kaçan ve haklarında tutuklama kararı bulunan Koçak kardeşlerden Hasan Hakan Koçak, adaya geldi ve önceki gün mahkemeye çıkarıldı. Koçak’ın borçlarını ödemek istediği öğrenilirken, nasıl bir yol izleneceği bilinmiyor


Tatlısu’da üretim yapan seracılar, Murat ve Hasan Koçak kardeşlerle girdiği ticari ilişkiden ciddi zararla çıktı.


Geçtiğimiz sezon üretimini ileri tarihli çekler karşılığında Koçak kardeşlere satan seracılar, bu çekleri borcuna karşılık olarak fidecilere verdi.


Koçak kardeşlerin kestikleri çeklerin bankalarda karşılığı çıkmadı. Bankalardan eli boş dönen fideci, seracının kapısına dayandı.


Piyasaya milyonlarca liralık borç bırakarak ülkeyi terk eden Murat ve Hasan Hakan Koçak kardeşlerden Hasan Hakan Koçak, 24 Ağustos’ta ülkeye giriş yapmak istediği sırada tespit edilerek, 6 ayrı poliçeler yasasına aykırı harekette bulunmak suçundan tutuklandı.


Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde 25 Ağustos 2016 tarihinde yargıç huzuruna çıkarılan Hasan Hakan Koçak, teminat koşulu ile yargılanıncaya kadar serbest kaldı.


Koçak kardeşlerden binlerce lira alacaklı olan seracılar, alacaklarının peşine düştü. Koçak’ın borçlarını ödemek istediği öğrenilirken, nasıl bir yol izleneceği bilinmiyor.


Üretici borç batağında


Yeni üretim sezonu geldi çattı ancak seracıların elinde ne para var ne de paraya çevirebileceği ürünü. Bir yandan Ziraat Bankası’ndan daha önceden kullandığı kredinin taksitlerini ödemek zorunda olan seracı bir yandan yeni sezon için hazırlıklarını başlatmak zorunda.


Evinin geçimini bile sağlamakta güçlük çeken seracının başı şimdi de ödediği sandığı ancak çeklerin karşılıksız çıkması nedeni ile ödeyemediği borçları ile dertte.


Devletten de yardım bekliyorlar


Tatlısu’da seracılar, içine girdikleri kaostan çıkış yolu arıyor. Elinde birikmişi olmayan seracı eşinden dostundan da ihtiyacı olan parayı temin edemedi. Borç gırtlağa dayandı, seracı iflasın eşiğine geldi.


Seracılar, Koçak kardeşlerden alacaklarını tahsil edene kadar devletin kendilerine yardım etmesini istedi. Seracıların devletten talebi, yaşadıkları zor günleri atlatıp, yeni sezon üretimine başlayabilmeleri amacı ile Ziraat Bankası’ndan daha önceden kredi kullanmış olan seracıların bu kredilerinin vadelerinin 1 yıl uzatılması. Kredi kullanmayan seracılara ise yine Ziraat Bankası’ndan sıfır faizli, kredi imkanı sağlanması.


Havadis