BM BARIŞ GÜCÜ KARARGAHINDA TÖREN DÜZENLENDİ

 Birleşmiş Milletler kontrolündeki ara bölgede “Uluslararası BM Barış Gücü Günü” etkinliği düzenlendi.

Etkinlik çerçevesinde dünyanın değişik bölgelerinde görev yaparken yaşamını yitiren BM asker ve görevlileri için anma töreni de yapıldı.

Ara bölgede bulunan Birleşmiş Milletler karargâhındaki etkinliğe, Slovakya’nın Güney Kıbrıs Büyükelçiliği himayelerinde ara bölgede rutin toplantılara katılan bazı siyasi partilerin temsilcileri ve Slovak Büyükelçi Oksana Tomova da katıldı.

Anma törenin başında BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim bir konuşma yaparak 70 yılı aşkın süredir dünyanın çeşitli yerlerinde karışıklıkların önlenmesi adına görev yapan BM Barış Gücü’ne hizmet etmiş ve yaşamını yitirmiş kişilerin anıldığını belirtti.

BM GENEL SEKRETERİ’NİN MESAJI OKUNDU

BM Barış Gücü Komutanı Tümgeneral Kristin Lund da, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un gün adına yayınladığı mesajı okudu. Ban mesajında, ortalama 120 BM personelinin her yıl yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Ban mesajında, BM personelinin sorunlu bölgelerde karıştığı cinsel taciz ve istismar olaylarından duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, üye devletlere kendi birliklerini disipline etme çağrısını yineledi.

Ban, 1948’den bu yana gelmiş geçmiş bir milyondan fazla BM görevlisi onore ederek, hayatını kaybetmiş toplam 3 bin 400 çalışanı andıklarını bildirdi.

TOMOVA’DAN TEŞEKKÜR

Anma töreninin ardından BM yetkilileri siyasi parti temsilcilerine brifing verdi. Brifingin ardından Slovak Büyükelçi Oksana Tomova basına açıklama yaptı.

Tomova, tüm dünyada barışın güvenliğin ve huzurun sağlanması adına görev yapan ve bu uğurda yaşamını yitiren BM Barış Gücü mensuplarının gün vesilesiyle anıldığını belirterek, 50 yıllık bir süreden bu yana Adada mayın temizleme dâhil çeşitli hizmetlerde bulunan BM’ye, süreç içinde yaptığı katkılardan dolayı teşekkür etti.