Ülkenin Saygınlığına Gölge Düşürülüyor
"GAÜ Rektörü ilgilileri bir kez daha uyardı: “YİM kararları uygulansın” • GAÜ Rektörü Prof.Dr. Kutsal Öztürk, YİM kararının uygulanmamasının hiç bir şekilde izahı olamayacağını belirterek gerekirse AİHM’ne gidebileceklerini söyledi. "

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Rektörü Prof.Dr. Kutsal Öztürk, kibrishabersitesi.com haber sitesine verdiği roportaj da üniversite olarak Girne ile bütünleştiklerini, bölgedeki en önemli dinamiklerin başında geldiklerini belirterek “Ekonomik katkı olarak ele alırsak öğrencimiz günde 1 bardak çay içse, 15 bin bardak çay tüketilmiş oluyor, aynı şekilde gıda, giyim, ulaşım sosyal etkinlikler vs. gibi konularda gayrı safi milli hasılaya yüksek öğrenimin katkısı %70’in üstündedir” dedi.

Hak ve hukuka saygılıyız
GAÜ’nün 30 yıllık geçmişine bakıldığında, KKTC devleti ve halkı için yaptığı çalışmaların herkesçe takdir edildiğini, bunlar gerçekleşirken de hak ve hukuka saygı, bilime dayalı çalışmaların esas alındığını vurgulayan Öztürk, GAÜ’nün dünya üniversitesi olma yolunda hızla ilerlediğini, 3 kıta, 7 ülke, 1 kampüs tanımına uygun olarak faaliyetlerini sürdürdüklerini vurguladı.

Haksızlıklarla karşılaşıyoruz
“Biz bu yaklaşımlarımızla ülkeye katkıda bulunurken zaman zaman haksızlıklarla da karşılaşıyoruz, bu gibi durumlar rahatsız edicidir. Bir üniversitenin “Girne” ismini kullanması doğru ve etik olmayan bir yaklaşımdır, hak ve hukuk kuralları içerisinde, mahkemelerimize güvenerek hakkımızı aramaya çalıştık. Neticede hakkımızı Yüksek İdare Mahkemesi kararıyla aldık, net olarak bu ismi “yok” saydırdık. Buna rağmen bu ismin kullanılıyor olması YİM kararının uygulanmamasının izahı yoktur. Sayın Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve bakanları ziyaret ederek durumu anlattık, YÖK, YÖDAK ve Türkiye’nin Kıbrıs işlerinden sorumlu bakanı ile görüştük, Türkiye’de bulunan ilgili her kuruma haklılığımızı belgelerle anlattık” diye konuşan Öztürk, şunları söyledi:

“Tepkimiz çok büyük”
“Halen bir netice alınamaması, ilgili kişilerin aynı ismi kullanmaya devam etmesi, mahkeme kararları yokmuş gibi davranılması, asla anlaşılabilir değildir. Mahkeme kararlarının uygulanmaması, göz önüne alınmamasına tepkimiz bu yüzden büyüktür.
Demokratik ve hukuki yollardan kazandığımız hakların savunulması konusunda bir çok girişim yapmamıza rağmen sonuç alınamaması halinde onbinlerce öğrencimiz ve halkımızla birlikte büyük bir miting yapma hakkımızı da saklı tutuyoruz. Benzer bir şekilde KKTC mahkemelerinde alınan YİM kararına rağmen haklı davamız konusunda yürütme etkili olamazsa konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne de taşımayı düşünüyoruz”

Ülkenin saygınlığına gölge düşürülüyor
Konuşmasında “Haksız ve üniversitemize yönelik olarak farklı amaçlarla kullanılan bir isim konusunda ortaya koyduğumuz kararlılığın halkımız tarafından anlaşıldığına eminiz, ancak mahkeme kararının uygulanmaması, bu ülkenin saygınlığına gölge düşürecek boyutlara getirilmiştir” diyen Öztürk, “Yüksek İdare Mahkemesi’nin aldığı kararı uygulamama gücünü nereden alıyorlar?” sorusunun yanıtını alamadıklarını, dünyada hiç bir ülkede böyle bir durumun söz konusu olamayacağını, devletlerin Yasama-Yürütme-Yargı organlarının keyfi davranamayacağını vurguladı.

Kimse bu suça ortak olmasın
Bu duruma göz yuman kurum ve çevrelerin de bu suça ortak olduğuna dikkat çeken Öztürk, Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararının açık olduğunu, bu kararı yorumlamak ve farklı sonuçlara varmanın geçerliliği bulunmadığını vurgulayarak “Hukuk ne diyorsa, bu karara herkes uymak zorundadır” dedi.