Türkiye – Yunanistan Gerginliği F 16’lar Havalandı

Yunanistan’ın yeni Savunma Bakanı, Kardak Kayalıkları’na gelip, 19 yıl önce ölen Yunan subayları için denize çelenk bıraktı. Bu sırada savaş uçakları ve sahil güvenlik botları karşılıklı güç gösterisi yaptı.

Yunanistan’ın yeni Savunma Bakanı ve koalisyon ortağı Bağımsız Yunanlar Partisi’nin (ANEL) lideri Panayiotis Kammenos’un, helikopterle Kardak Kayalıkları’na gelip, 19 yıl önce ölen Yunan subayları için denize çelenk bırakacağını açıklaması üzerine, Kardak Kayalıkları’nda gergin anlar yaşandı.

Bölgede yedi Yunan, üç Türk sahil güvenlik botu denizde, savaş uçakları ise havada ‘it dalaşı’ yaptı.

Gerginlik, Yunanistan‘a ait Kilimli (Kalimnos), İstanköy (Kos) ve Leros Adaları’ndan gelen altı Yunan Sahil Güvenlik botunun Türk karasularına girip sık sık Türk balıkçıları taciz etmesiyle başladı.

Yarım saat kadar sonra da Bodrum, Turgutreis ve Yalıkavak’tan bölgeye gelen üç Türk sahil güvenlik botu Yunan botlarını Türk karasularından çıkardı.

F-16 sesleri duyuldu

Saat 13:00 sıralarında ise Leros ve Kilimli adaları üzerinde Türk ve Yunanistan F-16 savaş uçaklarının sesleri duyulmaya başladı.

Gümüşlük açıklarında savaş uçaklarının sesleri ve karşılıklı tacizleri rahatlıkla izlenebildi. 10 dakika sonra da Kardak Kayalıkları üzerine gelen Yunan askerî helikopteri kayalıkların üzerinde kısa bir süre uçtu. Helikopterde, Yunan Savunma Bakanı Panayiotis Kammenos vardı. Kammenos denize çelenk bıraktıktan sonra helikopter bölgeden ayrıldı.

Bu sırada kayalıklara çok yakın mesafede Türk ve Yunan sahil güvenlik botlarının ‘it dalaşı’ yaptığı görüldü. Türk botları kayalıklara yaklaşmaya çalışan Yunan botuna izin vermedi.

Her iki ülkenin askerlerinin, botun arkasına çıkarak birbirlerine seslendikleri dikkati çekti. Yunan helikopteri bir süre ada üzerinde hareketsiz durduktan sonra Kilimli Adası’na yönelerek uzaklaştı. Çavuş Adası açıklarında bulunan bir Türk denizaltısı ise olayı dört mil uzaktan izledi.

Bağımsız Yunanlar Partisi Sözcüsü Marina Chysoveloni “Savunma Bakanı’nın oraya gitme sebebi, vatanseverliğini göstermek ve ölenlere saygısını sunmaktı. Bunu 19 yıl boyunca kimse yapmadı” şeklinde açıklamada bulundu.

Türkiye ile Yunanistan 1996’daki Kardak krizi sırasında savaşın eşiğinden dönmüş, yaşanan gerilimde bir Yunan askeri helikopteri düşmüş, üç Yunan askeri hayatını kaybetmişti.

Kardak krizi

Aralık 1995’ta Türk bandıralı bir gemi, Bodrum’un 4 mil kadar açığındaki Kardak Kayalıkları’nda karaya oturdu. Ancak Türk ve Yunan kurtarma ekipleri, kazanın kimin sahasında olduğu konusunda ihtilafa düştü. Yunanistan kazanın kendi karasularında olduğunu ileri sürdü. Türkiye ise adaların kendisine ait olduğunu savundu. İki ülke arasındaki gerilim tırmanırken, Yunanistan ikiz adacıklardan birine Yunan bayrağı dikti. Bunun üzerine Türkiye bölgeye asker yığdı. İki ülke arasındaki kriz savaşın eşiğine kadar gelirken Türk özel kuvvetleri 30 Ocak 1996 gecesi diğer adacığa çıkarak bayrak dikti. Gerilim, ABD‘nin de araya girmesiyle sona erdi.