AKÇA: “BUGÜN OY VERME YÜZDE 10-15 ORANLARINDA GERÇEKLEŞTİ. BİRAZ DÜŞÜK ANCAK HAFTASONU ARTACAĞINI TAHMİN EDİYORUZ”

Türkiye’de 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için KKTC’de oy verme işlemi başladı. Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça sandık kurulan okulları ziyaret ederek bilgi aldı.

Halil İbrahim Akça, TC Cumhurbaşkanlığı seçimi için oyunu 2 Ağustos Cumartesi günü saat 10:00’da Lefkoşa Türk Lisesi’nde 7 C nolu sandıkta kullanacak.

AKÇA:  “OY KULLANMA VATANDAŞLIK GÖREVİ” 

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça 20 Temmuz Fen Lisesi’nde basına yaptığı açıklamada, bugün oy verme oranının yüzde 10- 15 gibi düşük oranlarda gerçekleştiğini belirterek, bunun hafta sonu artacağını tahmin ettiğini kaydetti.

KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına seslenen Büyükelçi Akça, oy vermenin bir vatandaşlık görevi olduğunu anımsatarak, herkesi oy kullanmaya çağırdı.

Bu sabah sandık kurullarına yaptığı kontrollerde bazı eksiklikler tespit ettiklerini ve onları tamamladıklarını belirten Büyükelçi Akça, ardından bilişim sisteminde eksiklik çıkmaması için Ankara ile koordineli şekilde sitemi kontrol ettikleri kaydetti.

“İyi ki iki binaya da jeneratör kurmuşuz çünkü gün içinde kesilen elektriklerden etkilenmedik. Seçim güvenliği ve oy kullanma açısından herhangi bir sorun yaşamadık. Vatandaşlarımıza da bu bakımdan bir sıkıntı yaşatmadık” diyen Büyükelçi Akça, ilk günkü oy verme işleminin; yüzde 10-15 gibi düşük bir oranda gerçekleştiğini ancak bunun haftasonu artacağını tahmin ettiklerini söyledi.

KKTC’de yaşayan TC vatandaşlarına seslenen Büyükelçi Akça, oy vermenin bir vatandaşlık görevi olduğunu anımsatarak, herkesin bilgisayar ve telefonlardan oy verme günlerini öğrenerek oy kullanmalarını önerdi.

Büyükelçi Akça devam eden oy verme işlemleriyle ilgili olarak yaşanan bir takım sorunlarla ilgili şunları ifade etti:

“Bugün yaşadığımız tecrübe şunu da gösteriyor; gelenler hangi gün oy kullanacağını biliyor. Yani bilgisayarlar ve telefon çağrı merkezlerinden hangi gün oy kullanacaklarını kontrol etmeden gelmiş değiller. Gelenler bugün kullanacaklarını biliyorlar. Şöyle bir sorun gördük; bir kısmı randevu kendi almamış dolayısıyla otomatik olarak bilgisayardan randevu alanların aile fertlerine farklı farklı günlere randevu verilmiş. Aslında kendilerinin randevu almalarının en büyük avantajı tüm aile bireylerine aynı gün randevu almaları kolaylık olacaktı. İkinci bir uygulama da şu oldu;  öğleden önce ve sonra olarak ikiye bölünen gün içinde yüksek seçim kurulunun bilgisayarlara yüklediği sandık seçmenleri bir günün tamamını kapsadığı için öğleden önce veya sonra gelmek çok fark etmiyor dolayısıyla bugün içerisinde gelenler çok fazla yoğunluk olmadığını için oylarını kullanabiliyor. Her seçmene hangi gün hangi sandıkta randevu verilmişse onu kontrol etmek gerekiyor.”

Dünya geneli diğer ülkelerden de katılım konusunda bazı bilgiler aldıklarını belirten Büyükelçi Akça, katılımın belli bir yüzdede gerçekleşmekte olduğunu ancak bu oranın hafta sonunda muhtemelen artacağını söyledi.

4 gün sürecek oy verme işleminde KKTC’de yaşayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Türkiye Yüksek Seçim Kurulu’nun kararı uyarınca bugünden itibaren 3 Ağustos’a kadar Lefkoşa Türk Lisesi ile 20 Temmuz Fen Lisesi’nde oy kullanabilecek.