KKTC Türk Birliği Dayanışma Derneği tanıtım ve lobi çalışmalarını yurt dışında sürdürmeye devam ediyor.

Avrasya Turan Kültür ve Ekonomi Derneği ile Seul Belediyesince Güney Kore’de organize edilen Avrasya Kültürü Festivali’nde ülkemizi, KKTC Türk Birliği Dayanışma Derneği Başkanı Yard. Doç. Dr. Güven Arıklı ile As Başkan Tayfun Aydınlı temsil etti.



KKTC stand ve bayrağının da yer aldığı festivalde ve panel de birer konuşma yapan Arıklı: “Bugünkü Avrasya ve Turan dünyasının durumunu, yapılan işleri ve duyulan heyecanları ben bundan 100-120 yıl önce 1900’lü yılların ilk çeyreğindeki hareketliliğe benzetiyorum. Macaristan’dan, Azerbaycan’a, Tataristan’a, Osmanlı Türkiyesine, oralardan Orta Asyalara uzanan Turan ve Avrasya milletlerinin işbirliği, yükselmesi, ortak geleceği gibi konular XXI. yüzyılda yeniden canlandı.

Bugün Turan ve Avrasya soylu uluslar ve devletler arasında her şeyden önce siyasi, ticari ve kültürel işbirlikleri yapılabiliyor, geniş coğrafyalara yayılmış Turan ve Avrasya halkları birbirine yaklaşıyor. Tabii ki bu işbirliği ve yakınlaşmayı rakib ve tehlikeli görenler de var. Bunlara karşı uyanık olmak, kuvvetli bir danışma ve dayanışma ağı kurmak en gerekli şey” diye konuştu.



Milletleri ve devletleri birbirine yaklaştıran kültürel ilişkilerdir diyen Arıklı, ,sağlıklı siyasi, kültürel ve ticari ilişkiler kurmanın kültür işbirlikleri sayesinde olacağına dikkat çekti. Bu bağlamda Avrasya ülkeleri arasında kültürel işbirliklerinin artırılması için ortak bir merkez ve bütçe tanzimi acil olduğunun kaydeden Arıklı: “Yıllardır haksız ambargolara ve Rum-Yunan ikilisinin baskılarına maruz kalan Kıbrıs Türklerinin de bu noktada desteklenmesi, en azından bazı kültür projelerine KKTC’nin katılması veya şimdiki türden festivallerden birinin Avrasya ailesinin bir parçası KKTC’de yapılması arzumuzdur.” Diyerek güçlü Türkiye, güçlü Türk Birliği ve güçlü KKTC için çalışmalara hız kesmeden devam edileceğini de ekledi.