ESENYEL: “KARAR ÜLKE TURİZMİNE YÖNELİK SİYASİ BİR MÜDAHALEDİR”

 Turizm ve Çevre Bakanlığı’nda, Birleşik Krallık otoritelerinin Türkiye çıkışlı uçuşlara getirdiği yeni düzenleme nedeniyle Pegasus Havayolları’yla Ercan’dan Stansted’e uçan yolcuların Türkiye’de Sabiha Gökçen ve Adnan Menderes Havaalanlarında uçaktan indirilerek tekrar güvenlik kontrolünden geçirilmeleriyle ilgili toplantı yapıldı.

Bakanlıktan verilen bilgiye göre, toplantıya, Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, Pegasus Kıbrıs Genel Müdürü Zeki Ziya, KITSAB Başkanı Orhan Tolun ile sivil toplum örgütleri ‘British Residents Society’, ‘Anglo Turkish Association’, ‘Russian Speaking Association’, ‘The Foreign Residents in the TRNC’, ‘Cyprus Scene’ ve ‘Cyprus Today’in temsilcileri katıldı.

Toplantı sonucunda, Birleşik Krallığın kararının kesinlikle kabul edilemez olduğu ve sorgulanacağı belirtildi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Müsteşar Esenyel, KKTC’den seyahat edecek yolcuların Türkiye Cumhuriyeti’nde güvenlik kontrolünden geçip uçak değiştirmeye mahkum edilme sebeplerine anlam verilemediğini kaydetti.

Esenyel, uygulamanın sorgulanması ile ilgili, otoritelere mektup yazılarak konu ile ilgili açıklama talep edileceğini söyledi.

Esenyel, sivil toplum kuruluşları ile birlikte İngiliz Yüksek Komiserliği’ne ziyarette bulunma kararı aldıklarını, KKTC  turizm sektörünün sözde güvenlik gerekçeleri ile alınan böylesine talihsiz bir kararın altına imza atan yetkililere hangi amaçla bu kararı verdiklerinin sorulması gerektiğini kaydetti.

Alınan kararın son aylarda ciddi bir yükseliş içerisinde olan ülke turizmine yönelik siyasi bir müdahale niteliği taşıdığını ifade eden Esenyel, bu kararın kabul edilemez olduğunu; KKTC’de yaşayan İngilizler ve bağlı oldukları sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte konunun takipçisi olacaklarını belirtti.