Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası (KTEZO) Başkanı Hürrem Tulga, basına da yansıyan, gümrükten geçmeden adaya giren 2 ton sebzeyle ilgili ne gibi yasal prosedür uygulandığına dair kamuoyuna bilgi verilmesini talep etti.

Tulga konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “yakın bir zaman önce gazetelere düşen bir haberde gümrükten geçmediği kesin olan yaklaşık iki tona yakın sebzenin yakalandığı konusunda haberler çıktı” diyerek şöyle devam etti:

“Askeri ihalelerle bağlantısı olduğu iddia edilen bu olayda sistemin zaafiyet gösterdiği ortadadır. Bu meselede sorumlu tarafın kim ve kimler olduğu kamuoyuna açıklanmalıdır.

Burada ihaleyi kazanan şirket, ithalatçı,  Gümrük Dairesi ve ihale yolu ile bu sebzeyi alan kurum da zan altındadır.”

Denetimlerle kaçakçılıkların ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu öte yandan kamuoyuna yasal süreç hakkında daha fazla bilgi verilmesi gerektiğini kaydeden Tulga, ülkede haksız rekabet koşulları oluştuğunu savundu.

KTEZO Başkanı Tulga şöyle devam etti:

“Bu konu o kadar önemlidir ki, kara para aklama, kaçakçılık vb yasadışı faaliyetlerin bugüne kadar geldiği boyut, pek çok sektörü yıkıma uğratan tekelleşmenin yaratılmasında ciddi bir faktör olduğu anlaşılmaktadır.

Zaten büyük hipermarketlerin kıskacı altına girmiş olan küçük ve orta boy marketlerimiz ayakta durma savaşı verirken, bir de gene bu tarz işletmelerin yasadışı eylemleri sonucu elde edilen haksız avantajların yarattığı ek zorluklarla boğuşması gündeme gelmektedir.”

Ülkedeki pek çok sektörün oligopolleştiğini kaydeden Tulga, Rekabet Kurulu’nu göreve çağırdı.

Tulga açıklamasını şöyle bitirdi:

“Bu son olayda talebimiz devletin ilgili kurumlarının bu süreci nasıl takip ettiklerini, sonlandırdılarsa nasıl sonlandırdıklarını, böyle bir suçun bir daha tekerrür etmemesi için nasıl önlemler aldıklarını ya da alma niyetinde olup olmadıklarını kamuoyuna açıklamalarıdır. Aksi bir durumda ilgili bakanlık ve daireler de zan altında kalacaklardır.”