Tüketiciler Derneği, Türkiye Bankalarının Uygulamalarını Eleştirdi

KKTC Tüketiciler Derneği Başkanı Hasan Yılmaz Işık, KKTC’deki Türkiye bankalarının, Türkiye’de tüketicilere iade ettikleri bileşik faiz tahsilatı, dosya masrafı hesap işletim ücreti, havale ücreti, sigorta ücreti ve kredi kartı aidatı gibi para tahsilatlarını KKTC’de ilgili yasal düzenleme yapılmamış olması nedeniyle tüketicilere iade etmediklerini için halkı mağdur ettiklerini iddia etti.

Yazılı bir açıklama yapan Işık, mağduriyeti giderecek yasal düzenlemelerin yasallaşmamasının bedelini tüketicilerin ödediğini, yüksek faizler yanında, bileşik faiz uygulaması nedeniyle borçların altından kalkamadıklarını savundu.

Açıklama, şöyle devam etti:
“Tüketicileri mağdur etmekle yetinmeyen bankalar,  üstüne üst bir de borçlarını vadesinden önce ödeyen tüketicilerden ‘gelir kaybı’ adı altında banka masrafları talep etmekte. Resmen yasa dışı bir hak gaspında bulunmakta. Derneğimiz, Türkiye’de olduğu gibi KKTC’de TL’nin ortak para birimi olarak kullanıldığı bir ortamda Kıbrıs Türk halkına bankalar üzerinden yapılmakta olan vurguna derneğimiz kesinlikle müsaade etmeyecektir”