Ardından, Ekonomi Maliye Bütçe Komitesi'nin Toprak Ürünleri Kurumu 2017 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı ele alındı. Tasarı raporunu Komite Başkanı Ersin Tatar okudu.
ŞAHALİ
Bunun üzerine söz alan CTP Milletvekili Erkut Şahali, kurumların bütçeleri görüşülürken performans değerlendirmesi yapmanın da önemli olduğunu kaydetti.
Kurumla ilgili zarar iddialarını destekleyecek detaylı bilgi isteyen Şahali, Kooperatif Merkez Bankası’na olan borçla ilgili atılacağı vaat edilen adımların atılmadığını söyledi.
Kurumla ilgili sorduğu sorulara cevap alamadığını dile getiren Şahali, “Bizden öncekiler kabiliyetsizdi ödemeleri yapamazdı, biz yapabiliyoruz deniyor” dendiğini, bahsedilen ödemelerin nasıl yapıldığını, icraatların yasaya uygun olup olmadığını sordu.
Şahali, arpa sübvansiyonu konusunda bilgi istedi.
Erkut Şahali, TÜK’le ilgili çok ciddi iddialar atıldığını ancak bu konuların cevaplanmadığını kaydetti.
Ülkenin Toprak Ürünleri Kurumu’na ihtiyacı olduğunu söyleyen Şahali, kurumun fiyatların belirlenmesi açısından büyük önem taşıdığını dile getirdi.

Şahali, kurumun bir an önce finansal kabiliyete kavuşturulması gerektiğini vurgulayarak bütçeye olumsuz oy vereceklerini belirtti.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, 2017 yılı bütçesinin şimdi görüşülüyor olmasını eleştirdi.

TÜK’ün özerk bir yapıya kavuşturulması ve çiftçinin söz sahibi yapılması gerektiğini söyleyen Angolemli, Koop-Süt’teki sistemin TÜK için örnek olmasını diledi.

“TÜK’ün varı yoğu direkt olarak çiftçiye yansımalı” diyen Angolemli, hükümet edenlerin TÜK’ü kendi çıkarları için kullandığını iddia etti.
“Emekliler aynı belediyelerde olduğu gibi TÜK’e külfet olmaktan çıkarılacak mı?” diye soran Angolemli, kurumun finansal olarak iyi yönetilmesinin önemine değindi.

Angolemli, diğer alanlardaki sorunlara da değindi.

Devletin veterinerlik hizmetleriyle ilgili ciddi şikayetler olduğunu; devlet veterinerinin hayvancının ayağına gitmesi gerektiğini dile getiren Angolemli, eksiklikler nedeniyle hayvan yetiştiricilerinin ölen hayvanlarını açıkta bırakmak durumunda kaldığını, bunun da hastalıkların yayılmasına yol açtığını belirtti.

Köylerdeki rezerv arazileri hükümetin hayvancıya veya çiftçiye kiralamak yerine memura kiraladığını, memurun da hayvancıya kiraladığını anlatan Angolemli, devletin bu konuya bir usul getirmesi gerektiğini söyledi.

ÇAKICI

Bağımsız Milletvekili Mehmet Çakıcı, Toprak Ürünleri Kurumu’nun durumunun kötü olduğunun bilindiğini, kuruma yeterli kaynak aktarılmadığını söyledi.

TÜK’ün bütçesinin 10 ayda geçirilmesini eleştirerek, geçen yıl çok büyük bir kuraklık olduğunu anımsatan Çakıcı, ancak bazı köy ağalarına çok ciddi maddi destek verildiğini savundu.

TÜK’e para aktarılamadığını, kuraklık için para bulunamadığını ifade eden Çakıcı bunun sebebin ise, dört beş aileyi, özel bir zümreyi koruyucu bir düzen sürdürülmesi olduğunu ileri sürdü.

Çakıcı, “Bu çiftçilikte statükonun ta kendisidir” dedi.

HAMZAOĞULLARI

CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da, bakanlığın birçok köyde bulunan küçük krallıklara hizmet ettiğini ileri sürerek, dolaylı olarak insanlara rant sağlandığını savundu.

Hak sahibi olmayanlara birçok ayrıcalık tanındığını, bazı sebeplerden dolayı orman arazilerinin sahiplerinden alınmaya çalışıldığını ileri süren Hamzaoğulları, hiç Türk malı olmayan bir köyde, iki küçük kralın arazileri bölüştüğünü, hayvancılara hayvanlarını otlatacak arazi kalmadığını savundu.

Ülkede buna benzer birçok olay yaşandığı görüşünü dile getiren Hamzaoğulları, Devlet Üretme Çiftliği’nin arazilerinin adaletsiz kiralandığı iddiasında bulundu.

Kamu reformunun bir an önce yapılması ve bir cümle ile işçi alınımına memur alınımına son verilmesi gerektiğini belirten Hamzaoğulları, artık işin ehli insanların göreve getirilmesi gerektiğini söyledi.

ÇAVUŞOĞLU

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Nazım Çavuşoğlu da eleştirilere cevaben yaptığı konuşmada, TÜK’ün bütçesi görüşüldüğünü, seçime ramak kala yapılan konuşmaların dikkatli yapılması gerektiğini söyledi.

Konun özünün TÜK olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, TÜK’ün yetkili makamlarca belgelendirilmesiyle ilgili raporların Maliye Bakanlığı Teftiş Kurulu’na verildiğini, ancak bu raporların ellerine geçmediğini bildirdi.

Sayıştay’ın TÜK’ü Maliye Teftiş’in raporları sonrasında mercek altına alacağını ifade eden Çavuşoğlu, TÜK’ün kronikleşmiş sorunları ve borçları bulunduğunu kaydetti. Çavuşoğlu, bu borcun TÜK’e ait olmadığını, Maliye Teftiş’in de bunu doğruladığını anlattı.

TÜK’ün bundan sonra iyi yönetilmesi halinde, çağdaş normlarda, siyasetin az bulaştığı, ekonomik aklın kullanılması halinde önümüzdeki uzun yıllar hizmet verebilecek bir yapıya kavuşabileceğine inanç belirten Çavuşoğlu, aksi takdirde alışkanlıkların devam etmesi durumunda TÜK’ün hizmet veremeyecek duruma geleceğini vurguladı.

TÜK’ün iflas ettiğinin söylendiğini, “artık iflah olmaz” denildiğini ancak bunun doğru olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, TÜK’ün kaybedilmemesi için ellerinden geleni yaptıklarını ve bunu yapmaya devam edeceklerini kaydetti.

Çavuşoğlu, tarlaların çiftçi ve hayvancılara kiralandığını ancak, bir memurun da eşi veya akrabası aracılığıyla tarlalarını kiralayabildiğini ifade etti.
Konuşmalar ardından tasarı madde madde görüşülerek, açık isim okunarak oylandı ve 25 kabul, 11 ret, 14 katılmayan ile oy çokluğuyla onaylandı.

Meclis Genel Kurulu’nda daha sonra Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nin ivedilikle görüştüğü KKTC Bankacılık Yasa Tasarısı’nın üçüncü görüşmesine geçildi.