TMK’DEN KAÜ’NE ZİYARET

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi (KAÜ) 19 Mayıs Türk Maarif Koleji Edebiyat bölümü 11. Sınıfları misafir etti. KAÜ Rektör Yardımcısı Oya Ertuğruloğlu öncülüğünde üniversiteyi gezen TMK öğrencileri, okulun tarihi dokusunu çok beğendiklerini dile getirdiler. Okul gezisi ardından KAÜ hakkında daha detaylı bilgi almak isteyen öğrenciler KAÜ Sağlık Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Turgay Akalın tarafından sunum anlatımı ile bilgilendirildiler. Öğrencilerle yakından ilgilenen KAÜ Rektör Yardımcısı Oya Ertuğruloğlu; gezi sonrasında 19 Mayıs Türk Maarif Koleji Edebiyat bölümü 11. Sınıfları Okulumuzda misafir ettik çok güzel bir gündü, onlara hayatta başarılar dileriz dedi.

ÇANAKKALE SAVAŞ ESİRLERİ SERGİSİ

Kıbrıs Amerikan Üniversitesi’ni Bir hafta süreyle açık kalan sergi ziyaretçilerden büyük ilgi görürken sergiyi ziyaret edenler arasında Türk Maarif Koleji öğrenci ve öğretmenleri de vardı. Türk Maarif Koleji’nin sergiyi ziyaretinde bir açıklama yapan Kıbrıs Amerikan üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ulvi Keser Çanakkale’nin Kıbrıs adası ve Kıbrıs Türkleri açısından farklı öneme sahip olduğunu belirterek Çanakkale cephesinde İngilizler tarafından esir alınan Türk savaş esirlerinin önce Limni adasına ve ardından 13 Ekim 1916 tarihinde de Kıbrıs’a getirildiklerini, İngiltere’nin böyle bir girişimde bulunmasının ise Kıbrıslı Türklerin Anadolu özlemi ve muhtemel bir direniş girişimlerini engelleme çabasından kaynaklandığını belirtti. Keser ayrıca 30 Mart 1920 tarihine kadar açık kalan esir kampında zor şartlarda yaşamaya çalışan 6.732 Türk savaş esirinin zaman zaman kamptan kaçma girişimlerinin olduğunu, Mağusa’daki esir kampında tutulan Türk savaş esirlerine yardımcı olan, onları Beşparmaklardaki Esirler Mağarası’nda saklayan, kaçmalarına yardımcı olan, Anadolu’ya istihbari bilgi aktaran Kıbrıslı Türkler arasında da Hüseyin Mehmet Guselli, Ali Hüseyin Babaliki, Mustafa Nuri Efendi, Mahmut Celaleddin Naim Efendi, Kamil Paşa’nın damadı Dr. Esat Bey, Dr. Behiç Bey, kasap Hasan Karabardak, H. Nafi Rıza Bey, İmam

Mustafa Nuri Efendi, Hüseyin Şardu, Mağusalı milletvekili Mahmud Naim Adil Efendi, Giritli Hasan Hüseyin Kaptan, kardeşi Ali, kayınbiraderi Kaptan Ahmet Çavuş, Mağusa’dan tüccar Mahmut Efendi, Baf’tan Rauf R. Denktaş’ın kayınvalidesi Nafi ve Halide Hanım, Limasollu Ahmet Çavuş, kardeşi Osman ve oğlu Ali, Avtepe köyünden Ali Fevzi, İskeleli tüccar Kenan kardeşlerden Mustafa, Raşid, Said, Sadi ve Hasan Efendi, Larnaka’dan Fellahoğlu ailesi, Kormacit köyünden Kolya çiftliği sahibi Ahmed Sadrazam, Bilelleli Küçük Hacı Hüseyin Efendi, Baf’tan Kavanin Meclisi üyesi Dr. Eyyüp Bey gibi Kıbrıslı Türk toplum liderlerinin bulunduğunu ifade etti.

Esir kampında Karaman’ın köyünden kalkıp savaşa katılan Makri Mehmet namıyla bilinen ve bugün KKTC’de Şehidoğlu ailesinin de dedesi olan bir Kıbrıslı Türk dışında 3113 esir numaralı Salih İbrahim, ayrıca Aslanköy ve Ergenekon köyünden Sabri ve Süleyman isimli Kıbrıslı Türkler ve Filistin cephesinde esir düşen Hasan Hilmi (Olkar) da bulunmaktadır. Önce Çanakkale cephesinde savaşıp Conkbayırı’nda yaralanan, ardından Milli Mücadele’de İnegöl cephesinde savaşan bir başka Kıbrıslı Türk ise Baf’ın Finike köyünden Salih Zeki İğnegöl olur. Ayrıca Mağusalı Abdülbaki Efendi, Balalanlı Osman Hüseyin, Kavala asıllı Kıbrıslı Türk Galip İbrahim Bey, pilot olarak savaşa katılan Hacı Mehmet Sadık Efendi, yüzbaşı rütbesiyle Osmanlı cephesinde görev yapan Dr. Mehmet Ali Erginel, Dr. Hüseyin Zekai Cengiz de Anadolu topraklarını savunan Kıbrıslı Türkler arasındadır. Prof. Keser’e göre bugün bu ailelerin torunlarında Çanakkale esirleri tarafından şükran nişanesi olarak yapılıp hediye edilmiş çeşitli ahşap oyma işleri, tesbihler, mermer ve taş oymacılığı örnekleri bulunmaktadır. Keser ayrıca bu dönemde İngiltere tarafından 11.172 Kıbrıslı Rum ve Türk’ün askere alındığını, bunların arasındaki 846 Kıbrıslı Türk’ün ise kesinlikle Çanakkale’ye gitmediklerini belirtmiştir. Gazi Mağusa’daki Çanakkale Şehitliği’nde de isim ve mezarları belirlenmiş 33 esir, mezarları belirlenemeyen 217 esire ait mezarlar bulunmaktadır. TMK ziyareti öğrencilerin ve öğretmenlerin sergiyle ilgili sorularının ardından sona erdi.