Terör “Canımızı” Yaktı

Londra’yı kana bulayan terör saldırısında yaşamını yitiren 4 kişiden birinin, çocuklarını okuldan almak için köprüden geçen Kıbrıslı Türk asıllı Ayşe Frade olduğu açıklandı. Saldırıyı ise IŞİD üstlendi

BABASI KIBRISLI TÜRK:
Babası Kıbrıslı Türk annesi İspanyol olan 43 yaşındaki Ayşe Frade DLD Koleji’nde İspanyolca öğretmeni olarak çalışıyordu. Portekizli biriyle evli ve iki çocuk annesi olan Ayşe Frade’in, İspanya’da bulunan anne ve babası saldırıda haberinin ardından İngiltere’ye döndü

OKULA ULAŞAMADI: Ayşe Frade, çocuklarını okuldan almak için Westminster Köprüsü’ünden yaya olarak geçmeye çalışırken teröristin hızla kalabalığın üzerine sürdüğü 4×4 arazi aracının çarpmasıyla bir otobüsün altına fırladı. Ayşe Frade’in olay yerinde feci şekilde can verdi

IŞİD ÜSTLENDİ: Londra’da parlamento binası önünde düzenlenen ve 4 kişinin öldüğü 40 kişinin yaralandığı saldırıyı IŞİD üstlendi. İngiliz polisi saldırganın 2 yaşındaki “Khalid Masood” olduğunu duyurdu. Polisi soruşturma kapsamında 7 kişiyi gözaltına aldı

Londra’daki terör saldırısında hayatını kaybedenlerden biri Kıbrıslı Türk kökenli Dün Londra’da gerçekleştirilen terör saldırısında, Kıbrıs kökenli Ayşe Frade’in de hayatını kaybettiği öğrenildi.

Annesi İspanyol babası ise Kıbrıslı Türk olan 43 yaşındaki Ayşe Frade’in evli ve iki çocuk annesi olduğu da Kıbrıs Postası’nın edindiği bilgiler arasında yer alıyor.

Westminster Köprüsü yakınlarındaki DLD Koleji’nde çalışan Ayşe Frade’in saldırının gerçekleştiği sırada 8 ve 11 yaşlarındaki çocuklarını okuldan almak için köprüden geçmeye çalıştığı öğrenildi.

Ailesi ve sevenlerinin büyük şok yaşadığı saldırı sonrası, Ayşe Frade’in Facebook hesabı, anı sayfasına dönüştürüldü.

İspanyolca öğretiyordu

43 yaşındaki Kıbrıslı Türk kökenli Ayşe Frade İngiltere’de doğdu. Frade’in DLD Koleji’nde gençlere İspanyolca öğrettiği öğrenildi. İşini çok severek yaptığı ifade edilen Frade için okulda da tören düzenlendiği ifade edildi.

IŞİD üstlendi

İngiltere’nin başkenti Londra’da dün parlamento binası önünde düzenlenen saldırıda 4 kişi öldü, 40 kişi de yaralandı. Saldırganın İngiltere doğumlu olduğu açıklanırken, olayla ilgili 7 kişi gözaltına alındı. Saldırıyı terör örgütü IŞİD üstlendi.

Saldırganın adı Khalid Masood

İngiliz polisi, başkentin merkezindeki Westminster bölgesinde gerçekleşen saldırının failinin 52 yaşındaki “Khalid Masood” olduğunu duyurdu.

Saldırganın İngiltere’nin güneydoğusundaki Kent bölgesinde doğduğu, son dönemde ise ülkenin ortasındaki Batı Midlands bölgesinde ikamet ettiği belirtildi.

İngiliz polisinin açıklamasında, Masood’un daha önce adam yaralama, kamu düzenini bozma ve silah bulundurma suçlarından hüküm giydiğini, ancak daha önce terör bağlantılı herhangi bir olayla suçlanmadığı bilgisine yer verildi.

7 kişi gözaltında

İngiliz polisi saldırıda kullanılan otomobilin Birmingham kentinde kiralandığını ortaya çıkardı.

Birmingham’da gece yarısı 6 noktaya operasyon düzenlendi ve 7 kişi gözaltına alındı. Saldırganın İngiliz polisi tarafından daha önce sorgulandığı belirtildi. İngiliz polisi saldırganın kimliğiyle ilgili detaylı bilgi ise vermiyor.

Polis baskınları sürüyor

İngiliz polisi, başta Birmingham olmak üzere birçok şehirde çok sayıda adrese baskın düzenledi, sekiz şüpheli gözaltına alındı. Dört can kaybının olduğu saldırıda kurbanlar dokuz ayrı ülkeden. Hastanede tedavi gören yaralılardan yedisinin durumu ağır.

BBC, polisin Birmingham dışında baskın yaptığı şehirlerin Londra’nın doğusu, Surrey, Sussex olduğunu duyurdu. Galler’de de bazı adreslerde arama yapılıyor. BBC, söz konusu noktalarda bazı gözaltıların olabileceğini bildiriyor.

Ölenlerin kimliği ve uyruğu

Olayda, İngiliz polis memuru Keith Palmer (48), ABD’li turist Kurt Cochran (54), babası Kıbrıs Türk’ü olduğu açıklanan Ayşe Frade (43) ve saldırgan da dahil 4 kişi hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırıda yaralanan 40 kişinin ise tedavisine hastanede devam ediliyor.

May’den saldırıya ilişkin açıklama

İngiltere Başbakanı Theresa May Avam Kamarası’nda konuştu. May saldırganın İngiltere doğumlu ve sabıkalı olduğunu açıkladı. May saldırganın radikal düşünceleri nedeniyle daha önce İngiliz istihbaratı MI5 tarafından sorgulandığını da ekledi. May saldırıda biri polis üç kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti. Kurbanlara başsağlığı dileyen May yaralı iki polisin de durumunun ağır olduğunu belirtti.

Başbakan May yaralılar arasında 12 İngiliz, üç Fransız, iki Romen, dört Güney Koreli, bir Alman, bir Çinli, bir İrlandalı, bir İtalyan ve iki Yunan’ın bulunduğunu söyledi.

Saldırıyı dünyanın her köşesindeki özgür insanlara yapılmış olarak gördüklerini dile getiren Başbakan Theresa May, “Demokrasinin zayıflaması hedeflendi ancak parlamento görevine devam ediyor” dedi.

Brüksel’in yıl dönümünde gerçekleşti

Metropolitan Polis Merkezi Scotland Yard, saldırının geçen yıl Brüksel’de meydana gelen terör saldırısıyla aynı gün gerçekleştiğine dikkat çekti. Brüksel’de 22 Mart 2016’da havalimanında ve metroda gerçekleştirilen saldırılarda 33 kişi hayatını kaybetmiş, 250 kişi yaralanmıştı.

İlk müdahaleyi bakan yaptı

Londra’daki terör saldırısında yaşamını yitiren polis memuruna ilk müdahaleyi, İngiltere Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu ve Afrika’dan Sorumlu Devlet Bakanı Tobias Ellwood’un yaptığı ortaya çıktı.

Londra’da yaşanan terör saldırısında bıçaklanarak hayatını kaybeden polise ilk müdahaleyi olay yerinden geçen Ellwood yaptı. Eski bir asker olan Ellwood, parlamentonun bahçesinde kanlar içinde yatan polisin kanamasını durdurmaya çalışırken ve polisi hayata döndürmek için suni solunum yaparken çevredeki bir vatandaş tarafından görüntülendi. İngiliz bakanın polise yardım ederken kendi yüzünün de kanlar içinde kaldığını gösteren fotoğraflar, sosyal medyada paylaşıldı. Ellwood’un çabası, ülkedeki siyasetçilerin övgüsünü aldı.

Saldırı, parlamentoda her hafta düzenlenen “Başbakana Sorular” oturumundan kısa bir süre sonra gerçekleşti. Saldırı sırasında Başbakan Theresa May parlamentodaydı ve korumalarınca dışarı çıkarıldı. İngiltere’de terör tehdidi seviyesi uzun süredir en üst düzeyin bir altı olan “ciddi” basamağında tutuluyordu.

Hvadis